CITROENMARMELADE OLD SKOOL

Januari is misschien niet bepaald de confituurmaand bij uitstek. Maar voor potjes marmelade is het het hoogseizoen nu. Eén tip als u marmelade maakt: Kies voor bio vruchten. Het verschil qua smaak is enorm!

Vandaag trakteer ik u graag op een citroenmarmelade helemaal old skool bereid.

 

Citroenmarmelade old skool
Citroenmarmelade old skool

 

Wat haalt u in huis? (Voor 2 potjes van 230 ml)

  • 4 bio-citroenen
  • 400 g suiker
  • 650 ml water
  • Snuifje zout
  • 3 à 4 eetlepels citroensap

 

Aan de slag!

Snijd de achterkantjes van de citroenen en vierendeel ze vervolgens. Haal de pitjes eruit. Neem uw scherpste mes en snij de citroen in heel dunne schijfjes. Probeer ze niet in de lengte te snijden maar in de breedte. Dit werkt een pakske gemakkelijker. Leg de schijfjes in een kookpot en zet ze onder water.

Zet de kookpot op het vuur en kook 5 minuutjes. Giet daarna alles door een zeef en leg de citroenschijfjes terug in een kookpot. Doe nu het verse water, het zout, de suiker en het citroensap erbij. Zet de kookpot op het vuur en breng aan de kook. Laat alles 30 tot 40 minuten koken. Roer regelmatig om, want anders gaat de suiker karamelliseren tegen de bodem. En dat zorgt voor een minder schoon kleurtje.

Check op tijd de stolling. Als u nog maar het vermoeden hebt dat het koekenbak is, tover dan uw bordje en lepeltje boven voor een testje. Eens klaar giet u de marmelade in steriele potjes.  Sluit af met hun deksel en laat omgekeerd afkoelen.

 

TIP VAN MADAM

Heeft u toevallig net in uw vingers gesneden, een muggenbeet opengekrabd op uw wijsvinger, … blijf vooral weg van citroenen dan. Want man, man, man dat doet pijn!

8 thoughts on “CITROENMARMELADE OLD SKOOL

  1. Het water waar je eerste keer in kookt, 5 minuten, moet je dat weg doen of kun je daar nog wat mee, er zit toch veel sap door en is erg zuur.! Ik ben het juist aan het maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.