VLIERBESSENSIROOP: EEN GOLDEN OLDIE!

Vlierbessensiroop, het heeft voor mij iets nostalgisch. En ook onmiddellijk iets strafs… Want ons ma had bij elke vrome hoestbui steevast het plan om mij op te lappen met vlierbessensiroop en jenever. U ziet, het is nooit goed met mij gekomen. 🙂

Ondanks die rare, maar uiteraard goed bedoelde (ons ma leest mee), jeugdherinnering ben ik aan het plukken gegaan en staat er nu een flesje vlierbessensiroop te pronken op mijn keukenkast. 

Ik ga u vandaag eerst even uit de doeken doen hoe u deze siroop fabriceert, om vervolgens u blij te maken met een leuke toepassing. En nee, het is niet met jenever.

vlierbessensiroop

Wat haalt u in huis voor vlierbessensiroop?

 • 1 kg vlierbessen
 • suiker (riet, kandij, gewone suiker)

Hoe gaat u te werk?

Pluk enkel de rijpe vlierbessen van een boom/struik. Haal de besjes van de stelen en spoel ze grondig. (zeer grondig)

Doe de bessen in een kookpot met een bodempje water. Kook ze even tot alle besjes openspringen en giet dan alles door een geleidoek.

Meet hoeveel sap u overhoudt en voeg de helft aan suiker toe. Warm het geheel nog even op tot net aan het kookpunt. Roer zeker regelmatig om.

Giet vervolgens de hete vlierbessensiroop in steriele (en warme) flessen of confituurpotjes.

En wat kunnen we met deze siroop aanvangen? U kan dit bij een Kir toevoegen of een zalige ijskoffie. Ik raad u alvast deze gelei aan met als speciaal ingrediënt deze vlierbessensiroop.

PS: wilt u ook met vlierbloesem aan de slag? Check dan dit overzichtje.

4 Reacties

 • Avatar
  Bart Swinnen

  Hoi,

  Omdat ik dit echt een leuke blog vind, stuur ik je nog een recept ideetje dat ik verzonnen heb om de overschot van het vlierbessensap te verwerken dat ik gebrouwen had om die vlier- en braambessenconfituur van afgelopen week te maken.
  Ik had vlierbessensap gemaakt door de bessen te koken en ze daarna door een neteldoek te duwem (geen suiker toegevoegd). Het sap wat ik niet nodig had voor de braambessenconfituur, heb ik samen met val-appeltjes (verscheidene soorten) verwerkt tot een appel-vlierbessenconfituur. Ik heb ongeveer 20cl vlierbessen sap gebruikt voor een kilo appel, en 3-op-1 suiker toegevoegd zoals gebruikelijk.
  Best lekker en weer eens wat anders dan wat je in de supermarkt vindt.
  Groetjes,
  Bart

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.