FRUIT EN PECTINE

Ik moet eerlijk bekennen dat ik als telg van de moderne maatschappij, de band met wat wanneer geoogst wordt, soms een beetje kwijt ben. Gelukkig staat er hier een boske fruitbomen in mijn achtertuin. Maar voor andere vruchten leek het mij toch handig om ze in een fruitwijzer te gieten. Kwestie van geen peren in mei of kersen in november te verwachten. En omdat pectine zooooooo belangrijk is bij het maken van confituur, heb ik er onmiddellijk het pectinegehalte bij vermeld. Klikken is de boodschap!

SEIZOENSFRUIT EN PECTINEWIJZER

Zo sé. U kan weer verder.

20 Reacties

 • Johan Aarts

  Wil kersenjam maken ,maar kom er niet achter hoeveel gram pectine ik moet gebruiken. Kan dit ook nergens terugvinden. Ik gebruik hiervoor 1 kilo kersen uit pot en 500 gram suiker. moet ik verder nog water toevoegen.

  Met vriendelijke groet

  • Madam Confituur

   Dag Johan,
   ik zie enkele belangrijke dingen: zit er al suiker bij de kersen in de pot? (op siroop dus?) Dit zou u moeten tellen bij de 500 g suiker. Komt u op een 1/1 verhouding dan kan u pec gebruiken (hoeveel staat op de verpakking van pec). Als u minder dan een 1/1 verhouding heeft, dan werkt u beter met pec plus.
   U kunt de kersen even opwarmen met een bodempje water tot ze mals zijn en daarna de pec(plus) en suiker toevoegen.

  • Veerle Van Craeyevelt

   Zelf maak ik regelmatig kersenjam met kersen uit bokaal. Ik gebruik het sap en neem gewoon de geleisuiker van Tienen (500 gr op 1 kg fruit). Slaagt altijd en is heel lekker.

 • Sanne

  Hallo ,

  Wij hebben pruimensap gemaakt van onze Mirabelletjes. Nu is mijn vraag hoe maak ik hier gelei van ? Kan ik hiervoor enkel pec gebruiken of moet er geleisuiker bij ?

  Groetjes

  • Madam Confituur

   U kan pec of pec plus gebruiken in combinatie met fijne suiker. Of u kan gaan voor geleisuiker. Pruimen hebben van zichzelf al flink wat pectine dus het zou zelfs kunnen zonder extra pectine. Maar maak het u niet moeilijk, zou ik zeggen. 🙂

  • Madam Confituur

   Dag Julin
   Alles ligt aan het fruit dat u gebruikt. In aalbessen zitten bv. al heel veel natuurlijke pectines, terwijl in aardbeien er amper te bespeuren zijn. Normaliter vindt u in de verpakking van Pec of pec plus de uitleg hieromtrent.

   Groetjes
   Madam Confituur

 • de grave j

  beste madame confituur aardbeien confituur gemaakt 1 kg fruit 500 gr suiker 1pec en halve citroensap het is zeer lopend wat is oorzaak aub ,wel lekker

  • Madam Confituur

   Hallokes, als u gewone pec heeft gebruikt en een verhouding aanhoudt van 1 kg fruit en 500 g suiker, dan marcheert dit helaas niet. Dan zou u pec plus moeten gebruiken. Voeg anders nog een beetje pec plus toe en laat 1 minuutje koken. gr, Madam Confituur

 • Kristel

  Beste Katrien,
  Ik maakte vorige week uw rabarber/lavendelconfituur, maar heb overdreven met lavendel. Ik zou dit willen oplossen door extra rabarberconfituur te maken en de gemaakte confituur er warm bij te mengen. Is dit een goed idee om de lavendelsmaak te temperen ? Of heeft u een andere oplossing ?

 • herlinde

  beste madam confituur ,

  als je confituur maakt en doet wat je zegt , hoelang blijven ze dan goed , ik heb er nu al redelijk veel gemaakt en ze zouden nog goed moeten blijven tot eind april lukt dat
  vele groetjes herlinde

  ps; kun je zo vlug mogelijk iets laten weten ,dank u

 • François

  Heel leuke website. Even gekeken naar je ‘pectine’ lijst en dan vooral naar welke vruchten wanneer rijp zijn. Heb er de mispel niet tussen zien staan, die is er in november (bevat geen pectine) en ik maak er een fantastische gelei van. En zeker ook niet te vergeten : de kweepeer, ook in november en vol pectine. En nu ga ik even zoeken naar een recept voor perenconfituur want mijn jefkesperen zijn rijp.

  groetjes,

  François

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.