KIWICONFITUUR MET BANAAN: SO YUMMY!

Net een buikgriepfestivalleke achter de rug. Pfff… Koken was the last thing on my mind. Maar na al die porties rijst, liters water en toastjes tot in het oneindige, staan we er weer. Fijn om u terug te zien. 🙂
Vandaag is het de beurt aan een lekkere kiwiconfituur! Misschien niet onmiddellijk een veilige keuze om mee uit te pakken net na een griepke down-under, maar we gaan het er op wagen.

Kiwiconfituur met banaan

Wat staat er op het boodschappenlijstje:

 • 150 g geschilde kiwi’s
 • 150 g gepelde banaan
 • 30 ml water
 • 10 ml citroensap
 • 150 g confituursuiker (ik gebruik hiervoor de confituursuiker: 2 kg fruit = 1 kg geleisuiker)

Voor dit potje kiwiconfituur gaat u zo te werk:

Snijd de kiwi’s in stukjes en plet ze met een vork. Snijd de banaan in stukjes en meng in een kookpot met de kiwipuree, met het water en
het citroensap. Breng het geheel onder goed roeren aan de kook en voeg vervolgens de suiker toe. Laat de suiker volledig smelten en breng opnieuw aan de kook en laat 3 minuutjes doorkoken.

Giet de kiwijam in goed schoongemaakte jampotten en sluit ze af. Plaats ze tenslotte op hun kop.

En nu is het aan u! Waar zijn die handjes? Oeps, zou dit onder plagiaat vallen? (sorry, Regi!)

23 Reacties

  • Madam Confituur

   Ik zou persoonlijk toch wachten tot ze rijp zijn. Bij bananen kan u het rijpproces beïnvloeden met appels… misschien lukt dit ook voor kiwi’s? Steek enkele appels bij enkele kiwi’s in een zak en doe de test, zou ik zeggen.

 • AStrid

  Beste, ik heb de kiwi-confituur gemaakt en voor 700 gr fruit ook 700 ml water gebruikt en 350 gr suiker (zoals aanbevolen). Maar ik merk teleurgesteld op dat de gelei wel lekker smaakt maar veel veel veel te vloeibaar is en niet echt opstijft. Kan ik hem ‘repareren’? Opnieuw opkoken met suiker bijv? Maar hoeveel dan?
  Groetjes
  astrid

  • Madam Confituur

   Dag Astrid,
   Sorry voor de “snelle” reactie van mijn kant. Waar komt die 700 ml water van? Ik spreek in het recept van een 2 cm bodemke water, dus ik vrees dat hier het probleem zit. De pectine kan niet werken omdat er zoveel water in de bereiding zit.
   Ik vrees dat u dit vochtgehalte er zal moeten uitkoken. Ik hoop alleen dat de pectine nog zal werken na een lange kookbeurt… (het is dus geen zekere zaak)

   Heeft u confituursuiker gebruikt? Of gewone suiker, want dit kan ook nog een invloed hebben op de stolling.

   Ik ga die 2 cm eens definiëren, hé. Want ik denk dat dit soms verwarrend is. In mijn boek heb ik het netjes afgemeten, maar dit recept is nog van pre-boek-tijd.

 • Josée

  Ik heb een kiwiplant in de tuin, wat me deze winter een rekordoogst van 1500 kiwis heeft opgeleverd. Daar kan je een hele boel mensen blij mee maken maar toch.. Jouw receptjes hebben me heel wat inspiratie gegeven, en na ze getest te hebben heb ik daar op verder geborduurd, kwestie van nog meer variatie 🙂 Mijn succesrecepten waren confituur van kiwi met krieken (vergeten pak in de vriezer) en kiwi met amaretto en marsepeinerwtjes, op het laatste moment toegevoegd. mmmmm 🙂 Ook kiwichutney is een welkome afwisseling op al dat zoets.

 • monica

  Bij het lezen van zoveel heerlijke jammekes wilde ik direct aan de slag. Na een blik op de fruitschaal kwam ik op het volgende recept.
  1 mango, 1 banaan, 2 pruimen en 4 kiwi’s
  Alles klein gesneden, geprakt en met wat water en 4 el citroensap en halfzoete jamsuiker 4 minuutjes latenpruttelen.
  (Totaal aan fruit was 700 gr dus 350 gr 2:1 jamsuiker)
  Het resultaat is een heerlijk fruitig en zonnige confiture……”hello sunshine” 🙂
  Morgenochtend gaat het halve potje op de ontbijttafel en als hij goedgekeurd wordt mag er ook een potje mee naar een jarige.
  Bedankt voor zoveel inspiratie!

