SPECULAAS BAKKEN, ZO GEZELLIG!

In de herfstvakantie is het altijd leuk om iets met de kinderen te fabriceren. En met de sinterklaasspullen die opduiken in de winkel, was het idee om speculaas te bakken al snel geboren.

Maar hoe ging dat ook alweer? Ik herinner mij vooral een poging van 20 jaar geleden. Die speculaas was toen zo hard dat ik iemand zijn hoofd ermee kon inslaan. Geen goede optie dus.

Na wat gegoogel, kwam terecht bij Laura’s bakery die speculaasbrokken op tafel zwierde. Ok, los van die “brokken” benaming, leek me dit doenbaar.

Ondertussen kan ik u vertellen dat het eindresultaat echt tooooooppppp is! (zie recept hieronder)

Probleempje is wel dat ne mens blijft zitten met een bijna vol potje speculaaskruiden. Ik word daar altijd ambetant van want vroeg of laat passeert die vervaldatum toch.

Gelukkig ontstaan er uit problemen vaak de beste ideeën. En dat bleek hier volledig te kloppen. Want ik ben nu supertrots op mijn potje perenconfituur mét speculaaskruiden! Die confituur gaat hier nog vaak op tafel verschijnen.

Bon, u weet dus wat gedaan. Beide recepten zijn trouwens kidsproof: ze kunnen helpen én ze lusten het graag. U zal met andere woorden de laatste dagen van de vakantie zonder probleem overleven.

speculaas maken

Hieronder vindt u alvast de speculaasbrokken!

Wat haalt u in huis?

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 5 tl speculaaskruiden
  • snuifje zout
  • 125 gram koude harde boter
  • 7-8 el melk
  • ei + melk voor bestrijken
  • halve amandelen ter garnering

Aan het werk!

Meng zelfrijzende bloem, suiker, speculaaskruiden en zout door elkaar. Voeg de boter en melk toe en kneed tot een stevige bal deeg. Begin met 7 eetlepels melk, mocht het deeg te stug blijken kunt u een extra eetlepel melk toevoegen. Maak een grote bal van het deeg en wikkel het in folie. Laat het vervolgens een nachtje in de koelkast rusten.

Rol het deeg uit, maak het niet te dun. Kluts een eitje en verslap dit met een beetje melk. Smeer de speculaas in met het ei-mengsel. Garneer uw speculaas met de amandelen in een patroon naar wens en smeer dan nogmaals een laagje ei op het speculaas.

Bak de speculaas gaar in 30 minuten op 170 graden.

Haal de speculaas uit de oven, laat even afkoelen. Om hem lekker te houden, bewaar ik de speculaas in aluminiumfolie… maar heel eerlijk gezegd ik heb de folie niet moeten bovenhalen. Het was onmiddellijk op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.