HELP, MIJN CONFITUUR BLIJFT LOPEND!

Heeft u ooit als eens een confituur gemaakt die superlekker smaakte, maar helaas niet opstijfde? Wellicht wel. Het is dé grootste frustratie van elke confiturist. En voor iedereen die al eens mijn confituur blijft lopend googelde, heb ik vandaag enkele jamweetjes klaarstaan. 🙂

Dus hoe zorgt u dat uw homemade bereiding niet over uw boterham of pannenkoek stroomt? Listen to Madam Confituur! 🙂

confituur blijft lopend

TIP 1: Check de stolling grondig

Bent u wat onzeker of uw confituur zal opstijven? Doe dan zeker een eenvoudige stollingstest.

TIP 2: Check de pectine in uw bereiding

Als u met pectinearme vruchten werkt, is de kans groter dat uw confituur vloeibaar blijft. In dat geval is het slim om wat extra pectine toe te voegen. Gebruik geleisuikers (graag de juiste verhouding en de juiste kooktijd) of voeg wat extra pectine of agaragar toe.
Weet u niet welke vruchten meer of minder pectines hebben? Klik dan snel even op deze handige link: pectinewijzer.

TIP 3: Houd u aan de kooktijd

Blijft uw confituur lopend? Dan zit de oorzaak vaak verstopt in de kooktijd. Een te lange of te korte kookbeurt heeft een impact op de stijfheid van uw bereiding.

  • Te kort: geef de pectine een kans om te werken. Staat er met andere woorden drie minuten op de verpakking, dan pitst u er geen seconde vanaf en begint u pas te tellen als de volledige oppervlakte van de confituur borrelt.
  • Te lang: liet u uw confituur wat langer pruttelen? Dan maakte u wellicht de pectineverbindingen opnieuw vloeibaar. De oplossing?
    • voeg extra pectine toe en kook het een minuutje. Die extra pectine kan in de vorm van citroensap of pec/pec plus of agaragar.
    • laat alles verder koken, ongeveer 20 minuten, nadat de massa de eerste keer begon te koken. Op dat moment is er een tweede stollingsfase. Lukt het dan nog niet, dan zal u het gevecht moeten staken. Maar een fruitig sausje voor op de pannenkoeken of in de yoghurt kan ook lekker zijn…

TIP 4: Zweer de mixer af

Sommige vruchten stollen niet of minder goed na het gebruik van een mixer. Ik geef daarom de voorkeur aan een pureestamper.

TIP 5: Ga stap voor stap naar een oplossing

Op welke manier u ook probeert uw confituur te redden, start met 1 of 2 potjes. Als de confituur opstijft, kunt u de rest op dezelfde manier behandelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.