VLIERBESSENSIROOP

Vlierbessensiroop, het heeft voor mij iets nostalgisch… En ook onmiddellijk iets strafs… ons ma had de gewoonte van mij op te lappen bij een vrome hoestbui met vlierbessensiroop en jenever… u ziet het is nooit goed met mij gekomen…

Ondanks de rare maar uiteraard goed bedoelde… (ons ma leest mee) jeugdherinnering ben ik aan het plukken gegaan en staat er nu een flesje te pronken. Ik ga u eerst even uit de doeken doen hoe u deze siroop klaar speelt, en vervolgens ga ik u blij maken met een leuke toepassing. Kwestie van die siroop niet enkel in jenevertoestanden te verzuipen…

Wat haalt u in huis?

 • 1 kg vlierbessen
 • suiker (riet, kandij, gewone suiker)

 

Hoe gaat u te werk?

Pluk enkel de rijpe vlierbessen van een boom/struik. Haal de besjes van de stelen en spoel ze grondig. (zeer grondig)

Doe de bessen in een kookpot met een bodempje water. Kook ze even tot alle besjes openspringen en giet dan alles door een geleidoek.

Meet hoeveel sap u overhoudt en voeg de helft aan suiker toe. Warm het geheel nog even op tot net aan het kookpunt. Roer zeker regelmatig om.

Giet vervolgens de hete siroop in steriele (en warme) flessen of confituurpotjes. (warme flessen, anders is er gevaar voor glasbreuk)

En wat kunnen we met deze siroop aanvangen? U kan dit bij een Kir toevoegen, u kan er een lekkere gelei mee bereiden of… jawel jawel… wat dacht u van een ijskoffie (receptje volgt nog)?

4 thoughts on “VLIERBESSENSIROOP

 1. Hoi,

  Omdat ik dit echt een leuke blog vind, stuur ik je nog een recept ideetje dat ik verzonnen heb om de overschot van het vlierbessensap te verwerken dat ik gebrouwen had om die vlier- en braambessenconfituur van afgelopen week te maken.
  Ik had vlierbessensap gemaakt door de bessen te koken en ze daarna door een neteldoek te duwem (geen suiker toegevoegd). Het sap wat ik niet nodig had voor de braambessenconfituur, heb ik samen met val-appeltjes (verscheidene soorten) verwerkt tot een appel-vlierbessenconfituur. Ik heb ongeveer 20cl vlierbessen sap gebruikt voor een kilo appel, en 3-op-1 suiker toegevoegd zoals gebruikelijk.
  Best lekker en weer eens wat anders dan wat je in de supermarkt vindt.
  Groetjes,
  Bart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.