CONFITUURSUIKER / GELEISUIKER – een overzichtje

Bij het geven van demo’s en workshops merk ik heel vaak dat mensen hun wenkbrauwen fronsen bij het woord confituursuiker of geleisuiker. “Ah, dat is die Minutsuiker, zeker”, krijg ik vaak als opmerking.

Het is misschien soms wel wat verwarrend. Vandaar even op deze frisse maandagochtend een overzichtje. Confituursuikers, wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen… 

Hieronder vindt u het lijstje aan merken te koop in België. Moesten er hier Nederlanders of Fransen passeren, ik ben één en al oor naar jullie winkelrekken. 🙂

1. MINUTSUIKER – Tiense Suiker

Deze geleisuiker werd verrijkt met pectine. Voor confituur is het de bedoeling dat u een 1 op 1 verhouding aanhoudt.

Met andere woorden 1 kg fruit heeft 1 kg suiker nodig. De confituur moet 4 minuten stevig doorkoken vooraleer hij in het potje mag.

Minut suiker

2. EXTRA-FRUIT – Tiense Suiker

Ook deze geleisuiker werd verrijkt met pectine. Het leuke aan deze suiker is dat het u toelaat op 1 kg fruit, maar de helft aan suiker te gebruiken. Vandaar EXTRA fruit 😉

Na 3 minuten stevig doorkoken, is uw confituur klaar.

Extra Fruit suiker

3. GELFIX – Dr. Oetker

Ook Dr. Oetker heeft een confituursuiker op de markt. Hier voegt u per kg fruit, maar 500 g suiker toe. Na 3 minuten koken is uw potje klaar.

Confituursuiker Gelfix

4. MAXI-FRUIT – Tiense Suiker

Voor iedereen die graag wat minder suiker eet of voor wie het allemaal vaak te zoet is: dit is de oplossing! Gebruikt u deze geleisuiker, dan voegt u per 1,5 kg fruit, maar 500 g suiker toe. De kooktijd is hier 4 minuten.

Maxi Fruit suiker

Uiteraard kan u ook aan de slag met gewone fijne suiker. Met of zonder pec of pec plus of agaragar. Maar dat is weer een ander verhaal.

22 Reacties

 • Tamara

  Beste Madam Confituur,
  Maakt het uit welke gelei- of confituursuiker je neemt voor welk recept als je de verhoudingen omrekent?
  Wij hebben hier geen verhouding 3:1. Ook hebben wij 500 gram suiker op 1250 gram fruit i.p.v. 500 gram op 1kg fruit.
  Maar als ik dat omreken, moet het toch ook hetzelfde zijn?

  • Madam Confituur

   Dag Tamara
   U kan dit idd omrekenen naar hartenlust. Wel een beetje opletten bij welk recept u dit doet. Een rabarberconfituur met een 1 op 1 suiker, is niet zo lekker met een 500g suiker op 1250g fruit verhouding.

   • Tamara

    Hoi Madam Confituur,
    Dank voor uw reactie. Als er verhouding 1 op 1 staat, dan gebruik ik ook 1 op 1. Die hebben wij hier ook. Als er 2:1 staat dan reken ik het om naar 1250 en moet er dus net iets minder van in dan bij 500 gram op 1 kg fruit. Heb het al geprobeerd en smaakt goed.

    Ik heb inmiddels de appeltaart, peer met banaan, uienconfituur en aardbei met ananas gemaakt en ze zijn echt super!

    Groetjes, Tamara

 • Karine

  Dit jaar overvloed à kersen gehad en hierdoor in het confituur verhaal gerold 😀 dankjewel voor de duidelijke recepten. Alles goed gelukt De kers/limoen is zeer lekker. De microbe heeft mij gebeten en ondertussen, met dank à je basisrecepten, aarbei/munt/zwarte peper alsook abrikoos/lavendel uitgeprobeerd. Na het meekoken vd lavendel liet ik een klein aantal uitgepluisde bloemetjes zitten in de confituur. Lekker en het oogt mooi.
  Ik gebruikte maxi fruit gelei suiker. Ik lees dat er sorbinezuur in zit maar kan nergens vinden hoeveel procent (te hoge dosis zou niet goed zijn voor de gezondheid heb ik van horen zeggen?) ik zou graag verder experimenteren en wil ik op zoek gaan naar de meest gezonde ingrediënten. Iemand tips?

