MISPELGELEI

Mispelgelei… het is weer eens iets anders… Ik had er eerlijk gezegd nul komma noppes ervaring mee. Een vroegere collega hielp me echter van mijn mispelvrees af met een hele zak van deze vruchten. “Goed rot, zoals ze moeten zijn”, lachte meneerke nog fijntjes.

Pas nadat ik de zak in ontvangst genomen had, kwam de mispel uit de mouw…. Hij had vorig jaar zelf een poging ondernomen om mispelconfituur te maken… tot een gat in de nacht geprobeerd… en het resultaat was een catastrofe…

Ne cadeau noemen ze dat dus zo een zak mispels. Soit. Ik heb bij thuiskomst eens boos naar die trawanten gekeken, de regels van het huis uitgelegd en mijn “uniform” voorgebonden.

Ik heb onmiddellijk twee versies getest: eentje met limoensap, zwarte peper en fijne suiker en een andere versie met citroensap, kaneel en confituursuiker (2:1).

De eerste versie proefde een beetje tegendraads. De tweede versie zat er knal op. Door de kaneel gaat u mee in de smaak van de mispel. Het citroensap zorgt ervoor dat alles wat frisser wordt.

 

Mispelgelei

 

Wat haalt u in huis? (voor 3 potjes van 230 ml)

 • 1 kg mispels (goed rijp – het moet één nachtje vorst geweest zijn voor u ze plukt of u speelt vals met de diepvriezer…)
 • 1,2 liter water (de mispels moeten onder water staan)
 • 3 à 4 eetlepels citroensap (op ongeveer 600 ml sap)
 • confituursuiker (versie 1 kg suiker voor 2 kg fruit)
 • snuifje kaneel

 

Mispelgelei, it is!

Snijd de mispels in twee stukken. Zet ze onder water en laat alles gedurende een 40 minuten afgedekt koken. Zet de pot van het vuur. Voor extra smaak kan u de kookpot een nachtje laten staan. (een mooie tip van De Jambrouwerij)

Neem een zeef met een steriele geleidoek (neteldoek) en giet de bruine mispelsmurrie hierin. U krijgt zo een helder mispelsapje.

Meet hoeveel sap u overhoudt na het filteren en reken per deciliter sap, 60 g confituursuiker. Voeg de suiker toe en vervolgens het citroensap. Ook de kaneel mag er nu bij. (Kaneel is iets persoonlijk: proef even en voeg een extra snuifje toe als uw smaakpapillen dat wensen.) Roer om en breng aan de kook.

Na drie minuten goed doorkoken, doet u de stollingstest. Is uw gelei klaar, dan mag u het schuim verwijderen. Giet daarna de hete gelei in steriele confituurpotjes. Sluit ze en keer de potjes om.

13 thoughts on “MISPELGELEI

 1. Dankjewel voor dit heerlijke recept. Had van iemand mispels gekregen en wist echt niet wat ik daar van moest maken… Na enig opzoekwerk kwam ik u recept tegen. Gelijk geprobeerd en het is héérlijk ☺️

 2. Heb sap van mispels gemaakt door de rijpe mispels ( één nacht vorst) in sapstomer te doen (gebruik ik ook voor kweepeer en soms voor rode bessen).

  Gelei gemaakt met 750 gr kristalsuiker per liter sap. Iets meer dan twintig minuten geduldig roeren in de hete brij.
  (met minuutsuiker duurt dat waarschijnlijk wel iets minder lang)
  Toegevoegd : één zakje echte vanillesuiker.

  Heerlijk, smaak doet denken aan rozenbottelgelei.

 3. Gisteren gaan plukken en aldaar eens een niet-rot exemplaar geproefd “recht van de struik” : direct uitgespuugd ! Zo bitter ! Bwaak !
  Nachtje in de vriezer en vanmorgen laten ontdooien op een rooster. De vruchten zijn dan nog steeds niet “rot” maar wel malser en lekkerder : de smaak zit in de buurt van peren, inclusief de steencellen.
  Nadien alle vruchten gepeld (dat bruin vel zit vol bittere tannines dus dat mag weg; het gaat er ook gemakkelijk af), opgekookt, gepurreerd en gelei gemaakt.
  Een aparte smaak : zoet maar met een bitter nasmaakje. Voor herhaling vatbaar maar wel veel afval : vellen, pitten…)
  Dit was de laatste confituur van het jaar. In 2017 starten we opnieuw !

 4. lieve madam konfituur… vraagje: ik heb juist geleisuiker gekocht, maar nu ik thuis ben zie ik dat er opstaat: 1kg suiker + 1 kg fruit… in Uw recepten lees ik :1 kg suiker 2 kg fruit… is dat dan een ander pak ? ik heb geleisuiker van Tienen… kooktijd 4 minuten… dank voor je antwoord

  1. Dag Maj, dat is inderdaad een andere soort suiker. U kan meestal het één niet zo maar door het ander vervangen. Dan kan u problemen krijgen met stolling of houdbaarheid.

 5. Een recept gevonden en met succes geprobeerd ; bij het sap speculaaskruiden doen samen met een beetje citroensap en confituursuiker, heerlijk.

  Ik heb ook de mispels al eens gekookt, de brei door de roerzeef doen en met de bekomen moes confituur maken, al of niet met een smaakje van kaneel, citroen, speculaaskruiden…

 6. Toen ik kind was, had ik mispels onder mijn bed (stiekem) van een hele mooie boom die nu al lang niet meer bestaat. Mijn vraag dus “waar kan ik die vinden” ? Graag wel in de provincie antwerpen blijven (bovenaan)

  groetjes
  annefien

 7. De directrice van de school van mijn kindjes bracht een paar dozen mispels mee naar school waarvan iedereen mocht nemen. Omdat ze er na een paar nog onaangeroerd bij stonden, besloot ik deze tot nog toe onbekende en vreemd uitziende fruitsoort een kans te geven, zeker nadat ik dit recept gevonden had.
  En het was er inderdaad knal op! De smaal is echt 200% geslaagd!

  Slechts 1 probleemke…. Het zalige spul weigert halsstarrig om in te dikken. Pectine had ik niet in huis, en dus heb ik hem terug opgekookt met agar agar, maar veel heeft dit niet uitgehaald…

  Toch nog pectine proberen???

  1. Ik vrees dat er hier eerder een kooktijd-probleempje is. (of u bent te enthousiast geweest… te grote hoeveelheden?). Soit, pec plus kan zeker redding brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.