KWEEPERENLIKEUR, KWEENIE HOE LEKKER!

Heeft u al kweeperengelei gemaakt? Ja? Super!!!

Maar wist u dat u met kweeperen nog iets anders kan fabriceren? Iets dat geweldig smaakt op een koude winteravond? Awel, mannekes, graag laat ik mijn trommel roffelen voor deze bangelijke kweeperenlikeur!

kweeperenlikeur

Wat hebben we nodig? (voor 2 flessen kweeperenlikeur van 700 ml)

  • 1 kg zeer rijpe kweeperen (ongekuist gemeten en in schijfjes)
  • water
  • 1 kaneelstokje
  • ½ biocitroen in schijfjes
  • 1 steranijs
  • 250 g fijne suiker
  • 700 ml Extra Smeets of een andere jenever van 35°

En travakken maar!

Wrijf de kweeperen goed schoon met een handdoek. U gaat merken dat het dons er op die manier gemakkelijk van af gaat. Vervolgens wast u de vruchten en snijdt u ze in 4 partjes. U moet geen schil of klokhuis verwijderen (lekker gemakkelijk), enkel de poep moet er af.

Snij elk partje in schijfjes van 5 mm dikte. Doe deze schijfjes in een ruime kookpot en zet ze onder water. Voeg het kaneelstokje, de steranijs en de schijfjes citroen toe. Breng het geheel aan de kook en laat alles 1,5 uur zachtjes koken met het deksel op de kookpot.  De kooktijd hangt sterk af van hoe rijp de kweeperen zijn, hoe dik u de schijfjes snijdt,… Als de schijfjes kweepeer net niet uit elkaar vallen, dan mag de pot van het vuur.

Zet alles vervolgens 12 uur koel weg.

Daarna tovert u uw zeef en geleidoek boven. Leg de geleidoek in de zeef en giet er eerst kokend water door. Zo is de doek gebruiksklaar.

Giet ongeveer de helft van de kweeperen in de geleidoek. Alles in één keer filteren is onmogelijk. Laat even uitlekken en wring dan de geleidoek uit.  Overdrijf niet met knijpen of uw sap zal heel troebel worden. Blijf dit herhalen tot uw kookpot leeg is.

Meet 500 ml gefilterd kweeperensap af. Giet dit in een grote bokaal en voeg de suiker en de jenever toe. Laat alles drie maanden trekken. Tijdens deze rustperiode mag u regelmatig even schudden met de bokaal.

Filter tot slot nog een laatste keer en giet de kweeperenlikeur in propere flessen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.