ZO MAAKT U KWEEPERENGELEI
Vandaag (en een deel van gisteren) stond het op mijn to do lijst: kweeperengelei! Ondertussen riekt hier heel het kot naar kweperen en heb ik drie zalige potjes gefabriceerd. (FIER – TROTS – FIER)
En nu is het aan u! Ik ga het hieronder even kort stap voor stap uitleggen en dan wordt dit recept een makkie.
Voor deze kweeperengelei heeft u nodig:
- 1,5 kg zeer rijpe kweeperen (ongekuist gemeten)
- 1 kg confituursuiker (opgelet dit keer is het de 1 kg suiker versus de 1 kg fruit-versie)
- 2 eetlepels citroensap
- water
- pectine of agar agar (voor de noodgevallen)
Ik kweepeer, u kweepeert, wij kweeperen:
DAG 1
Fase 1 van het “rampenplan”: wrijf de kweeperen goed schoon met een handdoek. U gaat merken dat het dons er op die manier gemakkelijk van af gaat. Vervolgens wast u de vruchten en snijdt u ze in 4 partjes. U moet geen schil of klokhuis verwijderen (dus dit is lekker gemakkelijk), enkel de poep moet er af.
Snij elk partje in schijfjes van 5 mm dikte. Doe deze schijfjes in een ruime kookpot en zet ze net onder water. Voeg 2 eetlepels citroensap toe. Breng het geheel aan de kook en laat alles 1,5 uur zachtjes koken met het deksel op de kookpot. De kooktijd hangt sterk af van hoe rijp de kweeperen zijn, hoe dik u de schijfjes snijdt, … Als de schijfjes kweepeer net niet uit elkaar vallen, dan mag de pot met andere woorden van het vuur.
Zet de kookpot fris en laat alles 12 u rusten. STTT…
DAG 2
De volgende ochtend tovert u uw zeef en geleidoek boven. Leg de geleidoek in de zeef en giet er eerst kokend water door. Zo is de doek gebruiksklaar.
Giet de kookpot met kweeperen in drie of vier stapjes door de geleidoek. Alles in één keer filteren is onmogelijk. Dus giet een deel van de inhoud in de geleidoek. Laat het sap even doorlopen en vervolgens wringt u de geleidoek met de inhoud uit. Overdrijf niet met knijpen… uw gelei zal anders fel troebel worden. En dit blijft u herhalen totdat de kookpot leeg is.
Meet 1 liter gefilterd kweeperensap af en doe het samen met de confituursuiker in de kookpot. Los de suiker eerst op en breng vervolgens flink aan de kook. Laat het geheel 4 minuten (in mijn geval zelfs 5) goed doorkoken. En test of de stolling goed zit. Merkt u duidelijk dat de gelei niet stolt, dan mag u nog een 2-tal minuutjes verder koken. Blijft uw gelei nog lopend, dan mag u een zakje agar agar of pectine toevoegen. Bij mij is het zonder gelukt, maar de ene kweepeer is de andere niet, dus geneer u niet.
Schuim grondig af en doe de hete gelei in propere potjes. Keer ze om en laat afkoelen.
Probeer het zelf op deze manier. En komt u een probleemke tegen… I’m all ears!
Wilt u een beetje variatie?…. wat denkt u van dit recept: Bramen-kweeperengelei
49 Reacties
Anneke Popa
Hoi, Ik heb een sappan en maak in de herfst een aantal flessen met kweeperensap. Kan prima bewaard worden, want het sap gaat er heet in en trekt vacuüm.
Zopas nog een aantal potten gelei van gemaakt.
Mijn recept: bijna twee liter kweeperensap en het sap van een goede sinaasappel en wat kruidnagel erdoor. Het haalt de smaak van de kweepeer goed naar boven. Uiteraard met de benodigde geleisuiker die nodig is voor deze hoeveelheid gelei.
Verder dank voor de fantastische recepten op je website!
Madam Confituur
Mmm… en die geur, hé!
Silva Van Aelst
Van het overgebleven “weekwater” kan je ook een lekker drankje maken. Voeg er wat stukjes gember en citroensap plus kaneel bij. Laat koken, steriliseer in glazen flesjes. Warm of koud drinken met eventueel wat honing.
En ja, ook kweeperen op cognac én kweeperentaart zijn lekker!
Lies
Kweeperengelei met rozemarijn of gember is ook lekker en helpt ook bij een aantal vervelende herfstkwaaltjes. Ik heb een eindwerk geschreven over deze vruchten.
