AARDBEIENJAM RECEPT VOOR LA MAMA

Daar was het dan: het zwarte gat! Een week lang heb ik liggen zagen en klagen. Geleden onder koppijn en allerlei pijntjes hier en ginder.  

De nieuwe website was een feit, mijn boek lag in de winkel, mijn boekhouding was netjes bijgewerkt, mijn potjes werden verdeeld. En dan plots… boenk… Het zwarte gat! Mijn humeur was met andere woorden een beetje zoals het weer van vorige week. Och ja, af en toe moet dat eens kunnen, zeker?

aardbeienjam recept

Maar met de eerste zonnestralen van gisteren, stond ik plots terug achter mijn kookpotten. De missie was simpel: een aardbeienjam recept uitdokteren voor alle lieve mama’s! Maar aan welke vereisten moest zo’n potje voldoen om deze ideale status te verwerven?

  • Het moet LEKKER zijn. Ah, ja… anders is het geen leuk cadeau, hé.
  • Het moet SIMPEL zijn. Zeker als er kinderen meekoken, mag het niet te complex worden.
  • Het moet LEUK zijn voor de kinderen. Ik kom daar subiet op terug. (Zie de uitleg over de paardenbloemen onderaan)
  • Het moet LIJN-proof zijn.

Wat gaan we nu gebruiken voor deze potjes? (2 à 3 potjes van 230 ml)

  • 600 g aardbeien (zonder kroontje)
  • sap van 1 citroen
  • gele blaadjes van 40 paardebloemen (optioneel)
  • 50 tot 80 naalden van een takje rozemarijn (beetje kruidig of flink kruidig)
  • 200 g confituursuiker (versie 500 g suiker voor 1,5 kg fruit)

Aan het werk!

Laat je kroost paardenbloemen plukken. Gebruik enkel de gele blaadjes van de bloem. Zwier deze blaadjes en de naalden van de rozemarijn samen in een kookpot.

Spoel de aardbeien kort en verwijder het kroontje. Snijd in enkele stukjes. Pers de citroen uit. Voeg nu de stukjes aardbei en het citroensap bij de bloemblaadjes en de rozemarijn. Daarna mag ook de suiker erbij. Meng alles grondig.

Zet de kookpot voor een nachtje weg (of zelfs een viertal uren kan volstaan). Zet de kookpot daarna op het vuur en breng aan de kook. Laat het geheel 4 minuten koken en check of de confituur voldoende stolt.

Dan is het tijd om af te schuimen en de propere potjes te vullen. Sluit ze af met een deksel en laat omgekeerd afkoelen.

Het resultaat is een heel frisse aardbeienconfituur. Omdat we zo weinig suiker gebruiken, zal het zeker niet te zoet smaken. De naalden van de rozemarijn maken het geheel iets kruidiger. Eten de kids mee, dan zou ik eerder voor de 50 naalden gaan. Ietsjes veiliger 😉

De paardenbloemen… ik ga heel eerlijk zijn. Ik proef er niet veel van, maar kinderen doen graag moeite voor de mama. Dus laat ze zich uitleven, stop die bloemetjes erin en iedereen is content.

Is de mama eerder een zoetebek, dan kan je altijd voor 300 g confituursuiker (versie 500 g suiker voor 1 kg fruit) gaan.

PS: Wat vindt u van dit aardbeienjam recept? Heeft u zelf misschien nog een superleuk ideetje om in een potje te steken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.