AARDBEIENCONFITUUR, DE KLASSIEKER

Aardbeienconfituur is wellicht dé klassieker in confituurland. Elk jaar wordt er uitgekeken naar deze heerlijke snoepjes onder de zon om er de lekkerste confituur mee te fabriceren. En jawel, het seizoen is aangebroken. Oftewel, we hebben chance…

Aardbeienconfituur

Wat haalt u in huis voor deze lekkere confituur? (voor 4 potjes)

 • 1 kg aardbeien
 • 500 g confituursuiker (ik gebruik hiervoor de confituursuiker: 2 kg fruit = 1 kg confituursuiker)
 • sap van 1/2 citroen

Bereidingswijze:

Was de aardbeien, laat ze uitlekken en verwijder de steeltjes.  Snij ze vervolgens in stukken.

Doe de suiker bij de stukjes aardbei in een ruime kookpot en voeg onmiddellijk ook het citroensap toe. Roer om en laat het geheel een nachtje rusten.

Op dag 2 zet u de kookpot op het vuur. Breng het mengsel aan de kook en blijf goed roeren.  Eens alles goed kookt, zet u de timer op 3 minuten. Dit is de tijd die er nodig is om de confituur aan het stollen te krijgen. Doe na deze 3 minuten de stollingstest. En schuim af indien nodig.

Doe de warme confituur in enkele propere glazen potjes. Sluit onmiddellijk de potjes af met een deksel en draai de potjes om.

Zin in een specialleke? Neus hier eens tussen:

26 Reacties

 • Van den Broecke Véronique

  Hallo ik herken het probleem van de ‘ rondzwervende stukjes fruit na het maken van de confituur. Ik had ook eerst dit resultaat Ik heb, omdat ik dacht dat mijn confituur mislukt was, de confituur terug in de pan opgezet, de vruchtjes wat geplet, na 1 min doorkoken, nog suiker aan toegevoegd en wat citroensap , maar ook een 5tal el Moninsiroop aardbei, daar ik nu in april reeds aardbeien had aangekocht, maar deze blijkbaar toch nog niet zoet genoeg waren in vergelijking met de hoogzomeraardbeitjes. Heb het afgeschuimd en nog een 2tal minuten goed laten doorkoken.Nadat de confituur van het vuur stond, heb ik er een in water opgelost gelatineblaadje in geroerd. Nu is mijn confituur dezelfde dikte als gewone confituur. De zoete hoogzomeraardbeidjes zijn nog altijd de beste om confituur van te maken, hoor!! Dan volstaat het volgen van het lekkere Madam confituurrecept ! ❤🍓

 • Charlotte

  Beste madam Confituur,
  Dit weekend heb ik aardbeiconfituur gemaakt en ze is heel lekker van smaak.
  Echter merk ik dat de aardbeistukjes na het omdraaien van de potten bovenaan de pot zitten en er onderaan de pot confituur zonder stukjes zit.
  Ik heb een pot geopend en de confituur ziet er vrij gelei-ig uit, gewoon even doorroeren en alles is ok, maar hoe zou het komen dat de stukjes niet verdeeld zijn over de confituur?
  Bedankt!
  Groetjes, Charlotte

  • Madam Confituur

   Aha, u zit met zweverkes…
   Als u dit recept gebruikte, ligt het aan het vochtgehalte van de aardbei zelf. Het blijft natuurlijk een “beestje” uit de natuur, hé. Als u een pureestamper gebruikt of u keert de bokaal enkele keren om tijdens het afkoelen, dan zouden de vruchten zich al beter moeten verspreiden.

   Een gelukske: deze confituur is perfect eetbaar. 🙂

   Groetjes
   Madam Confituur

 • Mortier Wilfried

  Beste,

  Ik heb de aardbeien en de suiker nu al 5 uur laten rusten, is dit o.k of moet dat werkelijk een ganse nacht zijn,.

  Hartelijk dank bij voorbaat, en beste groeten

  Wilfried Mortier

 • Sanny

  Hallo ,Ik wilde even zeggen “Het is gelukt en dikke dank je voor de blog .Ik ben een soes aan het maken met witte chocolade creme en van binnen aardbeienconfituur en ik heb gewoon gedaan zoals je uitlegde en het lukte dank je. Groetjes sanny

 • Evy

  Beste,
  Ik heb vorige maand voor de eerste keer aardbeienconfituur gemaakt. Dit in kleine potjes omdat het dient als geboortesuiker. Nu zijn we een maand verder en merk ik dat er toch op sommige potjes schimmel staat. Wat heb ik fout gedaan? Ik heb de potjes omgedraaid zodra ze gevuld waren. Maar misschien wel niet lang genoeg. Kan het daaraan liggen? Of moeten de potjes voller?

  • Madam Confituur

   Dag Evy
   Enkele vragen: waren de potjes steriel? Heb je de confituur onmiddellijk in de bokalen gedaan (dus niet afgekoeld), zijn de dekseltjes nieuw of kan er een deukje inzitten? U spreekt over vollere potjes… de potjes moeten idd tot aan de rand gevuld worden. Hoe minder lucht, hoe minder kans op troubles.

