OLIJVENCONFITUUR: EEN VOLTREFFER!

Ik val wellicht in herhaling als ik zeg dat confituur maken een geweldig creatief proces is. Er zijn oneindig veel mogelijkheden. En omdat ik graag eens anders doe, schotel ik u vandaag olijvenconfituur voor. Trek nu niet onmiddellijk een raar gezicht, maar kijk eens naar dat fotooke hieronder. Wat denkt u? Sjiek, hé.

Toch wel het proberen waard.

U gaat mij niet horen zeggen dat u dit op de boterham van uw kleine spruit moet smeren, maar wees origineel met bijvoorbeeld een combinatie met geitenkaas en appel op een beetje pizzadeeg.

Olijvenconfituur

En wat halen we in huis?

 • 170g groene olijven zonder pit (geen look, of andere extraatjes erbij)
 • 170 g zwarte olijven zonder pit ((geen look, of andere extraatjes erbij)
 • 170 g confituursuiker (2:1 verhouding)
 • schilletjes van 1 bio citroen (werk best met een zesteur)
 • 4 eetlepels suiker

O-lijf dat potje maar in!

Zet een kookpot op het vuur met een bodempje water in. Doe de citroenschilletjes erin en kook ze totdat ze zacht zijn. Haal ze met een schuimspaan uit het water en giet het kookvocht weg. Neem 7 eetlepels vers water en doe die terug in de kookpot. Ook de 4 eetlepels suiker mogen hierbij. Warm op en breng aan de kook. Voeg de schilletjes toe en laat ze konfijten. Haal ze uit de kookpot met een schuimspaan en leg ze op een bord om af te koelen.

Hak de olijven in zeer kleine stukjes. Doe ze in een kookpot met 6 eetlepels water. Breng aan de kook en laat 2 minuten doorkoken. Nu mag de confituursuiker erbij. Meng goed en breng opnieuw aan de kook. Als alles stevig borrelt, mag je 3 minuten tellen. Dan is de confituur klaar.  Schuim af indien nodig, meng de citroenschilletjes onder de confituur en giet de hete jam in propere potjes. Sluit ze af en laat omgekeerd afkoelen.

Vraagje: met wat zou u deze olijvenconfituur combineren?

4 Reacties

 • Deckers Ineke

  Dag madam confituur!

  Ik ontdek nog maar net je website, omdat ik op zoek was naar goede confituurrecepten.
  Voor Kerst moet ik immers een cadeautje zelf maken en confituur leek me wel wat.
  Hoe schitterend is je website! Echt geweldig! En ik ben al helemaal zot van je confituurpotjes. Helemaal mijn ding.
  Nu is mijn vraag of ze misschien ook te koop zijn in de buurt van Heusden-Zolder? Of online?

  Nog eens een dikke proficiat met je super initiatief en alvast fijne feesten gewenst!
  Ineke Deckers

 • Ingrid

  Beste Madame confituur,

  Bedankt voor je lekkere recepten. Alleen al je gedreven passie geeft je aanmoediging om confituur te maken. De topper dit weekend was de tropische ananas met mango. In mijn kookatelier heb ik al verschillende mensen doorverwezen naar je heerlijke recepten. Doe zo verder.
  Ingrid

 • Denise

  Hallo,
  Zou dit ook lekker zijn om samen met een kaasschotel te serveren (bij te zetten). Ben trouwens opzoek naar speciallekes voor mijn grote kaasschotel (48 mensen). Mocht je mij ideetjes kunnen geven, zou fijn zijn. Alvast bedankt.
  Knuffel
  Denise

  • Madam Confituur

   Oei Denise… dat is een moeilijke vraag,se… t’is al zo lang geleden dat ik den deze maakte… En de ene kaas, is de andere ook niet, hé.

   Klassiekers als vijgenconfituur doen het meestal goed. Veenbessenconfituur is ook een optie. En ik wil ook appel-vlierbloesemgelei testen op dit vlak. Lijkt me iets heel speciaals te geven.

   groetjes,
   Madam Confituur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.