VLIERBLOESEMS: 3 TOP RECEPTEN

Ik geef het toe, ik geef het toe… Ik ben soms met mijn gat in de boter gevallen. Enkele weken geleden kreeg ik een berichtje van Bart en Nele van Purfruit of ik geen goesting had om hun zelfpluktuin te ontdekken én om er samen met enkele vlierbloesem-addicts het veld in te trekken.

Dartelen tussen de vlierbloesems… leek me dat effen leuk! Het werd een waanzinnig leuke daguitstap met waanzinnig leuk volk! Twee keer waanzinnig leuk in één zin, dan weet u vast hoe laat het is. Soit!

Naast het leuke waanzinnig leuke gezelschap, mocht ik ook rekenen op een mand vol vlierbloesems. Zeer leuk, maar ik moest er wel rap iets mee maken. Aangezien siroop en gelei altijd ne blijver zijn, was de keuze snel gemaakt!

Vlierbloesems
Copyright: Forest To Plate

Vlierbloesemsiroop

 • 25 vlierbloesemschermen
 • 4 biologische citroenen
 • suiker

Pluk de vlierbloesemschermen (zonder de takken) en zet ze in een kom onder water.  Snijd de citroenen in schijfjes en voeg ze toe. Laat 24 uur trekken.
Giet het vlierbloesemmengsel door een steriele geleidoek of keukenhanddoek of een zeer fijne zeef.
Meet nu hoeveel vocht u overhoudt. Voeg 500 g suiker toe per halve liter vocht. Breng het vocht aan de kook en laat 1 minuutje koken. Giet de hete siroop in warme, steriele flessen en sluit ze onmiddellijk af.

TIP VAN MADAM: Bent u niet zeker van de glasdikte van de fles… steriliseer ze even en hou ze vervolgens zo warm mogelijk.

Vlierbloesemgelei

 • 15 vlierbloesemschermen
 • 5 dl water
 • Sap van 2 citroenen
 • 500 g confituursuiker (verhouding 1 kg fruit versus 1 kg suiker)

Pluk de vlierbloesemschermen (zonder de takken). Doe de schermen in een kom samen met het water en het citroensap. Laat zeker 24 uur trekken op een frisse plaats.
Giet het vlierbloesemmengsel door een steriele netel- of kaasdoek. Ook een zeer fijne zeef kan dienst doen. Doe de vloeistof in een ruime kookpot en voeg de suiker toe.
Los de suiker op en breng aan de kook. Laat 4 minuutjes borrelen.
Check de stolling. Schuim af indien nodig. Giet de hete gelei in steriele potjes en sluit ze onmiddellijk af. Keer om en laat afkoelen.

Appel-vlierbloesemgelei

 • 4 dl versgeperst troebel appelsap (lees het etiket goed op de fles… concentraat is niet versgeperst)
 • 6 schermen vlierbloesem (pluk ze op een droge, zonnige dag, verwijder zoveel mogelijk de steeltjes en was ze niet of spoel maar heel kort)
 • sap van 1,5 citroen
 • confituursuiker (verhouding 1 kg fruit versus 1 kg suiker)

Doe het appelsap, de schermen en het citroensap in een glazen kom en laat 24 uur trekken in de koelkast.

Na deze rustperiode filtert u dit sap met een confituurdoek, de overschot van uw witte gordijnen of een zeer fijne zeef. Meet de hoeveelheid sap die u overhoudt en weeg evenveel suiker af.

Vervolgens mag het sap en de suiker samen in de kookpot. Warm op en breng aan de kook. Laat 4 minuten flink doorkoken. Doe daarna de stollingstest, en is de gelei klaar, dan schuimt u hem af met een schuimspaan. Giet de hete gelei in steriele confituurpotjes, schroef ze dicht en laat ze omgekeerd afkoelen.

Omdat het vlierbloesemseizoen niet meer zo lang loopt, spoor ik u aan om de dichtstbijzijnde vlierbloesems aan te vallen. Met één van de bovenstaande receptjes gaat u al een heel eindje springen.

PS: En moest u nog wat verder willen springen… Deze vlierbloesemtrifle is een toppertje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.