AALBESSENGELEI: ZO ONMISBAAR!

Ok, ok, van tijd ben ik een kieken. Ik dacht dus echt dat ik al maanden geleden het recept van aalbessengelei hier neergepoot had. Niet dus! Goed dat u, de lezer van mijn blog, mij eens achter mijn veren zit!

Maar genoeg Madam-gekakkel, tijd om mijn ei (euh potje) te leggen, se!

Confituur maken

Wat haalt u uit de tuin? (voor 2 à 3 potjes van 250 ml)

 • 1 kg aalbessen
 • 1 dl water
 • confituursuiker (versie 1 kg suiker voor 2 kg fruit)

Mouwkes omhoog!

Spoel de aalbessen onder de kraan en ris ze van de takjes. Doe de bessen samen met het water in een grote kookpot.
Doe het deksel op de kookpot en laat 10 minuten koken. De bessen zullen opengesprongen zijn en zo kan hun sap ‘ontsnappen’.
Duw gerust nog even na met een pureestamper.

Tover nu je gesteriliseerde geleidoek boven. Leg een zeef boven een propere kookpot en leg de geleidoek erin.
Giet de bessen door de zeef en laat een nacht uitlekken (of wring het sap eruit)…

Giet het opgevangen sap in een maatbeker. Nu komt het betere rekenwerk…
weeg 55 g suiker af per deciliter sap (kijk zeker even op de verpakking van je confituursuiker).

Giet het sap in de kookpot en warm stilletjes op. Voeg de confituursuiker toe en roer flink tot de suiker is opgelost. Breng vervolgens opnieuw aan de kook.
Na 3 minuten heb je een pracht van een geleike. Check altijd nog even of de stolling goed zit.

Verwijder eventueel schuim met een schuimspaan. Giet de hete aalbessengelei in propere glazen
potjes. Vul ze netjes tot aan de rand. Sluit de potjes onmiddellijk af met een deksel, keer de potjes om en laat afkoelen.

Heeft u de chance om over een ontsapper te beschikken, dan blijft uw geleidoek vrolijk aan de kant en mag u instappen bij het rekenwerk van de suikerhoeveelheid.

PS: wilt u het ietsjes meer spice geven? Klik even hier.

27 Reacties

  • Madam Confituur

   Dag Lies
   Die bestaat zeker nog. Kijk uit naar de 2:1 vermelding op de verpakking of 500g suiker voor 1 kg fruit. Zowel van het merk Tiense Suiker als van Dr. Oetker is dit type suiker verkrijgbaar.

 • FRANK

  Beste

  Ik heb rode aalbessen maar er zijn wel een aantal die nog geen rode kleur hebben. is dit een probleem, moet er meer suiker gebruikt worden?

  groeten

  frank

  • Madam Confituur

   Dag Frank
   Ik zou persoonlijk alleen de rijpe versies gebruiken. Bij die bessen is het pectinegehalte op zijn best. Maar als het er maar enkele zijn, zou ik gewoon het recept volgen.

 • Christine

  Hello,
  Eerst wassen aalbessen,laten uitverzijpen water,steeltjes eraf,doe ik een kleine hoeveelheid in persdoek stamp ik kapot met aardappelstamper dan uitwringen met de handjes je verkrijgt zoveel sap.
  1liter sap laten koken dan 1kg kristalisesuiker bijvoegen laten koken vanaf dan het kookpunt 10 min.
  De gelei onmiddellijk in propere potjes direct deksel en omkeren. Dan in de kelder donkere plaats.Zo doe ik het al 32jaar en nog NOOIT slechte gelei. Dit jaar heb ik al 47 potjes gelei gemaakt.

 • Lei Segers

  beste dames en heren,

  sorry madam confituur maar ik ben niet akkoord met uw werkwijze. Thuis heb ik die vieze boel met dat spetterend sap ook gezien. Het gaat veel simpeler: Bessen met steeltjes wassen. Met steeltjes in de kookpot. Beetje water tegen het aanbranden. Af en toe roeren om te zien of ze zich niet vastzetten. Al snel verschijnt het eerste sap en is de kans op aanbranden veel kleiner. als alle besjes plat zijn (en dat zie je heel goed) alles door een zeef. Liefst niet te fijne mazen (een zeef met iets grotere mazen is veel handiger in keuken (Meus maakt mijn inziens ook die fout!) Met klopper door de zeef gaan om alleen de steeltjes over te houden. Natuurlijk sap opvangen en met maatbeker de hoeveelheid meten. Dan is het poepsimpel: aan de kook brengen, zelfde hoeveelheid suiker toevoegen (maar het kan beslist ook met heel wat minder) terug aan de kook brengen en in de potjes doen. Onmiddellijk hermetisch toeschroeven. Potjes afwassen met heet water ?? Volgens mij niet nodig. Als je potjes proper in de kast staan zal de gloeiend hete gelei iedere ondeugende microbe die het gewaagd heeft zich toch nog in de pot te nestelen onherroepelijk eraan zijn voor de moeite!

  graag nog wat reacties en veel succes

  Lei Segers

  • Madam Confituur

   Beste Lei… u durft mij tegen te spreken… hihihihi… Er zijn meerdere wegen naar Rome, hé. Dat van die zeef promoot ik ondertussen ook zeer vaak. Liefst een chinois met klopper.