De pitjes hou ik apart om een gel van te maken die ik dan verder verwerk in verzorgingsproducten. Met de rest van het vruchtvlees kan je trouwens nog lekkere snoepjes maken na het uitlekken. goed uitwringen, op een bakplaat uitsmeren en laten drogen in de oven. Als het droog is in stukjes snijden en een beetje bloemsuiker erover en je hebt een lekker snoepje.
Groetjes,
Lies
Madam Confituur
Wauw, een echte specialiste dus!!!
Lucienne
Ik probeerde het met succes, die snoepjes bedoel ik. Ik bestrooide ze met kokosschilfers, ok lekker!
https://kookeilandlucienne.wordpress.com/2019/10/13/kwee-peren-en-kwee-appelen/
Caroline roge
Deze zal ik zeker alen sept oktober 2020 een dikke merciekes voor de recepten lekker zelfgemaalte confituur of gelei merciekes
Jakoba
Hallo,
Ik ben geïnteresseerd in uw recept met gember. Moet ik de gember gewoon meekoken, in stukjes of geraspt?
Bedankt alvast.
groeten Jakoba
Madam Confituur
Dag Jakoba, inderdaad gewoon in kleine stukjes snijden of raspen kan ook en laten meekoken. Groetjes!
Martine
De gelei dikt niet wat is de reden ? Ze heeft een half uur gekookt mét gelei suiker en het sap Van 2 citroenen ik had 3,5 liter sap hoe kan ik dit oplossen !??
Madam Confituur
Dag Martine
U moet de tijden op de verpakking aanhouden. Met andere woorden 4 minuten koken, anders kookt u de pectinestructuren terug mals.
Daarnaast zou ik voorzichtig zijn met te grote hoeveelheden in één keer te maken.
Probeer even 1 liter sap met wat pec opnieuw te laten opkoken. Liefst niet langer dan 1 à 2 minuten.
yves
Je kan kweepeer confituur maken met het vruchtvlees. Het resultaat is echter precies gum die je in plakjes moet snijden, de binding wordt te sterk ! Of er moet ergens toch nog een ander recept bestaan ??
Ann
Ik ben vrijdag begonnen met uw recept van de gelei (heb mijn pere afgezien met die kweeperen versnijden – harde kerels!) maar omdat ik nogal ongeduldig ben en per se al diezelfde dag het resultaat wou proeven, heb ik het fruit 3 uurtjes laten pruttelen en daarna onmiddellijk het sap gefilterd. Ook, omdat ik dacht dat dit mss niet nodig zou zijn (en eerlijkheidshalve ook omdat ik het niet in huis had en geen zin had om naar de winkel te gaan) heb ik gewone suiker gebruikt. En 1/2 kg suiker op 1 kg sap (ik hou niet van mierzoet). Maw, ik had ‘s avonds pottekes diksap i.p.v. gelei. Ik dacht de meubelen nog te kunnen redden door ‘s anderendaags de boel terug aan de kook te brengen en een zakje pec+ toe te voegen – inderdaad, ietsje dikker nu (ook na een paar uurtjes in de diepvries blijft het vrij lopend) en eigenlijk best wel bruikbaar op dikke vaste bookes. En bij uitbreiding yoghurt, pannenkoeken en wafels. Bovendien overheerlijk van smaak!
Ilse
Mijn potten van vorig jaar (volgens dit recept) zijn bijna op. De vruchten zijn dit jaar iets vroeger rijp, dus het wordt tijd om nieuwe gelei te maken. Ik maak elk jaar ook een flinke hoeveelheid kweepeersnoepjes. Die wentel ik dan in suiker en iedereen is er dol op. Er kruipt flink wat tijd in, maar het is echt de moeite waard. Ik doe de dons eraf, snijd ze in 4, verwijder steeltje en kroontje en dan onder water zetten en 40-tal minuten laten sudderen. Kweeperen zijn steenhard, maar dit lukt nog net : in 4 snijden. Nadat ze zacht zijn : even laten afkoelen en dan klokhuis verwijderen. Schil mag eraan blijven. Ik doe alles door een roerzeef (passevite) en dan dezelfde hoeveelheid gewone suiker erbij en dan tweetal uren staan roeren. Opgelet dat je je niet verbrandt, want het ploft de hoogte in. Zet je vuur maar iets minder dan. De hoeveelheid moet het grootste deel van zijn vocht verliezen, dus zal flink verminderen en veranderen van kleur. Uitsmeren op een vel bakpapier dat je in een dienplateau legt. Nachtje laten rusten in de koelkast. Dag erna in blokjes snijden en dan in suiker wentelen.
