CONFITUUR MAKEN MET SUIKERVERVANGERS: MUST READ!

De meest prangende vraag op dit moment is: ik wil suikerarme confituur maken, maar hoe doe ik dat? Tja, eigenlijk is confituur maken met suikervervangers heel simpel. Maar ik begrijp honderd procent dat u met twijfels zit. Daarom schrijf ik met veel plezier deze blogpost waarin ik u alles vertel over:

  • de verhoudingen tussen fruit en een suikervervanger
  • hoe het zit met de stolling
  • wat u mag verwachten qua houdbaarheid

HOE ZIT HET MET DE VERHOUDINGEN?

Voor mijn derde boek deed ik verschillende testen met suikerarme potjes. Ik ging aan de slag met Zùsto, agavesiroop, honing, Tagatesse, appeldiksap, kokosbloesemsuiker, etc. Mijn uitgangspositie (amaai, straffe bewoordingen hier) was altijd dezelfde: een suikerarm potje moest even lekker smaken als een gewone confituur. Zo paste ik de verhoudingen aan totdat mijn smaakpapillen een vreugdesprongetje deden. En na al dat zweet-, zwoeg en proefwerk was dit mijn conclusie:

HOE ZIT HET MET DE STOLLING?

Een mooie stolling is de droom van elke confiturist. In een zakje geleisuiker zit naast suiker ook een portie pectine. Als u deze geleisuiker afzweert, moet u dus op zoek naar een hulpmiddel. Ik raad meestal de volgende producten aan:

  • Pec Plus: een goede partner om uw suikerarme confituur stijf te krijgen. Opgelet: het gaat hier om PLUS en niet om gewone pec.
  • agaragar: een reuk- en smaakloos middel op basis van roodwieren
  • chïazaad: zaadjes die opzwellen in vloeistof en zo een stollingseffect teweeg brengen

EN IS DAT SPELLEKE HOUDBAAR?

Ja en nee…

Maakte u uw homemade confituur volgens de regels van de kunst en is het potje nog dicht? Dan mag u op twee oren slapen.
Doet u uw potje open? Dan is het leven aan de rappen. Na +/- vijf dagen komt er een schimmellaagje op uw confituur. Als u uw confituur buiten de koelkast bewaart, is dat zelfs sneller.
Eigenlijk kunt u dit proces perfect vergelijken met een geopend potje appelmoes. Hierin zitten ook weinig of zelfs geen toegevoegde suikers en dat merkt u na enkele dagen al. Jip… schimmelkes à volonté.

Bon, en nu is het aan u. Maak uw keuze uit volgende suikerarme recepten en geniet met volle teugen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.