  Groetjes monica

 • Leentje

  Hallo,

  Ik heb dit recept gemaakt voor mijn zonen, waarvan er eentje eigenlijk geen kiwi’s lust 😉 .
  Hij heeft een hekel aan die zwarte pitjes.
  Daarom heb ik de pitjes uit de kiwi’s verwijdert, en een extra kiwi gebruikt om aan het juiste gewicht te komen.

  Hij houdt ook niet van stukjes of brokjes, daarom eventjes de mixer erin gezet.
  Heel lekker en zeker om nog eens klaar te maken!!!

  Laatste tip: meng confituur onder yoghurt of platte kaas, en je hebt een lekkere en gezondere versie dan diegene die je in de winkel koopt. Is hier altijd een succes, ook met dit recept.

 • Yves

  Dit zal ik over het weekend eens uitproberen.
  Die gekochte kiwis hier thuis willen maar niet bijtzacht noch zoeter worden.
  Misschien dan ook beetje minder citroensap gebruiken?

  • Madam Confituur

   Bij bananen is dit probleem te verhelpen door er een appel bij te leggen. Ik weet begot niet of dit ook zo werkt bij kiwi’s… proberen, dus.
   Citroensap dient niet alleen om de smaak te wijzigen. In citroensap zit veel pectine, en dit heeft u nodig voor de stolling van de confituur. Dus voeg dit er toch maar volgens het recept bij.

   Madam Confituur

   • Yves

    Hallokes,
    Gisteravond dus uitgeprobeerd.
    De kiwis waren nog steeds hard, dan maar in hele kleine stukjes versneden. Een volgende keer doe ik er nog een banaan extra, of een grotere, bij. Voor 6,5 grote kiwis is die wat weinig.
    Het is ook eerder een compote geworden, maar smaakt even goed. (het restje uit de kookpot zo geproefd, alle 4 potjes waren vol)
    Ik heb er ook nog eens van mijn stuifmeelkorrels (je moet die smaak wel lekker vinden) ingeroerd, dit heeft een ietjes geliger schijn en verbergt beetje het zure ervan.
    Stuifmeelkorrels kan je ook als zoetmaker gebruiken in yoghurt ofzo.

 • Hilke

  Ik wil graag dit recept maken om op onze kerstmarkt te verkopen. Ik zit enkel met een probleem. In jouw e-book staat er 300 gr suiker, en hier staat 150 gr. Ik vermoed dat het om een verschillende vorm van suiker gaat. Kan je de suiker op volgende manier vervangen:
  1 kg fruit = 1 kg suiker
  1 kg fruit = 500 gr suiker
  Mag je dit gewoon zelf kiezen welke suiker je gebruikt en de hoeveelheid aanpassen?
  En welke suiker in welke hoevelheid gebruik ik hier best?

  • Madam Confituur

   Dag Hilke,
   Ik zou voor de confituursuiker gaan van 1 kg fruit versus 500 g suiker. Dit gaan de meeste mensen lekkerder vinden.

   Iets wat ik u zeker wil meegeven is dat u best het fruit geschild weegt en dit gewicht gebruikt als richtlijn voor uw suikerhoeveelheid. Want er bestaan grote en kleine kiwi’s… dus even wegen en dan het gewicht delen door 2 voor de hoeveelheid suiker te bepalen. Ik ga dit ook nog aanpassen in dit recept. Maakt het allemaal een beetje duidelijker.

   Veel Suc6 met de verkoop op de kerstmarkt! Maak er een fotooke van en stuur hem zeker door. 😉
   Madam Confituur

 • Els

  Wil receptje maken maar twijfel nog omtrent de 2 cm.
  2 cm hoog van de bodem van de pot? En wat als je van alle ingrediënten 3 maal zoveel neemt?
  Moet je dan 6 cm water?
  Bedankt.

  • Madam Confituur

   Dag Els,
   Een andere manier om het te bekijken is als u bv. 750g fruit hebt, dan kan u er 75 ml water aan toevoegen. Uiteraard is alles ook afhankelijk van de rijpheid van het fruit, hoe groot zijn de stukken, … Het is dus helaas pindakaas geen exacte wetenschap. Maar als u al eens start met de bovenste toverformule gaat u al een heel eind springen.

   Veel succes en laat iets weten, hé!
   Madam Confituur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.