GRANAATAPPELGELEI MET EXTRA APPEL

Granaatappelgelei
Lekker origineel: granaatappelgelei!

Goed weer, geen zin in de afwas, manlief entertaint de kinderen… ideaal moment om mijn biezen te pakken. U geeft mij wellicht groot gelijk!

Na een kwartiertje rijden, arriveer ik bij het mekka van foodies… de plaatselijke markt. Pastinaken, knolselders, witte kolen, rode kolen,… liggen mij gewillig aan te gapen. Maar nog voor dat ik het goed besef, duwt een marktkramer mij een heel kistje granaatappels in mijn handen. ‘t Is het seizoen blijkbaar. Wat moet ik daar in godsnaam mee aanvangen? Zou ik daar iets mee kunnen fabriceren?

Ik beslis de uitdaging aan te gaan. En gelukkig maar! Kijk hieronder wat er ondertussen in mijn pottekes steekt: een heerlijke granaatappelgelei met extra appel. Zo lekker, en zo easy!

Wat slepen we mee van de winkel (euh, en markt in dit geval)?

 • 900 g rijpe granaatappels
 • 900 g appels
 • schil en sap van 2 citroenen
 • 1 dl grenadinesiroop
 • 6,5 dl water
 • 900 g geleisuiker (ik gebruik hiervoor de confituursuiker: 2 kg fruit = 1 kg geleisuiker)

Hoe maakt u deze gelei klaar?

Was de appels, verwijder de steeltjes en snij ze in grove stukken. (Het klokhuis en de schil moet je niet verwijderen) Doe de appelstukken met de citroenschil, het citroensap, de grenadine en het water in een ruime kookpot. Laat dit mengsel gedurende 15 minuten stilletjes koken. Vergeet hierbij niet de kookpot af te dekken met een deksel. De volgende 15 minuten haalt u de deksel van de pot en mag de gelei-in spe verder pruttelen.

Ondertussen perst u de granaatappels. Voeg 2, 5 dl granaatappelsap toe aan het appelmengsel en laat het geheel 2 minuutjes zachtjes koken. Vervolgens giet u dit mengsel door een propere confituurdoek. Om zoveel mogelijk gelei te verkrijgen, laat u het mengsel een paar uur uitlekken.

Na het uitlekken, meet u het sap af en schenkt het vervolgens in een kookpot. Per deciliter sap, voegt u 65 g suiker toe.  Verwarm dit mengsel stilletjes en los de suiker al roerend op. Laat daarna het mengsel 3 minuten doorkoken. Haal vervolgens de kookpot van het vuur.  Schuim de gelei af en doe ze in propere potjes.

Het resultaat mag er zijn, maar is wel een confituur voor de zoetebekken onder ons.

6 Reacties

 • Mieke

  Heel heel lekker.
  Precies zoals het recept gemaakt, granaatappels gewoon met citruspers geperst wat trouwens kei gemakkelijk werkt. Weer eens wat anders.

 • Tine

  Ik ging net hetzelfde vragen als hierboven…normaal eet ik enkel de granaatappelpitjes op, en de rest wordt dan verwaarloosd. Persen dus. Benieuwd om dit receptje te proberen!

 • mia Heylen

  Waar kan ik nog confituurdoek? mijn ma noemde het anders, “stramien” maar ik zoek en zoek, en vind het niet?
  kan je me helpen? aub?

  • Madam Confituur

   Dag Mia,
   Dit is te koop bij de Aveve, maar ook in de supermarkten en in kookwinkels. Andere namen zijn geleidoek, kaasdoek of neteldoek. Het verschil is vaak hoe groot de gaatjes zijn tussen de draadjes. Maar dan moet u dit bv. dubbel plooien.
   Veel suc6 met uw zoektocht!

 • Sophie

  Hallo,
  Ik heb een vraagje over je granaatappelgelei met extra appel.
  Je zegt dat we de granaatappels moeten persen.
  Maar … hoe doe je dat???

  Dank voor je antwoord,
  Sophie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.