MELKCONFITUUR – DULCE DE LECHE

Vorige week gemaakt en vandaag op de blog. Ik moet toegeven,  ik ben ooit sneller geweest. Ik zit momenteel met plannen, veeeeel plannen. Maar daarover later meer. Nu eerst het recept voor een bangelijke melkconfituur oftewel dulce de leche.

Er bestaan een aantal manier van bereiden. Ik geef er u alvast twee.

Deze melkconfituur is heerlijk op een witte boterham, bij pannenkoeken of zal ook niet misstaan bij een ijsje.

Mouwkes omhoog, hier komt ie!

Melkconfituur oftewel dulce de leche

Ingrediënten:

 • 1 blik gecondenseerde (niet geëvaporeerde) melk met suiker ( 405 ml)

Veeg uw melksnor maar af… want hier gaan we dan!

MANIER 1:

Verwarm de oven voor op 220° C.  Giet het blik met de gecondenseerde melk in een schaal en dek af met aluminiumfolie. Zet deze afgedekte schaal in een braadslede of een diepe schaal en vul deze laatste met wat water. Doe er niet teveel in, want anders gaat dit recht in uw melkconfituur terecht komen. (ongeveer halverwege schaal 1)

Zet het geheel 70 tot 90 minuten in de oven en check regelmatig of er nog genoeg water in schaal 2 zit. (anders voegt u er heet water bij) Ik heb ook een paar keer gepiept of de bovenkant van deze melkconfituur niet aan het aanbranden was. En dan kon ik het niet laten er even door te roeren.

De melkconfituur is klaar als alles mooi caramelbruin is. Haal uw bereiding uit de oven en roer goed door.

MANIER 2:

Dompel een blik gecondenseerde melk onder water en laat het gedurende 2 uur rustig aan koken. Let op: het blik moet ten alle tijden onder water liggen… anders gaat uw keuken er lief uitzien: kaboem-gevaar… Ziet u met andere woorden dat er veel water verdampt is, giet er dan wat warm water bij.

Na deze 2 uur zet u de kookpot van het vuur en laat u alles afkoelen in het kookwater. Eens afgekoeld mag u het blik openen en giet u de melkconfituur in een steriel potje.

Enjoy!!!

PS: wist u dat u de lekkerste brownies maakt met deze melkconfituur?

8 Reacties

 • Wendy Jansen

  De melkconfituur die ik maakte en het receptje kwijt van was, was die met de verse melk. Maar ik zal het andere recept zeker uit proberen. Alvast bedankt.

 • Sarah

  Ga ik zeker eens testen! Ik had wel gehoopt dat het ook met ‘verse’ melk te maken is, omdat wij hier bij de bron zitten 🙂 (lees: een tank vol versgemelkte koeienmelk, mmm!)

  • Madam Confituur

   Cool!!!! Awel, ik zou het dan zo eens doen: 1 liter (verse en) volle melk, 300 gr suiker en één vanillestokje samen in een kookpot en roeren maar tot het sticky is. U gaat wel effen moeten roeren, zulle. Moest u hier geen zin in hebben, dan zou ik de hoeveelheden verminderen en gaat het sneller klaar zijn.

 • Annefien

  Hallo Madame confituur
  Nu vraag ik me af of ik we deze melkconfituur ook niet in een gewone stoom oven kunnen maken? (geen hogedruk) en of misschien iemand daar al ervaring mee heeft.

  Ik kwam op het idee omdat je het bain-marie moet doen dus zou dat ook moeten lukken met een stoom oven. (miele) Ik heb dat ding al 3 jaar en doe er eigenlijk niks mee. Deze winter ga ik toch eens op zoek naar recepten, maar veel kom ik er niet tegen. daarom viel mijn oog op je melk confituur, maar eigenlijk heb ik al wel veel van je confituurkes gemaakt hoor.

  • Madam Confituur

   Awel, dat zou ik nu eens niet weten, se. Ik heb ook een stoomoven, maar ben daar ook nog een nitwit mee…
   Zou iemand er ervaring mee hebben? Ik betwijfel een beetje of dit gaat karameliseren?

   • Peggy

    Ik maak die al jaren in een gewone kookpot. Gesloten blikje erin zetten, vullen met water tot het blikje onderstaat en een uurtje zachtjes laten koken. Enkel zorgen dat je blikje onder water blijft dus bijvullen als dat nodig is. Super makkelijk, super lekker!

   • marieke

    Misschien nog een tikkie makkelijker… ik doe altijd het blikje gecondenseerde melk in een pannetje met kokend water. 2 Uurtjes zachtjes aan de kook houden en klaar. Blikje pas openmaken als de dulce de leche is afgekoeld…!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.