BRAMEN-KWEEPERENGELEI: EEN UNIEK POTJE

Een tijdje geleden sprak hier iemand over bramen-kweeperengelei. Wat klonk dat lekker! Deze combinatie moest ik gewoonweg uittesten!

Wat blijkt… het enige nadeel dat deze gelei heeft, is dat de typische kweeperenkleur foetsjie is. Maar daar kunnen we wel mee leven, zeker?

Ik ga u niet langer op uw honger laten zitten. Hier komt het recept!

Bramen-kweeperengelei

Wat haalt u in huis voor deze bramen-kweeperengelei?

  • 1 kg vruchtvlees van kweeperen (mogen ook kweeappels zijn) (schil en klokkenhuis moet u niet wegsnijden, enkel de bruine plekjes en het achterste)
  • 300 g braambessen
  • 1,5 liter water
  • 1/2 bio citroen (in schijfjes)
  • 1 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 1 kg confituursuiker (versie 1 kg suiker voor 1 kg fruit)

Klaar voor een kweenie hoe lekkere gelei?

Wrijf de kweeperen goed schoon met een handdoek. U gaat merken dat het dons er op die manier gemakkelijk van af gaat. Vervolgens wast u de vruchten en snijdt u ze in 4 partjes. U moet geen schil of klokhuis verwijderen (dus dit is lekker gemakkelijk), enkel de poep moet er af.

Snij elk partje in schijfjes van 5 mm dikte. Doe deze schijfjes in een ruime kookpot en zet ze net onder water. Voeg de halve citroen toe, het kaneelstokje en de steranijs toe. Breng het geheel aan de kook en laat alles 1,5 uur zachtjes koken met het deksel op de kookpot.  De kooktijd hangt sterk af van hoe rijp de kweeperen zijn, hoe dik u de schijfjes snijdt, … Als de schijfjes kweepeer net niet uit elkaar vallen, dan mag de pot met andere woorden van het vuur. Enkel de laatste 10 minuten van deze fikse kookbeurt, mogen de braambessen erbij.

Zet de kookpot fris en laat alles 12 u rusten.

STTTT…. Hier rust iets lekkers!

De volgende ochtend tovert u uw zeef en geleidoek boven. Leg de geleidoek in de zeef en giet er eerst kokend water door. Zo is de doek gebruiksklaar.

Giet de kookpot met kweeperen in twee stapjes door de geleidoek. Alles in één keer filteren is onmogelijk. Dus giet een deel van de inhoud in de geleidoek. Laat het sap even doorlopen en vervolgens wringt u de geleidoek met de inhoud uit. Overdrijf niet met knijpen… uw gelei zal anders fel troebel worden. En dit blijft u herhalen totdat de kookpot leeg is.

Meet 1 liter gefilterd bramen-kweeperensap af en doe het samen met de confituursuiker in de kookpot. Los de suiker eerst op en breng vervolgens flink aan de kook. Laat het geheel 4 minuten goed doorkoken. En test of de stolling goed zit.  Merkt u duidelijk dat de gelei niet stolt, dan mag u nog een 2-tal minuutjes verder koken. Blijft uw gelei nog lopend, dan mag u een zakje agar agar of pectine toevoegen.  Bij mij is het zonder gelukt, maar de ene kweepeer is de andere niet, dus geneer u niet.

Schuim grondig af en doe de hete bramen-kweeperengelei in propere potjes. Keer ze om en laat afkoelen.

5 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.