KAAS EN CONFITUUR: EEN MATCH MADE IN HEAVEN

Ann Keymeulen

Als er een Madam Confituur bestaat, moet er toch ook een Queen of Cheese zijn, niet? Awel, ik heb ze gevonden…

Niemand minder dan Ann Keymeulen is de dame achter l’Art du Fromage en auteur van het boek De Kunst van Kaas. En omdat kaas en confituur heel vaak een geweldige match zijn, haalde ik de pieren uit haar neus (ieuw en dat op een foodblog) tijdens een gesprekje via Microsoft Teams. Jawel, jawel, … door de corona-troubles, doe ik zelfs modern. Het werd een supergezellig gesprek.
Hieronder leest u haar verhaal en komt u alles te weten over het combineren van confituur en kaas!

Whoppa, hier komt ie!

Dag Ann, jij bent dé kaasspecialiste van België. Vanwaar komt die liefde? 

Ann: “Kaas is voor mij een levend product. Het is ongelooflijk hoe de smaak en textuur veranderen. Laat je kaas enkele dagen liggen, dan proef je iets heel anders. En net dat boeit me enorm. Het is voor mij een supercreatief product en de wereld errond vind ik heel interessant.”

Het stopte niet met iets boeiend vinden, hé. Want je maakte van je passie, je beroep. Wat doe je eigenlijk concreet?

“Alles wat je maar kan bedenken met kaas. Maar wat ik ook doe, het doorgeven van mijn liefde voor kaas staat altijd centraal. Daarom wilde ik ook zo graag een boek schrijven over onze Belgische kaasmakers.
Naast het schrijven, geef ik trainingen en lessen bij Syntra (opleiding tot kaasmeester), bij de Colruyt Academy en bij horeca- en retailplatformen. De ene dag zijn het allemaal professionals die je over de vloer krijgt, de andere dag particulieren. Net die afwisseling vind ik heel interessant.

Ook de kaasmakers zelf kunnen bij mij terecht voor een receptontwikkeling. Ik stel hen combinaties voor met hun eigen product die echt verrassend zijn. Tot slot kun je me ook in speciaalzaken of winkels tegen het lijf lopen. Want het juiste kaasadvies een mooie surplus is naar de klant toe en meer en meer winkeliers beseffen dit en huren me in.
Ik had je gewaarschuwd, hé… Het is een hele boterham mét kaas.” 🙂

Voor welke kazen mag ik je ’s nachts wakker maken?

“Oei, dan ga ik niet veel meer slapen, vrees ik. Vooral de ambachtelijke kazen zijn mijn favorieten. Zoals bijvoorbeeld de geitenkazen van Karditsel in Lummen. Hun kazen zijn superlekker, perfect in balans, hebben een mooie constante kwaliteit en een oogverblindende verpakking. Als ik de grens oversteek, val ik helemaal voor de Engelse Stilton Colston Bassett kaas.”

In je boek doorkruis je heel België. Welke verrassingen ontdekte je in Vlaanderen en Wallonië?

“Er is een groot verschil tussen de Vlaamse en Waalse kaasmakers. In Vlaanderen is men meer gefocust op de productie, terwijl in Wallonië de bredere context een rol speelt. Over de taalgrens is de locatie en de authenticiteit van het kaasproces een deel van het product dat je verkoopt. Neem nu de kaasmakerij La Fromagerie des Tourelles in Fisenne, in de rand van Durbuy. Daar runnen vier dames het kaasbedrijf. Ze rijpen hun pareltjes in de grotten van Hotton. Zo een cheese-story is typisch voor Wallonië. Maar ondertussen zie ik ook in Vlaanderen een geleidelijke ommezwaai. De Vlaamse creativiteit is aan het rijpen, hoor…”

Wie zou van jou de titel “Meest gezellige kaasboer(in)” moeten krijgen? 

“Tijdens het schrijven van mijn boek leerde ik verschillende kaasboeren kennen. Stuk voor stuk zalige mensen. En ik heb nog veel contact met hen. Maar als ik een specialleke mag uitkiezen, is dat Pieter van de Vierhoekhoeve. Je lacht je een breuk met hem. Hij is een vriend voor het leven.”

Je lust ook graag confituur. Hoe maak jij de perfecte combinatie met een kaassoort? Waar moeten we opletten?
confituur en kaas

“Mijn advies is altijd: Ga voor smaken die in dezelfde lijn liggen of ga net voor uitersten. 
Je kunt bijvoorbeeld iets heel vet met iets heel zuur combineren. De ene smaak vult de andere perfect aan. En je krijgt geen saaie bedoening. Ik denk dan bijvoorbeeld aan:

Wil je meer eensgezinde smaken, dan is bijvoorbeeld een geitenkaas met een tomatenchutney meer je ding.”

Laatste nieuwsgierige vraagje! Hoeveel kaas eet je ongeveer per dag? 

“Ik eet, hou je vast, ongeveer 15 soorten kaas per dag. Ik durf wel eens een dagje overslaan, maar dat gebeurt eigenlijk zelden.”

Laten we het samenvatten: jij bent flink kaasverslaafd. 😉

Bedankt, Ann, voor dit gesprekje!

De Kunst van Kaas

Het geweldige boek van Ann bestelt u met gemak via deze link.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.