BRAMENGELEI MET VLIERBESSENSIROOP

De vogels doen hun best op dit moment en pikken de ene na de andere braambes. Behalve dan in mijn tuin. Want dankzij mijn torenhoge onkruid (ziet u wel dat dit van pas komt), heb ik minder last van die vogels en meer plezier van mijn bramenoogst.

En met die bramen is er zoveel lekkers te fabriceren. We starten met een recept dat ook al in mijn boek stond: bramengelei met vlierbessensiroop.

Bramengelei

Wat plukt u vandaag voor deze bramengelei?

  • 400 g braambessen
  • 200 ml vlierbessensiroop (zelfgemaakt of uit de winkel)
  • 2 eetlepels citroensap
  • confituursuiker (versie 1 kg suiker voor 2 kg fruit)

Yes, yes, yes voor de braambes!

Spoel de braambessen heel, heel, heel kort onder koud water en laat ze uitlekken. Doe ze vervolgens in een kom en plet ze met een vork. Giet ze vervolgens in een grote kookpot met de vlierbessensiroop en het citroensap.

Breng aan de kook en laat 5 minuten rustig pruttelen met het deksel op de pot.

Giet vervolgens het mengsel door een fijne zeef en duw stillekes na met de achterkant van een lepel. Meet af hoeveel er door de zeef is gegaan en voeg er de helft aan suiker aan toe.

Vervolgens mag alles terug in de kookpot en warm terug op. Na 3 minuten stevig doorkoken, is de gelei klaar. Giet de hete bramengelei in propere bokaaltjes en sluit af met een deksel  Laat de potjes omgekeerd afkoelen.

Dit is één recept met braambessen, maar er bestaan er natuurlijk nog veel meer. Ik ga zeker ook eens de combinatie maken met appel. Of met wat mengt u uw braambessen?

5 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.