CONFITUUR MAKEN: 5 MISVATTINGEN

Bijna negen jaar geleden startte ik deze blog. Ondertussen heb ik een hoop roerend volk leren kennen. Helaas hoorde ik ook een berg misvattingen over confituur maken.

Hoog tijd om deze erreurkes de wereld uit te helpen!

confituur maken

 

CONFITUUR MAKEN DUURT TE LANG…. (“Ik heb daar geen tijd voor”…)

Het beeld van de zwoegende en zwetende moeder achter haar fornuis heeft het sexappeal van – tja, met wat kan ne mens dit vergelijken – een vogelverschrikker!

Laat me heel duidelijk zijn, moest jam maken echt zoooooo lang duren, dan had ik het al lang voor bekeken gehouden. Ik heb immers totaal GEEN geduld. Het merendeel van de confituren die ik maak zijn dan ook op twintig minuutjes klaar.

Van waar komt dit misverstand dan? Vroeger werd er confituur gemaakt in zeer grote volumes, zonder confituursuikers,… dit zorgde ervoor dat de bereidingstijd behoorlijk opliep.

IN CONFITUUR ZIT VEEL TE VEEL SUIKER

In confituur, gelei of marmelade zit inderdaad suiker. Maar hoeveel erin moet, bepaalt u zelf. Gebruikt u confituursuiker, dan kan u kiezen tussen 3 versies. En zelfs met suikervervangers maakt u tegenwoordig met gemak jam. No excuse here!

IK LUST GEEN CONFITUUR

Het is altijd heel leuk om mensen die geen jam lusten, een toastje aan te bieden met… confituur. Aangezien er zoveel soorten potjes zijn, zal er ongetwijfeld wel één of meerdere in de smaak vallen. Het is soms alleen een beetje zoeken.

MIJN CONFITUUR IS TE SLAP… INKOKEN DAN MAAR…

Neeeeeeee…. Start altijd met één minuutje extra te koken, maar ga zeker niet voor de volle 10 minuten extra. U kookt de pectineverbindingen opnieuw “slap”. Op de verpakking van confituursuiker staat altijd een aangewezen kooktijd. Hou deze zeker aan.

CONFITUUR MAKEN IS IETS VOOR BOMMAKES

Er zijn heel veel toffe bomma’s die jam maken. Dat is zo. Maar om het “jammen” alleen aan hen over te laten, zou niet eerlijk zijn.  Confituurmakers zijn van alle tijden en generaties. Ik zou begot geen enkele reden kunnen bedenken waarom dit anders zou zijn. Dus lieve twintiger, dertiger, veertiger… ga op zoek naar uw schort en juuuuh!

11 Reacties

 • bauweraerts marlene

  Maak al jaren twee soorten ,met suiker en met vervang suiker en ze vinden hem hier van de bomma nog altijd heel lekker .dank je wel voor de fijne vernieuwde recepties lieve madam confituur xxx

 • Marjolein

  Ik heb confituur leren maken door mijn schoonmoeder, hier is er al in jaren geen confituur meer gekocht en de jongens vechten om de pot te mogen uitkuisen en een nieuwe smaak te gaan kiezen in de kelder!
  De eerste lading van de kersen is hier al gemaakt meestal enkel met fruit uit opa zijnen hof!!
  Doe vooral zo verder Madam Confituur!!!!!!!!!

 • Edwin

  Applaus voor u, Madam Confituur!!! En ik hoop dat er met al die twintigers, dertigers en veertigers er ook vele mannen zijn die de pollepels pakken en aan de roer gaan.

 • Fie

  Zelfgemaakt is gewoon veel lekkerder. En volgens mijn diëtiste is de confituur die je zelf maakt, zelfs als is het 1 deel suiker op 1 deel confituur, nog altijd beter dan gekochte confituur.

 • Sonia everaerd

  Hallo, ik heb de laatste jaren met je boeken allerlei soorten confituur leren maken , en steeds met veel succes. Wij hebben veel fruit uit de tuin en soms steek ik er dan ook in de diepvriezer om het er later uit te halen . Omdat ik zoveel potjes maak en die allemaal zelfs niet kan opeten doe ik er dan ook mijn familie en vrienden mee plezier. Die smoothie met confituur heb ik ook al gemaakt , heel lekker!
  Doe zo voort en bedankt voor de heerlijke recepten.

 • Micheline Waterschoot

  Ik beaam volledig wat er hierboven is geschreven. Confituur maken neemt niet veel tijd in beslag. Het is heel leuk ook. Je kan experimenteren met allerlei ingrediënten en dat is voor mij een uitdaging. Ik volg min of meer de receptjes van jou maar doe er nog altijd mijn geheimpje er bij! Ik maakte in de laatste dagen al tientallen potjes met rode vruchten op allerlei wijzen. Nu nog de aalbessengelei en dan begin ik aan de gele kleurtjes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.