VLIERBLOESEMSIROOP

Iets waar ik jaarlijks happy van word: Dé vlierbloesem… ahhhhh…. zalig lekker in gelei en confituur, maar ook bangelijk geschikt om een siroop mee te bereiden. Doe met andere woorden die botten maar snel aan en juuh!

 

Vlierbloesemgelei
Copyright: Forest To Plate

 

Wat zwiert u vandaag in de pot?

 • 25 vlierbloesemschermen
 • 4 biologische citroenen
 • suiker

Aan de zwier met de vlier…
Pluk de vlierbloesemschermen (zonder de takken) en zet ze in een kom onder water.  Snijd de citroenen in schijfjes en voeg ze toe. Laat 24 uur trekken.
Giet het vlierbloesemmengsel door een steriele geleidoek of keukenhanddoek of een zeer fijne zeef.
Meet nu hoeveel vocht je overhoudt. Voeg 500 g suiker toe per halve liter vocht. Breng het vocht aan de kook en laat 1 minuutje koken. Giet de hete siroop in warme, steriele flessen en sluit ze onmiddellijk af.

Het grootste probleem voor sommigen is de bloesems üperhaupt vinden. Awel, hier in Zonhoven (my hometown): aan de hondenschool op de Holsteen. Bij dezen heb ik de voorzet gegeven. Nu is het aan u. Geef hieronder snel even door waar er in uw gemeente vlierbloesems hangen. Wij zijn u eeuwig dankbaar!

23 thoughts on “VLIERBLOESEMSIROOP

 1. Hallo, ik heb wat te veel vlierbloesemsiroop gemaakt en ben vergeten schermen te houden voor de abrikozenconfituur. Zou het ook mogelijk zijn om met de siroop een lekkere confituur te maken? Dankje!

  1. Als u de siroop heet in een propere fles doet en onmiddellijk afsluit, kan die in een donkere kast. Eens geopend moet de siroop best in de koelkast.

 2. Hé! In de Gentse Bourgoyen kan je volop vlierstruiken vinden!
  Ik verzamel het hele jaar door de flessen van passata, in de Colroyt is die helemaal niet duur! Je hebt er de prijs van een fles zo uit!
  Groetjes, Emma

 3. Giet een beetje van de vliersiroop in een fles en leng aan met water, super om te drinken, heel erg lekker vind ik dat, je bent ook vrij om ze met andere siropen te mengen, samen met veenbes is ook lekker; probeer uit de hoeveelheid siroop en water, succes ermee, we kunnen binnenkort weer gaan plukken langs de dijken hier.

 4. bij mij staan ze gewoon in de tuin..
  het huis wat we kochten staat vol met imheemse planten 😀
  haha ik zal dit jaar ook maar eens aan de slag gaan met die bloemetjes en besjes..
  mag er geen enkel steeltje aan de bloemetjes blijven?

 5. Vlierbloesemsiroop is ook erg lekker met een uitgelepelde passievrucht, ik doe 1 passievrucht op een liter limonade. Je kunt bruisend of gewoon water nemen.

 6. Zijn vlierbessen hetzelfde als blauwe bessen ?
  Het is de bedoeling om siroop te maken .
  En wanneer is het ideale moment om ze te plukken/te bereiden ?
  Hartelijk dank

  1. Dag Nicole, vlierbessen en blauwe bessen zijn niet hetzelfde. Vlierbessen zijn meestal ergens in september rijp en vindt u in het wild. Blauwe bessen kan u nu gaan plukken bij kwekerijen of koopt u nu in de winkel.

 7. Aan de startbaan, jongensschool aan de zijkant fistspad, achtzrkant parking wees gerust het is op een veilige plek, weinig cO uitlaat! Weet u toevallig nog waar ik vrouwenmatel kan plukken??? Heb leuke recepjes…

  1. De vlierbloesemsiroop met de krachtigste smaak krijg ik door enkel te werken met uitsluitend bloempjes. Dat vraagt wel wat knipwerk maar is zeker de moeite waard.
   Vlieren staan vaak aan ruigtes nabij spoorwegen of langs het kanaal (Herentals).
   Herbruikbare glazen beugelflessen staan soms op Kapaza.

  2. Hoi Eveline,

   Ik weet niet waar je vrouwenmantel kunt plukken maar het is te koop in het Genker plantencentrum.

   Ik heb wel een recept voor vlierbessengranité dit is een (slush) softijs van vlierbessen siroop.
   Ingrediënten voor de vlierbessengranité:
   350 gr water
   150 gr vlierbessensiroop
   2 takjes verse munt
   1 limoen, sap + geraspte schil
   3½ gr gelatine

   Bereiding:
   Verwarm de siroop in het water met het limoensap en laat 5 minuten koken. Haal de pan van het vuur en voeg alle ingrediënten toe, inclusief de uitgeknepen gelatine. Dek de pan af met plasticfolie en laat 20 minuten trekken. Zeef de bouillon boven een glazen schaal en plaats de schaal in de diepvries. Roer de granité om het half uur om met een vork.

   Ik ben wel benieuwd naar jouw recepten voor vrouwenmantel?

   Groetjes,

   Ad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.