GELEI VAN BLOEMETJES

Seg, mannekes… kwestie dat u het niet zou vergeten… het is weer hét moment om spannende dingen te doen met bloemetjes. Zowel de klaprozen zijn present als de vlierbloesems. Dus hop, hop, hop,… die mouwen omhoog en travakken maar!

KLAPROZENGELEI

klaprozengelei
Met ne professionele plukker! Klaprozengelei!

 

Ingrediënten:

 • ongeveer 2 handjes blaadjes van klaprozen (maximum 20 g in totaal)
 • 1 liter kokend water
 • sap van 1 citroen
 • 550 g confituursuiker (verhouding: 2 kg fruit versus 1 kg suiker)

 

En nu flower power!

Pluk de blaadjes van de klaprozen en doe ze in een pot. Overgiet de bloemblaadjes met kokend water. Voeg het citroensap bij het bloemenmengsel. Dek de pot af en laat alles gedurende 12 uur trekken.

Na deze “rustperiode” is het tijd om de confituurdoek boven te toveren. Doe het mengsel in deze doek en filter het sap eruit.

Meet het sap af en voeg per 100 ml sap, 55 g confituursuiker toe. Los dit eerst goed op en breng daarna alles aan de kook in een ruime kookpot. Test na 3 minuten koken of de gelei voldoende stolt.

Doe de hete gelei in propere bokalen, sluit ze af met een deksel. Laat alles omgekeerd afkoelen.

 

VLIERBLOESEMGELEI

Ingrediënten:

 • 15 vlierbloesemschermen
 • 5 dl water
 • Sap van 2 citroenen
 • 500 g Minut Suiker 1+1

 

Vlierbloesem spotting, it is!

Pluk de vlierbloesemschermen (zonder de takken) en spoel ze kort met water. Doe de schermen in een kom samen met het water en het citroensap. Laat zeker 24 uur trekken op een frisse plaats.
Giet het vlierbloesemmengsel door een steriele netel- of kaasdoek. Ook een zeer fijne zeef kan dienst doen. Doe de vloeistof in een ruime kookpot en voeg de suiker toe.
Los de suiker op en breng aan de kook. Laat 4 minuutjes borrelen.
Check de stolling. Schuim af indien nodig. Giet de hete gelei in steriele potjes en sluit ze onmiddellijk af. Keer om en laat afkoelen.

10 thoughts on “GELEI VAN BLOEMETJES

 1. Beste Madam Confituur, Ik heb al verschillende recepten van jou geprobeerd. Paardenbloemgelei, vlierbloesemgelei en ben nu gelei van klaprozen aan het maken. Met de vlierbloesemgelei heb ik altijd het probleem dat deze niet vast wordt. Heel lekker, maar loopt zo van de boterham. Wat doe ik mis?

  1. Dag Elfy, de enige factor die anders is bij deze gelei, is de suiker. U moet hier de 1:1 suiker gebruiken. Heeft u dit gedaan?

   gr, Madam Confituur

    1. Heeft u 4 minuten gekookt? Moest het nog niet marcheren, dan stel ik voor dat u ofwel een beetje citroensap toevoegt ofwel en beetje pec plus. 1 minuutje koken en juuh!

     1. Meestal is dat bij mij langer dan 4 min. Waarschijnlijk ook niet goed, maar volgende keer probeer ik met pec plus. Bedankt voor de raad!

  1. madeliefjes zijn aan zich zeker eetbaar, ze worden wel eens in een salade gemengd , je moet wel jonge frisse bloempjes nemen en zo veel mogelijk steeltje en de groene onder bloemblaadjes af halen. let wel heel goed op waar je bloemen plukt voor consumptie, bloemen die langs de weg staan kunnen sterk verontreinigd zijn door uitlaatgassen en andere toxische stoffen, best wat verder in de wei of berm plukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.