PRUIMENCONFITUUR MET PORTO EN BRAMEN

Wat prijs ik mij momenteel gelukkig met de overvloed aan fruit uit onze tuin: peren, pruimen, appels, bramen,… Pure luxe! Zeker als ik eens zin heb in een zalig potje.

Ik heb enkele weken geleden Jeroen Meus aan het werk gezien met pruimen en porto. Hij maakte er confituur mee. Ik was het niet volledig eens met zijn manier van werken. Sorry Jeroen! Maar dat neemt niet weg dat het ne toffe peer is en dat zijn idee om pruimen met porto te combineren, natuurlijk top is. Aangezien ik een hekel heb aan na-apen, ga ik een alternatief op uw bord gooien: pruimenconfituur met porto en bramen.

Pruimenconfituur met porto en bramen

Wat haalt u uit de tuin/winkel: (voor 2 potjes van 230 ml)

 • 300 g pruimen (zonder pit)
 • 100 g bramen
 • 1 dl porto
 • 1 eetlepel citroensap
 • 250 g confituursuiker (versie 500 g suiker voor 1 kg fruit)

Oortjes open, hier komt ie!

Snijd het vruchtvlees van de pruimen in zeer kleine stukjes. Doe deze stukjes samen met de bramen in een kom. Roer de suiker hieronder en zet een nachtje weg in de koelkast.

De volgende ochtend voegt u het citroensap en de porto toe. Giet alles in een kookpot. Breng vervolgens aan de kook en tel vanaf dat u het stevig ziet pruttelen, 3 minuten. Doe de stollingstest en schuim af indien nodig.

Giet de hete pruimenconfituur met porto in propere bokalen en sluit af met een deksel. Laat de potjes omgekeerd afkoelen.

Ik twijfel nog een beetje om de verhouding bramen – porto te wijzigen. Als u zoveel porto gebruikt, heeft u veel gelei tussen de stukken fruit. Als u de porto halveert en wat extra bramen toevoegt (+50 g), dan zal u meer stukken fruit hebben en minder gelei. Uiteraard zal de bramensmaak ook sterker doorkomen.

Mister Choco was voor de versie met veel porto en aangezien ik altijd braafjes luister… (kuch kuch), stuur ik de “met veel porto”-versie de wereld in. Wat denkt u?

11 Reacties

 • Anne Neys

  Waarvoor dient het om het fruit en de suiker een nacht te laten trekken?

  Ik laat bij vast fruit, het fruit op voorhand zonder de suiker koken tot het gaar is, daarna nog 3 a 4 minuutjes met de suiker (en citroen….). Is dat hetzelfde effect?

  Het is namelijk zo, dat ik niet graag nog een nacht wacht om alles dan af te werken 🙂

  In elk geval bedankt voor alle leuke receptjes.

  • Madam Confituur

   Dag Anne, u kan kiezen eigenlijk: ofwel kookt u eerst alles goed mals en voegt u daarna de suiker toe. Ofwel laat u fruit + suiker een nachtje samen rusten. Bij de laatste versie zal u dikkere stukken krijgen in uw confituur. gr, Madam Confituur

  • Madam Confituur

   Sorry voor het late antwoord. U kan best een schoteltje in de koelkast steken en eens als u denkt dat de confituur klaar is, tovert u het schoteltje terug boven. Doe 1/2 koffielepel jam op het bordje, wacht enkele tellen en kijk of er een stolling optreedt als u het bordje schuin houdt.

 • Myriam

  Gestemd, want ik ben een grote fan! En uw receptje ga ik heel gauw eens proberen – weliswaar met pruimen en bramen van de winkel, maar dat mag de pret niet drukken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.