BRAMEN-APPELGELEI

Ik heb het al eens eerder gezegd… een dafalganconfituur… t’ is een gat in de markt. Een keileuke trouw met veel te veel bubbels, zorgde voor een iets minder leuke zondag. Man, man, man was me dat afzien.

Pas tegen de late namiddag begon mijn systeem terug een beetje mee te willen. Bijgevolg heb ik s’ avonds tussen twee afleveringen van de Mentalist door (viva de opneemfunctie van de tv) een mooie afsluiter gemaakt voor het bramenseizoen: bramen-appelgelei. Bangelijk simpel, maar ooo zoooo lekker. Zelfs in post-kater fase te fabriceren, dus…

 

Bramen-appelgelei
Dé afsluiter van het braambessenseizoen!

Wat haalt u in huis?

 • 200 g bramen
 • 200 g appel (in stukjes zonder schil)
 • water
 • 3 eetlepels citroensap
 • confituursuiker (versie 500 g suiker voor 1 kg fruit)

 

Aan het werk!

Spoel de bramen zeer vluchtig met koud water. Doe ze samen met het citroensap en de stukjes appel in een kookpot. Zet alles net onder water en laat 15 minuten koken met het deksel op de kookpot. Vergeet niet af en toe te roeren.

Neem vervolgens een pureestamper en plet het goedje. Giet daarna het mengsel door een fijne zeef en duw flink na met de achterkant van een eetlepel. Ok, ok, uw gelei zal niet glashelder zijn, maar deze madam staat daar eigenlijk niet zo op. (wilt u wel een glashelder exemplaar… think geleidoek)

Bon, meet hoeveel er na het zeefmoment overblijft en bereken hoeveel suiker u moet toevoegen: 55 g/100 ml is de formule. Vermeng de suiker met het mengsel en warm terug op. Laat 3  minuten stevig doorkoken en klaar is deze heerlijke gelei.

Wenst u meer bramensmaak, dan verhoogt u de hoeveelheid bramen ten opzichte van de hoeveelheid appel. U kan er zelf met andere woorden een beetje mee spelen.

By the way, u kan deze gelei nog exta opvrolijken met nootmuskaat of kaneel of citroenrasp of …

 

12 thoughts on “BRAMEN-APPELGELEI

 1. Net deze combinatie gemaakt van bramen-appelconfituur, amaai, dat is lekker, niet te doen!
  Bedankt voor deze tip.
  Zonnige groetjes,
  Isabelle

 2. Te veel aan appels in de tuin. Dus ik maakte de bramen-appelgelei. Mijn appels smaken naar appelmoes ook al gebruikte ik een zeef om gelei te maken. Volgende keer start ik met zelfgeperste appelsap.
  Mijn dochter (4): “de appelmoes is heerlijk” 🙂 Die zit altijd met haar lepel in mijn confituurpotten en vraagt of ze de pot dan helemaal mag leeg likken.

 3. Vandaag de bramen-appelgelei gemaakt. Ik heb vroeger al confituur gemaakt maar nog nooit deze combinatie en ook nog nooit gelei.
  Maar het resultaat vind ik super lekker!
  Ik heb weer de smaak te pakken 🙂

  Bedankt!
  Ilse

 4. Heb net mijn laatste bramen geplukt, appelen liggen klaar.
  Dus ga ik da recept zeker een keer uitproberen.
  Dank je voor deze leuke combinatie.

  Hilde

 5. de vliersiroop maak ik al lang zo. De versie met jenever kende ik niet, de kir wel maar wees maar zeker dat ik de jenever veel lekkerder ga vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.