   Laat u me even iets weten? Dan bekijken we het samen. gr, Madam Confituur

   • Evy

    Het zijn zo van die kleine potjes met een klikdeksel en rubberen ring, dus niet met een draaideksel. Ik heb de potjes eerst goed laten weken in warm water, maar misschien zou ik ze beter in kokend water leggen om te stereliseren? Ik heb de potjes gevuld met warme confituur en dan omgedraaid. Maar wel geen 5 minuten omgekeerd laten staan omdat sommige potjes een beetje uitliepen. Zou het helpen mocht ik de potjes eerst in kokend water leggen, dan laten uitlekken en vullen en dan omgedraaid laten staan, ook al lopen ze wat uit?
    Alvast bedankt voor de raad!
    Evy

    • Madam Confituur

     Dag Evy
     Ik vrees dat ik weet waar het misliep. En het is niet leuk. Doeme toch…
     In 90% van confituurpotjes spreken we over bokalen met schroefdeksel. Vandaar dat ik onder elk recept “vul en keer om” zet. Bij weckbokalen is dit niet van toepassing. Doet u dit wel dan loopt idd de confituur uit de potjes. En kan er een brug gemaakt worden met de buitenlucht. Vandaar de schimmel. In mijn boeken heb ik dit wel al besproken, maar nog niet op de blog.
     🙁
     groetjes, Madam Confituur

     • Evy

      Dus als ik het goed begrijp moet ik de potjes gewoon vullen en sluiten terwijl ze warm zijn en dan zou het al opgelost moeten zijn? Of kan ik de potjes helemaal niet gebruiken voor confituur?
      Sorry voor de vele vragen maar zou natuurlijk graag hebben dat ik mijn idee van confituur kan gebruiken voor de geboorte…
      Alvast bedankt!
      Evy

     • Madam Confituur

      Lieve Evy

      niks te sorry voor de vragen. Ik heb me echt slecht gevoeld omdat het mis was gelopen.
      Idd vullen (iets van de rand bij deze potjes, want anders loopt het over bij het sluiten) met hete confituur. En gewoon sluiten. Niet omkeren dus. Zorg ook dat de potjes steriel zijn. Laat even broebelen in wat water, haal ze uit de kookpot en laat ze drogen op een kraaknette handdoek.

      Veel succes en als er iets is, gewoon effe roepen, hé…

 • C.vandendriessche

  Ik lees in uw recept, drie minuten koken? Ik heb het recept van Roger Van Damme gevolgd, zelfde hoeveelheid suiker als fruit en een klein half uurtje koken. Ik ben verwonderd over uw drie minuten koken? ( ik lees pas nu uw blog, sorry) ik gebruikte geen speciale suiker en heb een mooie halfvaste consistentie.
  Wat is de bedoeling van die heel korte kooktijd?

  • Madam Confituur

   Hoe korter u kookt, hoe meer smaak u overhoudt. Bij speciale confituursuikers is een dergelijke korte kooktijd gebruikelijk. Voegt u gewone suiker toe, dan zal u idd een langere kooktijd nodig hebben voor de stolling.

  • Madam Confituur

   Het is beter als u niet te veel in één keer maakt.Probeer anders 1,5 kg per keer. Anders zou u eventueel stollingsproblemen kunnen krijgen.

 • An Houtmeyers

  Hallo Madam Confituur,
  ik heb deze morgen de aardbeienconfituur gemaakt volgens uw recept.
  Na het mengsel eerst een nachtje te laten rusten, heb ik het stilletjes opgewarmd (ongeveer tien minuten). Toen het kookte heb ik de kookwekker op 3 minuten gezet. Alles zit nu in potjes maar er zitten nog hele grote stukken aardbei in. Is het de bedoeling dat het langer moet pruttelen + daarna pas 3 minuten koken?
  Alvast bedankt

  • Madam Confituur

   Dag An,
   Die grotere stukken zijn normaal omdat u het een nachtje heeft laten rusten. Wilt u kleine stukjes dan kan u de methode volgen zoals in het volgende recept: http://madamconfituur.com/aardbeienconfituur-met-balsamico-en-peper/. Als de stukken aardbeien beginnen te “drijven” in de potjes, dan kan u best tijdens het afkoelen, ze regelmatig eens omdraaien. De stukken zullen zich dan iets meer gaan verdelen. Ik hoop dat u hiermee verder kan. gr, Madam Confituur

 • Marjan Goessens

  Hallo,
  ik heb gisteren aardbeienconfituur gemaakt: 2kg fruit + 2kg geleisuiker. Blijft toch te lopend. Kan ik daar nu nog iets aan doen? Citroensap toevoegen en opnieuw koken?
  Groetjes,
  Marjan

 • Peggy De Leeuw

  Hoi Madam Confituur,
  ik heb het receptje uitgeprobeerd volgens uw boek van de aardbeienconfituur.
  Nu blijft hij bij te lopend. Wat kan ik hiervoor doen ?
  Heb bij de bereiding (800gr aardbeien-400gr suiker-citroensap) een PEC zakje [8/10 van het zakje vanwege de 800gr aardbeien] toegevoegd. Moet ik hiervan meer toevoegen of moet ik dit weglaten ?
  Dank je wel

  • Madam Confituur

   Dag Peggy,
   Bij Pec moet u dezelfde hoeveelheid aan suiker als aan fruit gebruiken. Wil u minder suiker gebruiken, dan is Pec Plus een oplossing.

   Probeer dus met een beetje meer suiker te werken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.