BRUSSELSE WAFELS – TEFAL SNACK COLLECTION

Bij het begin van de vakantie leek het me wel eens leuk om wafels te bakken. En niet zo maar wafels, maar de Brusselse versie. Die zijn immers niet zo zoet en matchen heel goed met alle potjes die hier in mijn koelkast staan.

Toch doken er al snel enkele probleempjes op. Ik had in mijn hele leven nog nooit een wafel gebakken. Hoe doet men dat eigenlijk precies? Na een fikse speurtocht op het internet kwam ik tot een recept, dat ik, uiteraard koppig zoals ik ben, aanpaste.  Het andere probleem was ietsjes groter: geen wafelijzer in huis. Damn! En om het te gaan lenen en dan helemaal “besmodderd” terug te geven, durfde ik niet goed.

Gelukkig kwam er al snel een oplossing uit de bus… euh of in mijn mailbox terecht. De mensen van Tefal stuurde me de volgende vraag: “Hé Madam Confituur, zin om ons toestel van onze Snack Collection eens te proberen?”

Dat noemen ze dus een chanceke hebben. Naast wafels kan ik er trouwens ook poffertjes, donuts, croques,… mee prepareren. Oftewel nog meer chance. 🙂

TEFAL - snack collection
Brusselse wafels met Tefal Snack Collection

Over een spannende klus gesproken! Nooit een wafel zelf gefabriceerd én een onbekend toestel hanteren. Soit, de weesgegroetjes vooraf deden gelukkig hun werk. Hieronder vindt u mijn Brusselse wafel-versie. #soproud

Wat haalt u in huis?

  • 3 eieren
  • 375 ml volle melk
  • 1 koffielepel suiker
  • 6 g instant gist
  • 375 ml bruin tafelbier
  • 450 g zelfrijzende bloem (of gewone bloem 440 g + 1 zakje bakpoeder)
  • 150 g boter
  • snuifje zout

Ready for some waffles?

Warm de melk een beetje op (lichaamstemperatuur) en los er de suiker in op. Voeg de gist toe en roer goed om.

Scheid de eidooiers van de eiwitten. Klop de dooiers goed luchtig met de mixer. Voeg de warme melk met gist hieraan toe. Het bruine tafelbier (warm dit ook even op) mag er ook bij. Roer zachtjes om.

Zeef de bloem en klop deze rustig met een handgarde door het beslag. Alle klonters moeten verdwenen zijn.

Smelt de boter. Roer ook dit rustig onder het beslag.

Klop de eiwitten volledig stijf. Voeg ze samen met het snuifje zout toe aan het beslag en spatel het voorzichtig erdoor. Laat alles nu een half uurtje rusten.

Verwarm het wafelijzer voor. Als het ijzer heel heet is, schep er dan een beetje beslag in. 1 zijde van het ijzer moet volledig bedekt zijn. Schep zeker niet te veel in het ijzer, want dan gaat u serieus moeten kuisen…

Sluit het wafelijzer en laat de wafels heerlijk krokant bakken.

Haal de wafels voorzichtig uit het wafelijzer, en serveer onmiddellijk met confituur, slagroom, fruit… keuze zat. Het is bij Brusselse wafels ontzettend belangrijk onmiddellijk aan tafel te gaan. Anders verliezen ze hun krokant kantje.

Brusselse wafels

Heeft u een favoriet wafel recept, laat u zeker horen… ik ben curieus!

3 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.