AARDBEIENCONFITUUR MET STERANIJS

Enkele dagen geleden kreeg ik van een bloglezeres Nele dit tof recept doorgestuurd: aardbeienconfituur met steranijs. Ik moet zeggen dat ik eerst toch wel mijn wenkbrauwen gefronst heb.

Nu dat was gelukkig rap over eens dat potje gevuld was. Goe were…

Steranijs is iets dat ik niet elke dag gebruik bij het koken. En ik ben blijkbaar niet alleen… in de lokale supermarkt was er niets van dit te bespeuren en in de Delhaize was er enkel steranijs in poedervorm. Dus daarmee heeft deze madam de strijd geleverd.

Aardbeienconfituur op de wijze van Kreta
Aardbeienconfituur op de wijze van Kreta

 

Wat haalt u in huis?

 • 1 kg aardbeien
 • 1 vanillestokje
 • sap van 1 citroen
 • 4 steranijsjes (of dit in poedervorm)
 • 500 g confituursuiker (verhouding 2 kg fruit versus 1 kg suiker)

 

Ten aanval!

Was de aardbeien en ontdoe ze van hun kroontje. Snij ze in blokjes en doe ze samen met het citroensap in een ruime kookpot. Het vanillestokje schrapt u leeg en de vanille en het lege stokje mogen bij de aardbeien.

Breng dit alles aan de kook tot de aardbeien mals zijn. Zit er te weinig vocht in de kookpot mag u een klein beetje water toevoegen tijdens dit proces. Roer zeker regelmatig om.

Vervolgens haalt u de kookpot van het vuur en roert u de confituursuiker door het aardbeienmengsel. Ook de steranijs mag er nu bij. Breng alles terug aan de kook en na 3 minuten pruttelen is uw confituur klaar. Vis de vanillestokjes en de steranijs eruit.

Doe de hete confituur in propere potjes. Afsluiten en even omgekeerd laten afkoelen.

Volgens Nele was dit dé confituur die ze op Kreta eten. Ik voel de vakantiekriebels al komen… U ook?

 

23 thoughts on “AARDBEIENCONFITUUR MET STERANIJS

 1. Steranijs is steeds te koop in een biowinkel “content” in de tiensestraat in leuven, is ee boo winkel en je kan er in bulk kopen. Steeds je eigen doosjes of potjes meenemen, dit omwillr van milieuvervuiling. Succes

 2. Is het voldoende om de steranijs er zo laat bij te doen? Moet je de sterren er niet al van bij het begin bijdoen? Het poeder haal je er namelijk niet meer uit maar de sterren wel, ik vroeg me af of die enkele minuten meekoken voldoende zijn om hun smaak af te staan.

  1. Dag Veronique,
   Goede opmerking! Het is idd aangewezen ze al van bij het begin te laten meekoken. Ik pas het aan. THANKS!

  2. dit berichtje las ik te laat. Ik ben het met je eens. Ik volgde het recept en de steranijs gaf amper smaak af. De volgende keer doe ik het er bij het begin bij.

 3. Confituurladies,

  Steranijs is het hele jaar door te koop bij Dille& Kamille , bij de afdeling gedroogde kruiden.

  En Yep, de aardbeienconfituur met steranijs is zaaaaalig !
  Vullen maar die potjes.

  Lieve groetjes,
  Linda

 4. hallo, bedoel je 4 hele sterretjes steranijs of 4 stukjes (zeg maar per zaadje) steranijs. want de hele lijkt mij toch wel heel erg gaan overheersen qua smaak!

 5. In Nederland verkopen ze het hele jaar door anijsblokjes, dat zijn suikerklontjes met anijs. Voor 1 kilo fruit 1 rol oplossen in de kokende massa, mmmm…

 6. Steranijs wordt ook onder de naam badiaan of badiane verkocht. Ik gebruik het vaak voor de rabarberconfituur. Nu ga ik het ook proberen met aardbeien – ben benieuwd.

 7. hallo confituur vrienden ,
  je kan steranijs in een indische winkel vinden .
  ik haal die van mij daar altijd of ook bij de thai of chinees.
  ga deze week ook eens aan het cnfituren beginnen .
  groetjes ingrid

 8. Toen de markt gisteren ten einde liep de laatste aardbeien erg goedkoop op de kop getikt. Vandaag de jam
  met steranijs gemaakt. Resultaat: VERRUKKELIJK….

  Bedankt voor je heerlijke recepten en je prachtige boek.

  Lien

 9. Hoi,
  zaterdag de confituur gemaakt. Een steranijsje gebruikt en dat proef ik niet echt, maar met de vanille erbij vind ik deze confituur echt ZALIG….

 10. Hallo,

  Ik heb gisteravond 3 soorten aarbeienconfituur gemaakt: die met munt, met basilicum en deze met steranijs. Deze laatste is echt reuzelekker!!! Bedankt voor de tip van steranijs bij Delhaize want ik had mij ook al zot gezocht. Die met basilicum vond ik het minste, maar misschien had ik te weinig gebruikt. Bij mij wilden de aarbeien wel niet echt tot ‘moes’ koken, ze bleven vrij groot. ik heb er de pureestamper dan maar ingezet.
  Bedankt voor de heerlijke receptjes!!

  groetjes,
  Brigitte

 11. hi, mijn fruitboer raadt mij aan de aardbeien zonder suiker 1x op te koken en daarna in 1-literpotten in te vriezen om dan op regelmatige tijdstippen verse confituur te kunnen maken, maar nu weet ik niet goed de verhoudingen met suiker te plaatsen , heeft iemand dit al geprobeerd?

  1. Dag jenny,
   Ik gebruik ook regelmatig diepvriesfruit (bessen en zo). Ik laat het dan even voor gebruik ontdooien en ga dan verder met het recept alsof het vers fruit is. Ik hoop dat dit een antwoord is op uw vraag en anders geeft u maar een gil.
   groetjes,
   Madam Confituur

 12. Hoeveel gram poeder steranijs is 4 steranijs. Of hoeveel gram poeder hebt u gebruikt in het recept. Wil het graag uitproberen.

  1. Ik heb in plaats van de 4 steranijsjes, ongeveer 1/2 theelepel gebruikt. Proef tijdens het bereiden zeker even, want smaken verschillen en eens het er in zit… tja, dan wordt het moeilijk, hé.
   Laat zeker nog iets weten hoe u dit recept vindt.

   groetjes,
   Madam Confituur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.