CITROENMARMELADE MAKEN MET EXTRA CITRUSVRIENDEN

Mijn gezicht staat vandaag een beetje op zuur. Jawel, jawel, Madam Confituur is zuur. En dat heeft nu eens nikske te maken met de citroenmarmelade die ik gefabriceerd heb.

Mijn schoonzus trouwt over 3 weken en de weegschaal geeft aan dat ik een gelijkaardig aantal kilo’s moet kwijtspelen. 3 kg op 3 weken dus en dat met de Sint in aantocht. Tssss., een mens zou voor minder een lip trekken.

Ik kan natuurlijk altijd eens polsen of ze het nog een paar weken wilt uitstellen?  Maar ik betwijfel of dat gaat lukken…

Och ja, ik zal het hier dan maar rap hebben over iets wat zeker zo zuur is als mijn gezicht, maar dan in een totaal positieve zin: mijn citroenmarmelade met extra citrusvrienden.

Citroenmarmelade maken

Op uw boodschappenlijst: (voor 2 potjes)

 • 3 citroenen
 • 2 sinaasappels
 • 1 roze pompelmoes
 • 1 dl water
 • confituursuiker (versie 1 kg voor 2 kg fruit)

Citroenmarmelade maken, so easy!

Start met het schrobben van de citroenen. Van 2 citroenen hebben we de zeste nodig: neem een zesteur en maak fijne sliertjes. Vervolgens snijdt u alle citroenen door midden en perst u ze uit. Doe het sap en de zeste in een ruime kookpot. Schil de pompelmoes en sinaasappel (verwijder ook het wit) en snij het vruchtvlees uit beide vruchten. De tweede sinaasappel perst u uit. Voeg dit alles bij de citroenzeste in de kookpot. Nu enkel nog het water toevoegen en u mag alles aan de kook brengen. Laat 20 minuten sudderen met het deksel op de kookpot.

Meet hoeveel u na deze kookbeurt nog in de pot heeft zitten en ga aan het rekenen. Per dl, weegt u 60g confituursuiker af.  Roer deze suiker door het vruchtenmengsel en warm alles terug op. Laat 3 minuten flink doorkoken. Doe de stollingstest en vul daarna uw propere bokalen met deze hete marmelade. Sluit de potjes af en laat omgekeerd afkoelen.

En nu is het aan u! Speciaal voor al die momenten dat u ook een beetje zuur bent… 🙂

4 Reacties

 • monica

  Opnieuw dit recept erbij gepakt…….heerlijk! Dit keer een kaneelstokje mee laten pruttelen. De dubbele hoeveelheid gemaakt dus er staan 3 flinke potten op het aanrecht af te koelen.
  Morgen gaat er 1 mee naar opa van 87, die net zo van smult als wij. Een ander is voor mn mams voor onder de kerstboom. Ook daar is het een groot succes.
  Wie weet maak ik de 3de pot wel voor mezelf open….zo niet dan heb ik een geweldig “excuus” om nogmaals dit heerlijke recept te gebruiken.
  Dank je wel…en natuurlijk hele fijne feestdagen.

  Groetjes, Monica
  uit Zeeland.

 • Nicky

  Heb vandaag een eigen variant op dit recept gemaakt. Ik gebruikte 3 sinaasappel, 2 citroenen, 2 limoenen en 2 rode pompelmoezen allemaal a vif gesneden en dat gaf ongeveer 1 kilo vruchtvlees. Suiker erbij en dan op het laatste nog 100ml aranchello ( sinaasappel limoncella) Ik deed geen schilletjes in het mengsel omdat ik een citrus marmelade wou zonder al te veel bitternis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.