Marc Goethijn
Je recept zit dicht bij van wat ze in Spanje ‘carne de mendrillo’ noemen. Een tip: gebruik geleersuiker in plaats van gewone suiker en voeg nog een extra zakje Pec toe. Dat reduceert de roertijd tot een kwartiertje. Gebruik een zo wijd mogelijke pan, kwestie van maximale verdamping. Zo een echte koperen confituurpan is wellicht nog beter, maar ik gebruik een gietijzeren wokpan en die doet het uitstekend. Blijf in elk geval roeren tot de massa van de pan los komt.
In Spanje geven ze dat als tapa, vergezeld van manchego-kaas. Maar je kan het ook uitstekend als aperitiefhapje gebruiken: een blokje carne, een stukje manchego-kaas (een andere sterk smakende kaas, zoals belegen Gouda is even goed, maar dat is dan niet echt Spaans) en een stukje zure augurk of een zuur uitje met een cocktailprikker er door.
Als je snoepjes wil maken moet je dit eens proberen. Snij de carne in blokjes, verwarm au bain marie een hoeveelheid chocolade (donkere, noir de noir is de beste maar ook de duurste keuze) en haal er de blokjes carne door. Leg ze op een vel aluminiumfolie en laat afkoelen. Dat is nogal bewerkelijk. Ik gooi telkens een vijftal blokjes in de gesmolten chocolade en vis ze er uit met een vleesvork. Naar behoefte gooi ik er wat chocolade bij. Maar ik ben geen expert, wellicht bestaan er betere methodes.
De snoepjes kan je op een koele plaats weken bewaren, de carne bewaart, ingepakt in aluminiumfolie, in de koelkast tot volgend kweeperenseizoen.
Ann-Julie Wittevrongel
waarom altijd gelei ? Wij houden meer van confituur = met vruchtvlees en niet enkel sap. Iemand een recept voor kweeperenconfituur ?
Marc Maryns
Beste,
Bestaan er ook recepten om kweeperengelei te maken met minder suiker, bijvoorbeeld met de suiker “maxi fruit” dus 1,5 kg fruit op 500gr suiker.
Groeten;
Madam Confituur
Nog niet uitgetest, Marc… sorry…
Inge
Hoi,
Ik gebruik Pec Plus of Agar Agar en 1/10 suiker/fruit, dus bvb 4kg sap = 400g suiker. Ik houd zelf niet van erg zoete gelei en zo vind ik hem heerlijk!
Annemie Dierckx
Dat heb al gedaan. Lukt prima!
Martine
Dag Marc, kan je dat recept eens doorgeven dan?
Ingrid
Ik gebruik 1 zakje pec plus, 1 l sap en 400g suiker
annick de smet
Mevrouw,
heb uw recept gebruikt van kweepeegelei,u spreekt over 1,5 kg fruit en 1 kg suiker,maar hoeveel suiker dan op 1 liter sap.ik heb eerste lading gemaakt 1 liter sap 1 kg suiker maar is wel zoet mag het minder maar gaat dan de gelei nog lukken.alle info is welkom…..
Madam Confituur
Het is idd een 1 op 1 verhouding. Ik zou dit niet zo maar aanpassen. Wat u wel kan doen, is wat citroen toevoegen.
George
Best madame confiture
Variant op de Kweepeer-gelei met bramen.
Ik maak de gelei ongeveer zoals u hebt aangegeven: 2 kruidnagels en kaneelstokje meekoken, sap van een limoen/
Bramen erbij ong. 10min voor einde kooktijd en laten staan zoals u zegt.
Het sap, na uitlekken en zacht wringen (ong. 1,8 liter) kook ik in tot ong 1200 cc
Ik voeg dan geen gelei-suiker bij, want die hoeveelheid suiker vind ik veel te veel en de gelei wordt veel te zoet, naar mijn idee.
Ik gebruik dan 250 gr rietsuiker en een zakje Marmello 2.
3 minuten koken en dan de potten afvullen
De gelei is dan vol van smaak en frisser dan met de grote hoeveelheid geleisuiker
George
Hilde
ik heb een buurman met kweeperenbomen en die groeien vrolijk over onze haag 🙂
ik hou erg veel van kweeperengelei en mijn lievelingsversie is deze met anijs en een flinke geut sambucca (of pastis). Jammie! Maar soms doe ik er speculaaskruiden bij, kaneel, kruidnagel…
ik maak zoveel potjes dat ik er ook veel kan uitdelen. Hier toch ook veel inspiratie!
