BANANENJAM MET CHOCOLADE: 100% KIDSPROOF

Gisteren heb ik nog eens spruiten op tafel gezet tot groot “plezier” van mijn kinderen. Ik probeerde ze te bekeren met een klassieke uitleg: ‘Daar word je sterk van, hoor.’ Maar heel eerlijk, volgens mij staken er bananen in hun oren. Hoe ik ook mijn best deed, de boodschap bleef niet hangen. Pffff. Soms kan ook confituur voor veel drama’s zorgen. Door een schil, een pitje of een te groot stuk fruit in een potje, verklaart uw Mini-Trump u plots de derde wereldoorlog.
Daarom, speciaal voor alle mama’s en papa’s, dé ultieme kindvriendelijke confituur: bananenjam met chocolade. En als extra tip: laat uw kinderen meehelpen. Iets wat ze zelf fabriceren, daar zijn ze meestal superfier op én zullen ze zelden laten staan.

bananenconfituur met chocolade - bananenjam met chocolade

Wat haalt u in huis?

 • 75 cl sap van sinaasappels
 • sap van 1 citroen
 • 750 g gepelde bananen
 • 500 g confituursuiker (ik gebruik hiervoor de confituursuiker: 2 kg fruit = 1 kg confituursuiker)
 • 5 eetlepels bakvaste chocoladedruppels

Hoe maakt u deze bananenjam?

Warm het sinaasappelsap en het citroensap op. Voeg de suiker toe en los het op in het warme sap. Breng daarna het geheel aan de kook.

Pel de bananen en snij ze in stukjes. Doe de bananen in de kookpot bij het sinaasappelsapmengsel. Laat zachtjes pruttelen en roer tot de confituur dik genoeg is.

Nu is het potjestijd. Doe per potje één eetlepel chocoladedruppels en vul daarna de potjes met de nog warme bananenconfituur. Doe de dekseltjes erop en draai de bokalen om. Laat de confituur afkoelen. Tijdens het afkoelen draait u nog enkele keren de potjes om zodat de chocolade zich mooi verspreid doorheen de confituur. Doe dit voorzichtig, want als u te fel schudt, dan kan de chocolade oplossen in de confituur. En dat is niet de bedoeling.

Een alternatieve versie van dit recept is er één met bv. krieken of peren. Maar aangezien het eindresultaat kidsproof moest zijn, leek banaan mij de meest veilige keuze.

En wat zeggen uw (b)engeltjes ervan?

11 Reacties

 • Johan

  Beste,
  ik heb me voor een receptje voor bananenchoco laten inspireren door jouw recept van bananenconfituur met chokoladestukjes. Ik ben zo vrij geweest jou te vermelden als courtesy voor de inspiratie.
  Dit berichtje is om je dit te melden…. (ik heb geen zin om als stiekeme copycat te fungeren).
  Groetjes,
  Johan
  ———————-
  Bananenchoco
  Aan het recept zal je zien dat dit recept wel degelijk onder de confituren thuis hoort. Dit recept levert een goed smeerbare bananenchoco geinspireerd op een recept met vaste stukjes chokolade van Madam Confituur ( http://www.madamconfituur.com ). Het recept werd aangepast om het minder zoet te maken en als een echte choco te laten uitzien.
  Ingredienten: 240gr banaan (in gevierendeelde schijfjes gesneden zodat je blokjes van 0.5cm overhoudt) – 55cc sinaasappelsap – 5cc citroensap – 150 gram 2/1 geleisuiker (1/1 suiker zou het veel te zoet maken) – 8gr vanillesuiker – 50gr fondant chokolade (in stukken gesneden)
  Doe alle ingredienten -uitgezonderd de chokolade- in een ketel en bereid volgens het standaard confituurrecept: Verwamen de massa tot koken. Roer regelmatig door zodat de stukjes banaan zeker niet vanonder aanbakken. Vervolgens laat je de confituur ongeveer 4min doorkoken (cfr confituurrecept op het pakje geleisuiker). Tijdens het koken zullen de stukjes banaan oplossen. Check de stolling door een beetje van de confituur op een schoteltje te doen. Indien de stolling nog niet goed is, laat deze gerust nog eventjes verder koken en check opnieuw.
  Vlak voor afvullen voeg je de in stukken gesneden chokoladerepen toe en roer je deze goed onder tot je een zwarte massa krijgt. Vervolgens afvullen in potten en koel bewaren.

 • Soraya

  Toen ik het las vond ik het meteeb de perfecte cadeau voor moedertjes dag. Alvast bedankt voor het toffe idee en nog veelplezier met andere recepten uit te vinden doe zeker zo verder

 • Rob

  Is er inmiddels een recept beschikbaar met die speculaas kruiden. Lijkt me heerlijk en ik kan het aanbieden bij het ontbijt voor mijn gasten! Een eerder gemaakte kiwifruit jam is inmiddels een hit in de B&B. Dus meer smaken zullen volgen, zeker na het ontdekken van deze website. Alvast bedankt

 • Heidi

  Hallo,

  Kan ik de hoeveelheden van het oorspronkelijke recept gewoon aanpassen ? Bijvoorbeeld de helft ? Ik heb ergens gelezen dat je een recept niet zomaar mag verdubbelen dus ik vraag het me af wat ik moet doen als ik meer of minder potten wil maken.

 • Evelyne

  Kan je dit ook de combinatie banaan/speculoos maken ofzo? Lijkt me nog wel n lekkere combinatie…
  Hoe pak ik dat dan het best aan?

  Is het nodig om sinaasappelsap te gebruiken? Je gebruikt toch al citroensap? Wordt het dan niet te zuur? (ik neem aan dat de citroen anti-oxiderend werkt waardoor de banaan niet bruin wordt)
  Ik ga me ook eens insmijten in de wereld van de confituur dus ik weet nog niet precies welk effect elk ingrediënt heeft…

  • Madam Confituur

   Dag Evelyne,
   Ik was eigenlijk ook al in de richting van speculaas aan het denken… heb gisteren in een restaurant een geweldig dessert ontdekt met rabarberconfituur, yoghurtijs en speculaas. Dat was gewoon subliem… Dus, give me a moment en ik fabriceer graag begin volgende week iets voor u met banaan en speculaas.

   Wat het sinaasappelsap in de confituur betreft, geeft dit een aangename smaak. We gebruiken dit sap vooral omdat er in banaan zelf niet echt veel sap zit en dat hebben we toch wel nodig om een schoon confituurke op tafel te zetten.

   groetjes,
   Madam Confituur

   • Evelyne

    Ik heb vandaag mijn experiment gedaan met banaan en speculoos. ‘T is een hit 😀
    Ik had 2 goed rijpe bananen (+/-200g) in stukjes gesneden + 100ml sinaasappelsap, even laten koken en grof gemixt, 100g geleisuiker erbij gedaan, en opnieuw even laten koken. Op het einde een 3tal lepels verkruimelde speculaas en geroerd. ‘T is maar een kleine hoeveelheid (ong voor 1 pot).
    Heel lekker, ben benieuwd hoe het is eens hij afgekoeld is maar ik heb er een goed oog in.
    Moet je zeker eens proberen!!

    • Madam Confituur

     Klinkt alvast zeer lekker. Ik zal het ook eens uittesten. Misschien is het recept ook lekker met speculaaskruiden. V
     alt alleszins te proberen, hé.
     Blijven experimenteren, zou ik zeggen!
     Go, Evelyne, go!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.