CITROENMARMELADE

Geloof het of niet. De sinaasappelmarmelade is “verdwenen”. Manlief heeft met andere woorden flink zijn best gedaan…

Tijd dus om iets nieuws op tafel te toveren…  En omdat marmelade blijkbaar zeer goed in de smaak valt, ga ik het mij niet te moeilijk maken… Citroenmarmelade, you are next.

Ingrediënten:

 • 8 onbehandelde citroenen
 • het sap van 3 limoenen
 • 1 kg confituursuiker
 • 4 dl water

Hoe gaat u te werk?

Start met het schrobben van de citroenen. Leg de citroenen vervolgens in een kookpot met water voor enkele uren. Daarna zet u de kookpot met het water en de vruchten op het vuur en kookt u het geheel in een half uurtje zachtjes gaar.

Vis de citroenen uit de kookpot en snijdt ze in grote stukken.  Het kookvocht mag u weggieten. Haal het vruchtvlees uit de citroenen, verwijder de velletjes, pitten en witte vezels en snijd de schillen in zeer dunne, lange reepjes. Hoe dunner gesneden, hoe beter het mondgevoel is achteraf.

Vruchtvlees, schilletjes, limoensap en confituursuiker mogen nu terug in de kookpot (zonder deksel).  Breng het mengsel aan de kook tot het de gewenste dikte heeft bereikt. Omdat u confituursuiker gebruikt, zal de kooktijd veel minder lang duren. Reken op een 4 minuutjes ongeveer.

Is uw marmelade klaar, doe hem dan snel in propere potjes. Jammie!!!

9 thoughts on “CITROENMARMELADE

 1. Ik ga citroenmarmelade maken met Coronabier.
  Kwestie van in het thema te blijven.

  De 4dl water, gebruik je die in de confituur of om de citroen te koken? Want dat is me niet zo duidelijk.

  Ik zou het water een deel vervangen door het bier.

  1. Dag Iris
   Dit gebruikte ik om de citroen mals te koken. (gaat dus over die 4 dl). Ik heb het recept ietsjes duidelijker opgesteld.
   Groetjes en veel succes!
   Madam Confituur

 2. Hey,
  In de citroenmarmelade en de sinaasappelmarmelade, zeg jij altijd: Schrob de citroenen/sinaasappels. Wat bedoel je daarmee?
  Alvast bedankt!

 3. Hallo madam,

  Een vraagje.. waarom worden citroenen eerst enkele uren in het water gelegd voordat je ze kookt? Ik ken de recepten waarbij de citroenen ook lang in het water liggen en het water steeds ververst wordt (dit is om de bittere smaak weg te spoelen). Dus vond ik jouw methode interessant.. Dank!

  Groet,
  Maja

 4. Hoi,

  In alle recepten lees ik ‘confituursuiker’ … mag ik even vragen wat het verschil met kristalsuiker is?
  Alle confituur, ook gelei, die ik maak, maak ik met kristalsuiker.

  Groetjes,
  Ingrid

  1. Dag Ingrid,
   Confituursuiker is eigenlijk een soort kristalsuiker waaraan pectine werd toegevoegd. Ik gebruik het graag, vooral de versie 1kg suiker voor 2kg fruit, omdat ik dan minder suiker moet toevoegen.
   Pas op, soms maak ik ook gebruik van kristalsuiker. Het ligt eraan welke vruchten ik gebruik (en hun pectinegehalte) en hoe de smaak van de confituur zit.

   groetjes,
   Madam Confituur

   1. Bedankt voor de info!
    Nog even een vraagje … ik werk liever met kristalsuiker en gebruik dan 1kg fruit = 800g à 1kg suiker. Kan dat hier ook?

    De hoeveelheid die ik gebruik hangt een beetje van m’n gevoel af (maw hoe zoet ik het op dat moment wil … de lijn hé 😉 )

    1. U kan dit ook doen met gewone suiker. Het gaat wellicht wel wat zoeter smaken. Maar bijvoorbeeld bij dit recept http://madamconfituur.com/marmelade/bergamot-marmelade/ doe ik het ook met kristalsuiker. Ik zou wel de suiker al bij het begin van de kookbeurt voegen en alles goed laten koken tot het stollingspunt bereikt wordt.

     Veel suc6 en laat weten hoe het resultaat was!
     Madam Confituur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.