PAARDENBLOEMENGELEI MET CAVA

Het zijn drukke tijden in Madam Confituur-land. En om één of andere reden begin ik dan dingen uit te stellen. Mañana, mañana, met andere woorden…

Nu geloof me, er is niets zo goed om achter uw veren te zitten, als een boer die uw wei gaat bemesten. Zeker als er een paardenbloemengelei op het programma staat.  (Hoewel deze bloemen ook wel doorgaan als pisbloemen, zou ik toch niet willen overdrijven…)

Dus, dus, dus… ben ik nog snel de wei in gespurt om te redden wat er te redden viel en niet hopeloos in de shit (letterlijk en figuurlijk dit keer) te belanden.

Ik had deze nieuwe variant al dagen tussen mijn oren zitten: een paardenbloemengelei mét cava. Oftewel we zetten het confituurseizoen in with some class! Dat mag wel na al dat gebabbel over mest. 🙂

paardenbloemengelei met cava

Bon, wat haalt u in huis? (voor 1 potje)

 • 100 paardenbloemen (enkel de gele blaadjes gebruiken, please)
 • sap van 2 sinaasappels
 • 3 eetlepels citroensap
 • 300 ml cava
 • Confituursuiker (versie 500 g suiker op 1 kg fruit)

In stijl met iets uit de wei…

Pluk 100 paardenbloemen. Vervolgens snijdt u de groene “kontjes” van de bloemen en doet u enkel de gele blaadjes in een kookpot. Voeg hierbij het sap van de citroen en de sinaasappels. Ook de cava mag er nu bij. Laat het geheel een vijftal minuten koken met deksel op de kookpot.

Zet weg voor een nachtje rust.

De volgende ochtend zeeft u het mengsel met een confituurdoek (of giet het door een heel fijne zeef) en meet u de vloeistof. Per dl, mag er 55 g confituursuiker bij. Los goed op en breng daarna 3 minuten aan de kook.

De warme gelei is daarna klaar om in uw mooiste bokaaltjes te doen. Deksel op het potje en omkeren om af te koelen.

Ondertussen heb ik nog een extra receptje gekregen van Tine… eentje met paardenbloemen en kardemom… Spannend!

Het recept van de eerdere paardenbloemengelei vindt u hier.

3 Reacties

 • Alice

  Hallo,
  al van vorig jaar zat ik op dit recept te geizen en toen ik vorige week de paardebloemen zag staan dacht ik bij mijzelf, daar gaan we dan…
  Het plukken van de bloemen is het minste werk, het proper maken daarentegen was andere koek. Het resultaat was iets te lopend (ik kan niet goed hoofdrekenen ;-)) maar zeker wel lekker en het paste netjes in 1 potje zoals bij de benodigdheden geschreven staat.
  Grtjs Alice

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.