IN THE SPOTLIGHTS: SUIKERARME AARDBEIENCONFITUUR

De vraag naar suikerarme confituur stroomt hier binnen. U weet dat ik in 99% ga voor confituur mét suiker. En dat blijft zo, maar… (daar komt de maar…)

Omdat ik niemand wil teleurstellen, breek ik vandaag een lans voor een lekker suikerarm potje. Dus lieve suikerarme achterban, spits die oren van u…

Een suikerarme aardbeienconfituur met Tagatesse staat namelijk op de planning. Heeft u nog geen idee wat “Tagadinges” is, dan verwijs ik u naar deze site.

Zij geven meer uitleg over Tagatesse en ik voorzie het recept. Dan hebben we elk onze job gedaan! Juust is juust, hé.

Suikerarme aardbeienconfituur

 

Wat haalt u in huis voor deze suikerarme aardbeienconfituur? (voor 4 potjes van 230 ml)

  • 1 kg aardbeien
  • 2 eetlepels citroensap
  • 50 ml sinaasappelsap
  • 1 zakje Pec Plus (20 g)
  • 250 g Tagatesse

Aan de suikerarme slag!

Was de aardbeien en verwijder nadien pas het kroontje. Snijd de aardbeien vervolgens in vieren.

Doe de aardbeien, het citroensap en het sinaasappelsap samen in een kookpot. Breng het geheel aan de kook en laat 5 tot 10 minuten afgedekt koken. Als alles mals is, mag de kookpot van het vuur.

Roer er de Pec Plus door. Meng alles goed.

Zet de kookpot terug op het vuur en warm op.

Voeg nu de Tagatesse toe en roer opnieuw goed in het mengsel. Laat vervolgens 1 minuutje koken.

Doe de stollingstest. Schuim af indien nodig.

Giet de hete confituur in kraaknette bokalen. Vul ze tot de rand. Sluit onmiddellijk af met het deksel en laat omgekeerd afkoelen.

Als u een potje opent, moet u dit in de koelkast bewaren en eet u dit liefst op binnen de vijf dagen.

Suikerarme confituur kan u het best vergelijken met appelmoes… Heeft u een potje opengedraaid, dan verschijnt er na vijf dagen iets wat minder smakelijk oogt. Rap zijn, is de boodschap.

12 Reacties

  • Karlijn Vandervennet

    hoe lang bewaard deze confituur. Ik heb nu fruit en geen plaats in de vriezer. Aangezien ik bezig ben met een suikervrij dieet zou ik willen weten of ik nu een voorraad kan maken en bewaren in een koele kelder. Alvast bedankt.

    • Madam Confituur

      Dag Karlijn
      Als u deze confituur volledig volgens het boekje maakt: steriele bokalen, superheet afvullen, etc. dan kan u dit zeker een half jaar bewaren. Let wel op de vochtheid van de kelder want dit heeft soms een invloed op de houdbaarheid. Vraag me niet waarom, maar toch heeft dit soms een minder leuk effect.

      Groetjes!

  • Lise

    Beste Madam Confituur,

    Ik zou graag confituur maken met rietsuiker en Pecplus, heeft dit dezelfde werking als kristalsuiker? Want in je online cursus lees ik dat je enkel witte suiker aanraadt?

    Groetjes,
    Lise

  • hild laenen

    Een vraagje … als je de stollingstest hebt gedaan en de confituur is niet dik wat moet je dan doen om die toch nog dikker te krijgen?

    • Ann Huysmans

      Je kan ook met “zusto” werken i.p.v. suiker. Aan de werkwijze moet je niets veranderen. Mijn neefje van 14 is diabeet, vandaar ik al een tijdje met zusto werk. De smaak is bijna identiek met gewone suiker

  • Van den Bossche Rita

    Ik maak al vele jaren confituur maar zou nu ook suiker vrij of arm willen maken . . .maar vind nergens pectine enkel agar agar ook plantaardig maar nog niet uitgeprobeerd !!! Ben ook al van bij de aanvang fan van tagatesse
    Gebak lukt me goed nu nog de confituur !!! Alvast bedankt !!!

  • annick

    Madam Confituur dankjewel voor je suikerarme confituur… ik ben er erg blij mee,
    nog 2 dingen die ik niet begrijp wat is een stollingstest?
    en dan van mijn kant ook een MAAR want wat is erop tegen om suikerarm te willen koken u doet het hier er lijken op een doodzone de bijklank in dit recept is eerder negatief te noemen…. en ik denk dat sommige mensen niet anders kunnen dan suikers te bannen uit hun dieet denk aan mensen met diabetisch en die zouden dan volgens u geen recht hebben op heerlijke confituur…. of is het gewoon dat een goede confituur enkel gemaakt kan worden en dus voornamelijk bestaat uit suiker??

    • Madam Confituur

      Dag Annick
      De stollingstest leg ik u graag uit. Neem een koud bordje doe er een half theelepeltje hete confituur op en wacht enkele tellen. Hou daarna het schoteltje scheef en kijk of alles blijft plakken.

      Wat uw tweede insteek betreft: een potje gemaakt met suiker is beter om de bewaring te garanderen na opening. Maar uiteraard kunnen potjes ook met suikerarme confituur gevuld worden.

      Als ik wat negatief overkwam, was dat zeker mijn bedoeling niet. Ik ben graag gewoon eerlijk wat mijn persoonlijke gewoonte is (met suiker dus). Anders lijkt het alsof ik plat commercieel aan het doen ben, en dat wil ik niet.
      Ik denk dat het gewoonweg een persoonlijke keuze is met wat u confituur maakt. Ik wou dus zeker niet negatief overkomen naar suikerarm toe. Integendeel! Ik realiseer me volledig dat er mensen zijn die niet anders kunnen dan suikerarm koken. En omdat ik vind dat zij ook een lekker zelfgemaakt potje verdienen, heb ik een recept hiervan op mijn blog gezet. Het is eerder zo dat men niet altijd weet hoe eraan te beginnen. Dus vandaar de raad van deze tante Kaat 😉
      We gaan geen ingrediënten in de hoek zetten :-). Fijne dag nog! Groetjes, Madam Confituur

      • annick

        super dankjewel voor je eerlijke reactie…
        en weer wat geleerd over jam maken want de stollingstest deed ik nog niet met de confituur wel als verpleegkundige maar dat is dan een andere invulling voor de stollingstest 😉 😉
        hetgeen je zegt klopt ook wel wat betreft de houdbaarheid van confituur met “namaaksuiker.” Dus ik maak nu noodgedwongen iets minder potjes tegelijkertijd en de potjes zijn ook iets kleiner zodat ze sneller leeg zijn en niet de kans krijgen om slecht te worden….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.