AALBESSENGELEI MET FRAMBOZEN EN RODE PEPER

Aalbessengelei is super lekker! Maar als u er twintig potjes van maakt, dan komt de gelei op een bepaald moment uw oren uit.

Vandaar de wijze raad van deze Madam: breng wat variatie in de keet als u met rode bessen aan de slag gaat.

Wat denkt u bijvoorbeeld van aalbessengelei met frambozen en rode peper? Een heerlijk specialleke dat super matcht met paté, gehaktballen en andere “vlezekes”.

Aalbessengelei pikant

Wat haalt u in huis voor deze aalbessengelei met extraatjes? (Voor 2 tot 3 potjes van 230 ml)

 • 500 g aalbessen
 • 500 g frambozen (vers of diepvries)
 • 1 /2 tot 1 rode peper (zonder zaadjes en zaadlijsten, in stukken) (type chilipeper)
 • 100 ml water
 • 1 eetlepel balsamicoazijn
 • confituursuiker (versie 500 g suiker voor 1 kg fruit)

Aan de slag!

Spoel de aalbessen en frambozen onder de kraan. Ris de aalbessen van de takjes.

Doe de bessen, de frambozen, de rode peper en het water in een grote kookpot. Doe het deksel erop en laat 10 minuten koken. Alles zal mooi mals koken en zo kan het sap ‘ontsnappen’. Duw gerust na met een pureestamper.

Giet alles vervolgens door een zeef met een gesteriliseerde geleidoek voor een helder resultaat. Je mag de vruchtenmoes zelfs een nachtje laten uitlekken. Voor een iets troebeler potje volstaat enkel een fijne zeef of mag je de geleidoek eens stevig uitwringen.

Giet het opgevangen sap in een maatbeker. Weeg 55-60 g confituursuiker af per deciliter sap.

Giet het sap in de kookpot en warm zachtjes op. Voeg de confituursuiker en de balsamicoazijn toe en roer flink tot de suiker is opgelost. Breng vervolgens opnieuw aan de kook. Na 3 minuten koken heb je een pracht van een geleike.

Check altijd nog even de stolling. Verwijder eventueel schuim met een schuimspaan.

Giet de hete gelei in propere glazen potjes. Vul ze netjes tot aan de rand. Sluit de potjes onmiddellijk af met een deksel, keer ze om en laat afkoelen.

Heeft u wel rode bessen maar geen frambozen, dan kan u de frambozen vervangen door alleen maar rode bessen. Dat gaat perfect.

4 Reacties

 • ROMAIN

  Pec Plus : 1 kg fruit, 500 kg suiker en 1 zakje Pec Plus. ( dat is wat de fabrikant aanbeveelt).
  Maar dat klopt niet omdat niet alle vruchten evenveel pectine bevatten. Uw kriekenconfituur zal op deze wijze lopend zijn.
  Er zou een tabel moeten bestaan per soort vrucht : bvb 800 gr kersen op 1 pakje pec plus . En hoe zit het het dan met de hoeveelheid suiker ?

  • Madam Confituur

   Dag Romain
   Ik werk vooral met confituursuikers/geleisuikers. Maar ik meen mij te herinneren dat Pec Plus zo’n tabel heeft. Ik zoek het uit en zal er eens een blogbericht aan spenderen. Goed?

 • Djoelly

  Rode aalbessengelei met frambozen, maar dan zonder de peper en azijn. Van 2 kilo fruit, had ik nog 1,5L over. Ik gebruikte de 3:1 geleisuiker. Confituur heeft een zoet-zure smaak en een mooie textuur. Alvast bedankt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.