ABRIKOZENCONFITUUR MET LAVENDEL – THE MIELE STORY

Een tijdje geleden kreeg ik nogal een speciaal verzoek van Miele. Of ik geen zin had om eens confituur te fabriceren met de stoomoven? Ik wist niet dat dat überhaupt kon. Mister Choco heeft me ooit overtuigd om zo’n toestel te kopen, maar confituurgewijs was mijn stoomoven nog een maagd.

Aangezien het totaal “mee met uwen tijd” klonk, heb ik volmondig ja gezegd op het verzoek van twee stomende dames: Anniek en Sarah.  Na een korte technische uitleg over hun stoomoven (ook mensen met blond haar verstaan dat) attaqueerden we snel een hoopje abrikozen. En met enkele lavendeltakjes erbij werd dit een goddelijke zuiderse match: abrikozenconfituur met lavendel!

Abrikozenconfituur met lavendel

Voor zij die het ook eens willen uittesten, hierbij het recept: (Belangrijk: de tijden van stomen verschillen van merk tot merk en type tot type. De tijden die hier aangehouden worden, zijn voor Miele toestellen van toepassing.)

Wat haalt u in huis?

 • 400 g abrikozen (met vel, maar zonder pit)
 • 4 à 5 takjes lavendel (niet gedroogd, maar verse kost)
 • 200 g confituursuiker (versie 500 g suiker voor 1 kg fruit)

Hot and steamy…

Snijd de abrikozen in kleine stukjes en doe ze samen met de takjes lavendel in een glazen of inox kom. Voeg hierbij de confituursuiker en roer goed om. Zet het geheel in de stoomoven. Laat de confituur-in-spe stomen op 100° gedurende vier minuten. (hoe lang hangt af van de stoomoven (type, merk,…) en welk fruit u gebruikt). Het fruit moet mals zijn en de suiker opgelost.

Roer even om en zet vervolgens opnieuw in de stoomoven. Laat nu opnieuw vier minuten stomen op 100°. En klaar is kees. Doe snel nog een stollingstest, vis de takjes lavendel eruit en hup de bokaaltjes in.

Wat zijn volgens deze Madam nu de absolute voordelen van deze stoomoven?

 • U kan vanaf 300 g fruit al confituur maken
 • De kleur blijft super mooi
 • Geen afschuimwerk => lees minder afwas…
 • Zo’n glazen of inox kommetje steekt u in de afwasmachine, een mega kookpot is iets moeilijker op dat vlak (ok, ok, nu is het duidelijk wat mijn minst favoriete klusje is…)
 • Gestoomde groenten zijn qua smaak zalig, dat geldt dus ook voor confituur… mmm…

Bon, het is nu wel duidelijk dat ik dit met andere woorden vaker ga uittesten. Oftewel Mister Choco had gelijk met onze aankoop.

PS: wat vond u van dit potje abrikozenconfituur met lavendel?

3 Reacties

 • Sarah

  Ik ging een tijd geleden ook vol goeie moed confituur maken in de stoomoven, maar heb maar snel terug een pot genomen… Mijn suiker geraakt niet opgelost, onderaan zit nog een dikke laag en in de potjes zakt ook een suikerlaag naar beneden… 🙁 Dus in een pot en roeren, vind ik een betere combinatie! En die vuile pot, die steek ik toch in de vaatwas hoor 😉

  Nog een minpuntje vind ik: al je meer dan één schaal maakt, is de rand van de inox schotel vuil van het uit te gieten en dan moet je die ook eerst terug afwassen… Pfff, extra werk dus, me dunkt!

  • Madam Confituur

   Dag Sarah, ik heb “jammen in de stoomoven” live gevolgd en ik moet zeggen dat het probleem zich niet stelde. Doet u mss iets anders? Bijvoorbeeld, halfweg niet roeren (ik zeg maar iets).

 • Anne-Marie Van Gheluwe

  OK….zou ideaal zijn! En ik heb een stoomoven, maar ik kan niks met dat ding! Het is geen hoge druk oven maar een stoomoven met water aansluiting en afvoer. Veel te duur eigenlijk maar ik zal er nu eens proberen mijne confituur in te maken. Dit kan natuurlijk (volgens mij) met rabarber en abrikozen.
  Heb wel geen gedacht van de tijd, als het lukt weet ik het te vertellen.
  Bedankt alvast voor het idee

  Annefien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.