Johan
Reeds lang staat kweeperen gelei op mijn bucket list maar het is niet zo gemakkelijk om aan de vruchten te geraken (ik koop geen fruit : ik ga via mijn netwerk of ik ga het zelf plukken) Dit jaar heb ik eindelijk een kweepeer-runner kunnen vinden die mij kon bevoorraden.
Het is zaterdag ochtend en ook hier ruikt het kot naar kweeperen… Ongelooflijk dat zo’n harde en bittere vrucht zo’n fijne geur kan produceren.
Katrien Slembrouck
beste,
kan je het sap van de kweeperen ook invriezen om in de winter nog een lading kweeperengelei te maken?
Dank bij voorbaat.
Mvg,
Katiren.
Madam Confituur
Jawel, dat kan u zeker doen.
Francis Opsomer
Madam Confituur,
Ik kwam per toeval op je site terecht. Hier niet ver vandaan weet ik een kweepereboom staan. Ik was wat laat, maar ik heb de overblijvende, op de grond gevallen kweeperen verzameld.
Ik heb je recept precies gevolgd volgens je rampenplan.
Het resultaat is verschrikkelijk. Verschrikkelijk lekker bedoel ik!!!!!. Ik heb 7 minuten laten koken, geen pectine toegevoegd en een stevige mooie rode gelei bekomen. Ik kan er niet van blijven!!!!!!
Volgende keer probeer ik mandarijnengelei.
.
Philou
Dag Madam Confituur,
Ik heb voor het eerst in mijn leven kweeperen in huis en in het weekend moeten ze er aan geloven. Nog even een vraagje; ik neem aan dat je de bruine (beurse) plekjes er wel eerst uitsnijdt?
Groetjes
Philou
Madam Confituur
Best de bruine plekjes wegsnijden 😉
Hilde Decaluwé
Beste kweepeer-liefhebbers,
Ook ik maak al (meer dan 30)jaren kweepeer-gelei. Ik doe het ongeveer zoals hier beschreven. De (onbespoten) citroen rol ik tot die goed soepel is, zodat het sap goed loskomt. Ik snij die net als de peren in schijfjes en kook ze gewoon mee. Hoeveel ik ervan gebruik hangt af van hoeveel kweeperen ik heb – ik doe het net iedere keer wat anders. Bij ongeveer 4 kg (ongekuiste) peren gebruik ik minstens 1 grote citroen. Als de peren zachtgekookt zijn, laat ik het geheel altijd rusten over de nacht. Zo kunnen alle smaken goed in de vloeistof trekken en zakken de gekookte delen ook wat naar de bodem…
Als je volgende dag dan eerst de bovenstaande vloeistof door je “gelei- of kaas-doek” giet, dan kan je zonder veel moeite de ganse pot erin doen (ik maak de hoeken van de doek vast aan de 4 poten van een oude omgekeerde stoel – uiteraard met stevige elastieken – en zet er een grote pot onder. Zo kan alles in een keer in de doek gedaan worden. Je moet er dan verder ook niet meer naar omzien – alleen af en toe door de massa roeren als het druppelen opgehouden is. Zo heb je er veel minder werk en afwas aan).
Ik heb al van alles geprobeerd met kweepeer, om een kleine smaakvariatie mee te geven, alsook om er een mooi presentabel potje van te maken – dat ik als cadeau kan geven bvb. Hiervoor laat ik de citroenschijfjes niet met de kweepeer meekoken, maar ga ze kort opkoken in water. Je kan ook vlierbloemen meekoken, of er enkele ster-anijsjes (je weet wel, die donkerbruine, harde stervormige zaaddoosjes) bijdoen. Een paar kruidnagels en een gebroken kaneelstokje geven dan weer een andere smaak. Als ik verse gember heb, dan snijd ik daar schijfjes van en kook die ook kort mee. Deze gekookte ingrediënten hou ik apart in de koelkast in een vaatwasgewassen bokaaltje (60 à 70°) tot de volgende dag. De kruidnagels doe ik wel weg, omdat ze gemakkelijk overheersen als je ze in de gelei laat. Het kookwater giet ik wel bij de kweepeer die nog moet opgekookt worden.
