ZELF RABARBERCONFITUUR MAKEN, DE KLASSIEKER!

Ik doe niets liever dan zelf rabarberconfituur maken. Echt! Het is zo lekker en zo simpel. En voor alle drukke mama’s en papa’s, héél snel klaar!

Dus duik de moestuin in en ga op zoek naar enkele rabarberstelen! Of heeft u nog wat rabarberblokjes in de diepvries, dan kunt u daarmee aan de slag gaan.

zelf rabarberconfituur maken

Wat hebben we nodig?

 • 1 kg rabarber (in stukjes)
 • 500 g confituursuiker (ik gebruik hiervoor de confituursuiker: 2 kg fruit = 1 kg confituursuiker)
 • geraspte schil van 1 sinaasappel
 • sap van 1/2 citroen

Zelf rabarberconfituur maken? Ga zo te werk:

Gebruikt u rabarber uit de diepvries, laat die dan eerst ontdooien. Gebruik vervolgens het hele zakje bij het confituur maken. Heeft u verse rabarberstelen, snijd die dan in stukjes.

Doe de rabarber samen met de appelsienschil, het citroensap en 1 cm water in een kookpot. Roer goed door dit fruitmengsel.

Breng zachtjes aan de kook totdat alles goed mals is. Voeg vervolgens de suiker toe. Laat deze goed smelten en warm vervolgens opnieuw op. Laat alles 3 minuutjes pruttelen onder voortdurend roeren. Check daarna de stolling en schuim af indien nodig.

Vul enkele propere glazen potjes met de nog warme rabarberconfituur. Doe de dekseltjes op de potjes en draai deze om.

PS: wist u trouwens dat u met rabarber ongelooflijk veel smaken kunt bereiden? Check zeker mijn overzicht even.

PS2: lees even mijn jamweetje over rabarber vooraleer u aan het koken gaat.

15 Reacties

 • Filiep

  Kun je voor rabarberconfituur ook 3 op 1 geleisuiker gebruiken?
  Dus 1,5kg fruit + 500g 3 op 1 suiker, of is dit te brak in het geval van rabarber?

  • Madam Confituur

   Dag Nancy,
   Tuurlijk! Kijk zeker even bij de andere rabarberrecepten. Dan krijgt u een goed beeld van hoe u hieraan moet beginnen. Eigenlijk gewoon stukjes snijden, klein beetje vocht en mals koken die handel. Daarna pas de geleisuiker erbij en juuh!

 • Oma diliane

  mevrouw,
  ik had nog een ander vraagje ,
  gedurende 40 jaar eet ik altijd alle rubarber , in confituur of moes. Nu blijkt dat ik me al jaren aan t vergiftigen ben door de 2de pluk van rubarber te eten. is dit correct ? kan ik doorgaan ? of ben ik bijna RIP ?
  dank je
  Diliane

  • Madam Confituur

   Hahaha Diliane, uw berichtje is subliem. U gaat hier niet aan sterven als u dat bedoelt. Als u tenminste geen grote hoeveelheden binnenspeelt. Dus mijn advies is dat u de potjes die u nu nog heeft met mate opeet. Vanaf volgend jaar houdt u het bij de eerste pluk. 🙂 Ik zal hier eens een berichtje op de blog over moeten doen. Dringend, hé.

 • sylvie van enys

  bestemadam confituur,

  om mijn confitur in te dikken gebruik ik agar, voor rabarconfituur laat ik de gesneden rabarber met de rietsuiker 1 uur trekken. Hierdoor ontstaat veel vocht, een deel van dit vocht gebruik ik om de agar in te dikken (een gedeelte van het vocht kan ev afgegoten worden).
  sylvie

  • Madam Confituur

   Dit is idd geleisuiker. Let wel op want er bestaan verschillende versies van deze suiker. Bij mijn recepten staat er altijd duidelijk welke versie u best koopt. Veel succes bij het roeren 😉

 • Korneel

  Dag

  Eerst en vooral bedankt voor de hulp met de bloedsinaasappel confituur. Ze was overheerlijk!
  Ik vroeg me nu af wat te doen als je diepvriesvruchten gebruikt. Neem je gewoon een basisrecept? Want ik kan me voorstellen dat je hierdoor meer water in je confituur krijgt. Kortom, moet ik in dergelijk geval ergens op letten?

  • Madam Confituur

   U kan met diepvriesfruit precies dezelfde “oefening doen” als met vers fruit. Allez, dat is toch mijn ervaring 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.