ZWARTEBESSENGELEI – CASSISGELEI: GEWOON DOEN!

Blijkbaar ben ik gezegend met het beste bloed hier thuis… Niemand, maar dan ook niemand heeft een muggenbeet, behalve ik. En ik sta dan ook serieus vol. Van “heerlijk” in mijn haar tot aan mijn kleine teen. Omdat ik niet zo een zalfjesmadam ben (mijn dagcrème ligt bijvoorbeeld in de auto, anders vergeet ik dat zelfs), brengt alleen krabben, krabben en nog eens krabben wat redding.

Op verschillende nieuwssites werd trouwens beweerd dat gin-tonic dé oplossing was. De muggen zouden stante pede met een zware bocht rond me heen vliegen. Uiteraard voelde ik me geroepen om dat onmiddellijk te proberen. Maar helaas, de test bleek dik tegen te vallen. Nu zit ik dus met jeuk én koppijn en loop ik serieus “prik”kelbaar rond.

Gelukkig “stak” volgende vraag op facebook de kop op en bracht wat afleiding: “Beste Madam, heb je ook een recept voor cassisgelei? Simpel het sap nemen en suiker toevoegen kan ik wel doen, maar waar ik naar op zoek ben is: wat ik kan toevoegen of combineren”.

Een bende muggen krijg ik niet klein, maar die zwarte bessen… laat die maar komen.

zwartebessengelei cassisgelei

Wat haalt u in huis voor deze zwartebessengelei? (Voor 2 tot 3 potjes van 230 ml)

  • 1 kg zwarte bessen
  • 200 ml sinaasappelsap
  • 3 eetlepels rode porto
  • confituursuiker (versie 500 g suiker voor 1 kg fruit)

Bon, tijd om van wal te “steken”!

Spoel de zwarte bessen onder de kraan en ris ze van de takjes. Doe de bessen samen met het sinaasappelsap in een kookpot.

Doe het deksel op de kookpot en laat 10 minuten koken. De bessen zullen openspringen. Duw nog even na met een pureestamper zodat al het sap uit de bessen vloeit.

Giet alles vervolgens door een zeef met een gesteriliseerde geleidoek voor een helder resultaat. U mag de vruchtenmoes zelfs een nachtje laten uitlekken. Voor een iets troebeler potje volstaat enkel een fijne zeef of mag u de geleidoek eens stevig uitwringen.

Vang het sap op en meet hoeveel u overhoudt. Voeg per deciliter sap 55 gram confituursuiker toe.

Doe het sap en de suiker in de pot en roer goed tot de suiker is opgelost.  Zet de pot weer op het vuur, breng opnieuw aan de kook en laat 3 minuten stevig doorkoken. Check de stolling. Schuim af indien nodig.

Roer nu de porto door de hete zwartebessengelei.

Giet de hete gelei in steriele potjes. Vul ze netjes tot aan de rand. Sluit de potjes onmiddellijk af met een deksel, keer ze om en laat afkoelen.

Misschien heeft u nog handige anti-muggen-tips in ruil voor dit recept… 🙂

6 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.