Ik zet mijn vaatgewassen potjes ook altijd eerst geopend in een koude oven, die ik opwarm naar 100 à 110° – zo zijn ze trouwens gesteriliseerd. De pas gevulde potjes zet ik direct terug in de nog warme oven, draai hem uit na een uur en laat de potjes er ook in afkoelen. Ik kan je verzekeren als je zo werkt dat je gelei/confituur meer dan een jaar bewaart op een koele plek.
Terwijl ik de volgende dag de gelei maak, doe ik 1 citroenschijfje, 1 steranijs en een stukje kaneelbast in enkele van de potjes. In andere potjes doe ik vlierbloemen met citroen, in nog andere gember met kaneel. Je kan oneindig veel smaken uittesten apart of gecombineerd als je dat wil… het is zo boeiend.
Vul de potjes dan gewoon zoals anders tot aan de rand – met de nog kokende gelei – en draai het ijzeren schroefdeksel er direct op.
Ik maak mijn gelei en confituur altijd met doodgewone suiker en gebruikte altijd minder dan 1 kg suiker op 1 kg of 1 liter sap. Altijd maakte ik kleine hoeveelheden per keer en liet dat HEEL GOED DOORKOKEN. De kooktijd bij mij bedraagt meestal rond de 7 min. Het lukt aardig, maar ik doe vanaf 5 min. ook altijd de stollingstest op een koud bord. Als je het al zoveel gedaan hebt dan hoor je en zie je het ook glanzender worden als je brouwsel voldoende indikt.
Gelei die te slap was heb ik in al die jaren ook wel af en toe gehad, maar ik maakte daar geen punt van. Die “mislukte” gelei gebruikte ik als zoetmiddel in thee of milkshakes of in plaats van honing in vinaigrettes of andere gerechten.
Zelf ben ik niet zo’n zoetekauw, maar kweepeer-gelei is altijd al mijn favoriet geweest. Ik meng fruitsoorten ook dikwijls naargelang de hoeveelheid natuurlijke pectines.
MINDER SUIKER ?
Nu ik ook op mijn suikerinname moet beginnen letten ben ik aan het experimenteren gegaan. Ik gebruikte nu 1/3 van de normale hoeveelheid suiker en heb er geweekte gelatineblaadjes aan toegevoegd op het einde van de kooktijd. Ik moet nu wel nog ondervinden als die gelei/confituur ook “bewaart” buiten de koelkast. Als dat niet zo is, dan ga ik het sap/fruit onbewerkt moeten invriezen en keer per keer kleine hoeveelheden maken.
Bij de kweepeer zal ik ook moeten wennen aan de kleur denk ik… want met minder suiker krijg je ook niet de mooie lichte karamelkleur die we allemaal wel kennen.
Een probeersel met stevia-druppels of zelf gedroogde blaadjes is mijn volgend experiment. Ik heb mij ondertussen laten vertellen dat marmello ook een prima geleer-middel is – dus staat een experiment daarmee ook nog op mijn agenda.
Variaties:
Ik doe nog iets anders met kweepeer.
Van de rijpste/zachtste kweeperen hou ik een beetje van het vruchtvlees (dus zonder schil of pitten) apart en stoof dat met appels samen tot moes. Lekker een andere smaakvariant voor appelmoes. Als je dit doet, dan heb je in verhouding ook meer schil en pitten in de pot waar je gelei mee maakt. Dus dikt ze ook beter… 2 keer “chance” zeg ik maar.
Mijn vriendin maakt ook een mengeling met bramen en dat smaakt verrukkelijk, maar zo behoudt je uiteraard ook die gekende mooie kleur niet hé?
veel succes met experimenteren…
Hilde
Madam Confituur
Dag Hilde,
Fijn dat u uw ervaring hier deelt, echt tof!!! Ik heb wat het verminderen van suiker betreft, positieve ervaringen met Tagatesse. Misschien ook eens het proberen waard.
Groetjes en nogmaals bedankt. Het was leuk om te lezen hoe u thuis te werk gaat!
anthonis wilfried
Beste Hilde,
Heb afgelopen week kweeperengelei gemaakt en zal nu Dinsdag de dikte testen. Allereerst wou ik geen gebruik maken van geleer suiker en wou gebruik maken van de natuurlijke pectine in de kweeperen. Om de mooie amber/roze kleur te bekomen moet je de kweeperen lang genoeg laten pruttelen (niet koken) langer dan dat de peren moes zijn geworden. Verder heb ik het vocht na het koken door een neteldoek (in zift) gegoten (warm gaat dat altijd beter dan koud). Verder voor de helft ingekookt (niet koken maar pruttelen. Na inkoken het sap en suiker 1 op 1 genomen even opkoken en in de potjes. Gelatine zou ik best niet gebruiken (is dierlijk/ gewonnen uit beenderen van varken en rund) en bederft ook snel.
