FRISSE AARDBEIENCONFITUUR MET HONING
Een tijdje geleden postte ik op facebook het recept van paardenbloemengelei. Mmm! Overheerlijk gewoon. Toch kreeg ik niet enkel applaus… Want een bezorgde confiturist maakte me erop attent dat net die bloemetjes heel belangrijk zijn voor bijen. We hebben toen collectief afgesproken om nog wat bloemen te laten staan. 🙂
Om mijn “plukzonde” helemaal goed te maken, zet ik vandaag het zoemende volkje graag in de kijker. Het is de Week van de Bij voor iets, toch? In deze blogpost trakteer ik u niet alleen op een suikerarme aardbeienconfituur mét honing, maar geef ik u ook enkele tips waarmee u uw steentje bijdraagt om de bijenpopulatie te steunen.
Maar laten we starten met de frisse aardbeienconfituur met honing. Whoppa!
Wat haalt u in huis voor deze aardbeienconfituur? (voor 2 à 3 bokalen van 230 ml)
- 500 g aardbeien (zonder kroontje, in stukjes gesneden)
- sap van 1 limoen
- sap van 1 sinaasappel
- 3 takjes munt (optioneel)
- 1/2 zakje pec plus
- 3 à 4 eetlepels Meli-honing (Ontdek via deze link hoe bijen honing maken)
Aan de slag!
Doe de aardbeienstukjes in een ruime kookpot. Giet er het sap van de limoen en sinaasappel bij. Leg de takjes munt er bovenop.
Zet de kookpot op het vuur en laat alles 5 minuutjes afgedekt sudderen.
Neem de pot van het vuur en laat een uurtje rusten. Zo kan de munt in de confituur trekken. Na deze korte pauze, verwijdert u de munt uit de confituur.
Warm alles opnieuw op en voeg de pec plus toe. Laat de confituur-in-spe een minuutje koken.
Tot slot voegt u de Meli-honing toe. Roer goed om en proef. Ik heb mij gebaseerd op mijn smaakpapillen. 🙂 Maar voeg gerust een beetje meer of minder honing toe.
Bij suikerarme confituur is het heel belangrijk dat u een gloeiendhete bereiding in uw kraaknette potjes giet. Breng daarom de confituur nog enkele tellen aan de kook en giet het onmiddellijk in uw bokalen. Sluit daarna meteen met een deksel.
Deze aardbeienconfituur met honing is perfect houdbaar. Maar eens geopend, bewaart u het potje het best in de koelkast en eet u het zo snel mogelijk op.
Ik ben alvast bij-zonder enthousiast over deze confituur. Maar willen we met z’n allen blijven genieten van heerlijk zomerfruit zoals aardbeien, frambozen, bramen, appels, kersen, … (of groenten), dan moeten we de bijenpopulatie zeker in stand houden.
Drie ultieme tips om bijen te beschermen:
- Tover uw tuin om tot een bijenparadijs
Oftewel: Viva de bloemetjes! Plant wilde bloemen in de tuin en vergeet zeker niet een plekje voor lavendel, krokussen en sneeuwklokjes. Want dit trio bevat veel nectar. - Open een bijenhotel
Geef bijen een plekje om te wonen. Zorg voor enkele stronken hout of wat losse aarde in de tuin waarin ze zich kunnen nestelen. Wilt u het nog beter aanpakken, ga dan voor een bijenhotel. - Gebruik geen pesticiden
Als u bestrijdingsmiddelen koopt, check dan zeker hoe schadelijk die zijn voor deze diertjes.
2 Reacties
CathyN
Hallo, welke honing gebruiken we het best? Van die vloeibare gele of vaste witte? Of maakt het niet veel uit?
Madam Confituur
Ik heb de gewone vaste honing gebruikt. Proef zeker op het einde of de smaak goed zit. Iedereen heeft een andere smaakvoorkeur, hé. Zeker op vlak van zoet.