   Maar ik durf u ook tegenspreken 😉 Het suikergehalte is voor deze gelei idd niet zo van belang voor een goede stolling. Rode bessen hebben een zeer hoog pectinegehalte. Het is echter vooral voor de houdbaarheid dat u toch bepaalde hoeveelheden aan (confituur)suiker moet aanhouden. (houdbaarheid is relevant eens het potje geopend wordt)
   Wat het steriliseren betreft: ik zeg zeker niet dat u in de problemen gaat komen. U klinkt als een proper meneerke. Echter niet iedereen bewaart zijn of haar potten op de juiste manier of kuist ze onmiddellijk als het potje leeg is. En dan is steriliseren de meest veilige optie. gr, Madam Confituur

    • Madam Confituur

     Dag Tilde
     Suiker zorgt net voor de bewaring bij confituur. Neem een potje appelmoes bv. daar zit minder suiker in en het bewaart ook amper. Groetjes!

 • Eliane

  Hoi Hoi,
  Ga me recept aalbessen/frambozen probe ten Mara met gewone kristalsuiker.welke verhouding Moët ik aanhouden en kan ik eventual gelatins toe Origen en hoeveel blaadjes.
  Grtjs Eliane

  • Madam Confituur

   Dag Eliane,
   Liefst geen gelatine in gelei. Gebruik liever pec plus. Kijk even op het pakje van pec plus hoeveel u moet toevoegen per liter sap. Daarna gaat u in de weer met dezelfde hoeveelheid gewone suiker (60 g/ dl sap).

 • Ann-Sophie

  Ik twijfel een beetje bij ‘het betere rekenwerk’ ;-). Op mijn confituursuiker (kleine roze pakjes geleisuiker extra fruit) staat niet echt iets aangegeven als hoeveelheid voor bij het sap. Ondertussen staat wel al mooi een liter aalbessensap te blinken op mijn aanrecht :D. Bedankt alvast dat je deze mooie receptjes met ons deelt!

 • Hazel

  Hoi!

  Ik sta op het punt om lekkere aalbessengelei te maken en vind uw recept veel duidelijker dan die van Ons kookboek!

  Ik heb alleen geen geleidoek en ontsapper, is een zeef voldoende?

  Misschien ook een idee om geleidoeken te verkopen? 😉 Ik vind er nl. geen op internet en zou leuk zijn dat je uw eigen lijn zou hebben!

  Alvast bedankt voor deze leuke website en alle moeite die U erin steekt!
  Zo leuk dat deze traditie zo gerespecteerd en bewaard wordt voor de volgende generaties, doz zo verder!

  Groetjes, Hazel

  • Madam Confituur

   Dag Hazel, bedankt voor het compliment en de goede voorzet! Moest u een fijne zeef of zelfs nog liever een puntzeef hebben, dan kan dat zeker werken. Als u een beetje op de vruchten duwt gaat er iets meer vruchtvlees in het geheel zitten. Oftewel de gelei zal troebeler zijn. Maar naar smaak zit u totaal goed.

   Veel suc6!
   Madam Confituur

 • Sofie B

  Mijn jongste zoon is superfan van de “besjes-gelei” zoals wij die noemen!
  Van een boterham met besjes-gelei kan hij zo genieten. Dan zegt hij dat ik de beste gelei op de wereld kan maken! ? Zolang ik voor mijn kinderen de liefste, knapste, tofste en zotste mama/kok ben, aanvaard ik het met veel vreugde…
  Groetjes, Sofie

 • saida

  Hoi, Ik ontdek pas jouw blog, leuk! Gisteren kocht ik je boek, schoon werk zeg! Dààr put ik zeker en vast inspiratie uit. Eergisteren heb ik ook gelei gemaakt: 50% aalbessen 50% blauwe bessen Héérlijk!

 • Theo

  Er bestaan apparaten (noem het een molen) waarin men de gewassen aalbessen kan in doen (met steeltjes). Gewoon doordraaien en dan zie aan de ene kant het afval (steeltjes, pitten en velletjes) verschijnen en aan de andere kant zie je het pure sap verschijnen.

 • Anne

  Heerlijk! Ik heb geen ontsapper, maar ben wel lui…dus ik ris niets en was alleen, daarna met steeltjes en al in de pan. Gaat prima omdat het sap toch met de geleidoek wordt gefilterd.
  Gaat altijd goed!

  • Anja

   Beste Madam,

   Eerst en vooral een dikke proficiat voor jouw schitterende blog – wat een werk !

   Dankzij jou ben ik nu denk al 2 weken bezig confituur te maken…. en nu is het rode bessen – gelei tijd.

   2 l sap in ketel gedaan met 1 kg confituursuiker van Tienen, stollingstest gedaan op koud bordje en leek ok.

   Nu bij het sluiten van de potjes vind ik ze toch wat te vloeibaar…. wat nu gedaan ?! Herbeginnen met meer suiker? Help…..

   Dank je wel !!!

   Anja

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.