Dieetsuiker is niet altijd hitte bestendig, ik gebruik van DR. Oetker Zoetstof vloeibaar, maar geen suiker wil ook zeggen sneller bederven dus best altijd in de koelkast bewaren en vooral na opening.
Groetjes Wilfried
schoolkeuken.be
Madam Confituur
Dag Wilfried,
Bedankt voor uw reactie. Eén ding is zeker… zoveel potjes en zoveel verschillende jamstijlen! LEUK!
Ann
Dag Hilde,
Dank je voor de uitgebreide toelichting! Ik heb net kweeperen gekocht en gaan straks de kookpot in. Benieuwd ook naar jouw variant met kruiden!
Smakelijke groeten
Ann
Simone
Dag Madame Confituur,
Ik dacht dat de pitjes er juist wel uitmoeten. Is het niet zo dat kapotte pitjes giftig zijn?
Beste groeten,
Simone
Madam Confituur
Dag Simone,
U kan de kapotte pitjes verwijderen om u gerust te voelen.
Het is zo dat deze pitjes het buitenland verkocht worden als geneesmiddel. Het is dus een beetje zoals met veel dingen, bij zeer hoge concentraties kan men spreken over gif, maar bij kleine aantallen niet. Dit is ook zo bij bv. klaprozengelei, amandelen,…
Jerica
Wat gebeurt er als ik het mengsel geen 12 uren laat rusten? 🙂
Madam Confituur
Dag Jerica,
Dan zal uw rendement iets lager liggen. Het is zo dat het geheel tijdens deze 12u kan uitlekken. Maar dat moet niet, persé.
Jerica
Maar in het recept staat toch niet dat je het 12u moet laten uitlekken maar gewoon moet rusten? Of lees ik dat nu zo verkeerd? 🙂
Madam Confituur
Ik heb het effen zelf bekeken. Kijk, strikt genomen zou u het goedje 12 u moeten laten uitlekken. Maar bij deze madam moet alles sneller dan snel gaan en ik doe dat dus niet. Ik ben eerder een wringer… ik knijp op mijn geleidoek omdat ik het eigenlijk niet zo belangrijk vind om een glasheldere gelei te scoren. Wilt u echter wel een zeer heldere gelei, dan kan u niet knijpen op de geleidoek en vrede nemen met een iets lager rendement (geen uitlektijd) of 12 u geduld uitoefenen.
Jerica
Prima, ik zit ook zo in mekaar! 🙂 Ik heb wel geen geleidoek, is een propere tetradoek ook een goed alternatief?
Madam Confituur
Jot manneke, dat gaat ook lukken. Leg deze in een zeef, en giet er eerst kokend water door (steriliseren en zorgt ervoor dat de doek kan filteren). Vervolgens giet u de kweeperentoestand er pas door.
Jerica
Bedankt!! 🙂
Lieve
Nog een tip: je kunt deze gelei ook maken van de vruchten van de dwergkwee- of sierkweestruik, die veel mensen in hun tuin hebben staan (Chaenomeles japonica): mooie rode bloemen en gele vruchten.
In de winter bij elkaar rapen en koken zoals kweeperen. De gelei smaakt iets minder penetrant (als kind lustte ik geen kweeperengelei!) en frisser, met wat meer zuren, vooral omdat de vruchten soms niet rijp worden – maar dat hindert niet.
Toon
Uw kweeperengeleirecept is ongeveer wat ik al heel wat jaren, en steeds zonder agar agar of pectine, doe.
Alleen, soms schil en ontpit ik wel de kweeperen. De ‘afval’ gaat in een zakje mee in de pot en bij het uitlekken wordt dit verwijderd.
Waarom? Omdat ja na het uitlekken van de moes je confituur kunt maken.
Er zijn weinig fruitsoorten waar dit nog mee kan.
Madam Confituur
Aha, Toon, fijn dat u ook zo gek bent op deze gelei. Het lukt inderdaad zonder pectine en agaragar (ook bij mij). Maar aangezien nood soms wet breekt, heb ik als noodoplossing agaragar er bij gezet.
Met de moes, confituur maken, zal ik zeker eens proberen. Thanks voor de tip!
groetjes,
Madam Confituur