  • Madam Confituur

   Dag Erik
   De eerste kooktijd gaat over het fijn koken van het fruit (zonder geleisuiker). Deze tijd verschilt van vrucht tot vrucht. Zolang het fruit maar mals is.
   De tweede kooktijd is de tijd die er nodig is vanaf het toevoegen van de geleisuiker.

 • Agnes Lauriks

  Zal de marmelade uitproberen , maar zoek wel alle soorten confituur voor diabetici .
  Ben ondertussen al wel een heel eind op weg hoor .

 • Sofie Baudelet

  Hallo,

  Ik heb Tiense geleisuiker extra fruit gekocht en wil graag paardenbloemengelei maken.
  Moet ik dan 1 kg afkooksel nemen voor 500 geleisuiker?

  Bedankt voor de hulp,
  Sofie

 • Nathalie

  Ik ga voor de eerste keer rabarberconfituur maken.( experimentje ) Er werd mij aangeraden om de rabarber niet te schillen, in stukjes van 2 cm te snijden en die samen met de geleisuiker een nachtje in de ijskast laten rusten. Normaal gezien zou ik voor 500 g fruit, 500 g suiker moeten gebruiken. Heb echter schrik dat de confituur extreem zoet is …. kan je afwijken ? Bijvoorbeeld 375 g voor 500 g rabarber ? Of dien ik wel degelijk de verhoudingen te respecteren?

  • Madam Confituur

   Dag Nathalie,
   Op dit moment moet u de rabarber nog niet echt schillen. Dit is vooral nodig bij oudere stelen.
   U moet goed kiezen welke suiker u wil gebruiken. Bij 1+1 versie moet echt 1 kg suiker voor 1 kg fruit gebruikt worden. Als u minder hiervan toevoegt, kan dit nefast zijn voor de stolling. Ik raad u aan om de 2+1 versie te proberen. Zeker als u geen zoetebek bent 😉

  • Veerle

   In snij mijn rabarber in kleinere stukken dan 2 cm, zodat ze ook snel vocht afgeven, en als mijn jam klaar is stamp ik hem wat fijner met de pureestamper. Verder gebruik ik steeds de verhouding 1 kg fruit met 500 gr. geleisuiker en dit valt zeker niet te zoet uit.

 • Tieneke

  Wat schrijf je toch altijd leuk, ik kom heel graag op je site en heb al meerdere recepten voor jam uitgeprobeerd. In Nederland heet de versie kilo suiker op een kilo fruit: geleisuiker en een halve kilo suiker op een kilo fruit geleisuiker-speciaal. Ik heb altijd de laatste. De fabrikant is Van Gilse. Marmello wordt hier ook verkocht, maar in natuurwinkels. Vind ik zelf muffe jam geven.

  Groetjes van Tieneke

 • sabine

  ik gebruik nooit suiker: als dikkingsmiddel neem ik pecplus van imperial en voeg 3% van het gewicht aan vruchtensap of vruchtvlees stevia toe om te zoeten. Dat werkt prima. Ik hou niet van te zoete jam of gelei, een ander zou misschien 4% stevia nemen…

 • Alice

  Ik gebruik altijd ruwe rietsuiker en Marmello uit de natuurwinkel. Dan hoef je per kilo maar 300 gr. suiker toe te voegen en profiteer je ook van de natuurlijke voedingsstoffen (mineralen e.d.) van de suiker (witte suiker is altijd gerafineerd/verhit waardoor de natuurlijke voedingstoffer zijn verdwenen…).

 • Roos Van Gestel

  hallo Katrien,
  ik vroeg me af wat je vond van mijn confituur van aardbeien, vlierbloesem en appel en van mijn aardbeien met courget chutney. ik heb meegedaan met de wedstrijd in hoogstraten en heb er tot op heden niks van gehoord. ik ben wegens omstandigheden niet naar het slotfeest gegaaan,ik ben daarentegen wel benieuwd wat je van mijn receten vond?

  • Madam Confituur

   Lieve Roos,

   Ik moet eerlijk bekennen dat ik een geheugen als een zeef heb… Dus van wie welk potje ook weer was, sorry… dat lukt in mijn geval niet. Ik was wel zeer verrassend van de inhoud van de potjes. Als ik in Hoogstraten ben, zal ik eens bij u moeten binnenspringen, hé 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.