POEPGELEI OFTEWEL STROOP MAKEN

Vandaag gaan we het over stroop hebben, mannekes en voor degenen die nu luid protesteren dat dit niet onder de categorie jam, marmelade of gelei valt… Awel, dankzij de schoonfamilie ben ik te weten gekomen dat dit ook wel poepgelei genoemd wordt. Ik snap begot niet hoe iemand aan deze benaming komt, maar mij komt het alleszins goed uit. 🙂

appel-peren stroop oftewel poepgelei

Na wat onderzoek over stroop maken, moet ik bekennen dat ik er niet echt wijzer van werd. Mijn conclusie: er is veel mogelijk op veel verschillende manieren.

Soit, en wat doet een Madam dan… De botten aan en juuh!  Iemand die het woord poepgelei op een blog zet, moet daar genoeg lef voor hebben! Juist?Mijn keuze viel op een goudgele stroop. Mmmmmm!

Wat gaat er in onze stroop? (voor een bokaal van 150 ml)

 • 500 g appels (niet te plat kokende)
 • 500 g peren
 • 100 ml water
 • 100 ml fijne suiker (of basterdsuiker)

Tijd om wat stroop te smeren!

Start met het wassen van de peren en appels en snijd ze in grove stukken (het klokhuis en de schil mag eraan blijven). Doe de stukken fruit in een ruime kookpot en doe er het water bij. Warm op en laat een uur zachtjes koken met het deksel op de kookpot. Na deze kookbeurt ontstaat er een moes. (Roer wel af en toe even om)

Nu is het tijd om uw confituurdoek boven te toveren. Leg die in een zeef en giet er wat kokend water door. Bon, steriel it is. Zet de zeef met doek op een ruime kookpot en giet de fruitmoes in de doek. Laat de moes goed uitlekken (wees geduldig). Om alles een beetje vlotter te laten gaan, legt u een knoop in de confituurdoek en waagt u zich aan het betere wringen. (wringen, ne mens kan dat of ne mens kan dat niet)

Zet vervolgens de kookpot met het heldere sap op het vuur. Warm geleidelijk aan op en voeg de suiker toe. Laat alles een 10 à 15 minuten rustig koken (zonder deksel) en test dan de stolling. Denk eraan: u kan beter een keertje te veel testen, want anders is het prijs… Laat u met andere woorden de stroop te lang koken, dan wordt de poepgelei bikkelhard.

Giet de hete stroop in propere bokalen (of in dit geval bokaal). Vul tot aan de rand, sluit met een deksel en laat omgekeerd afkoelen.

Test zeker deze poepgelei op uw bokes, op de pannenkoek of flensjes,…

11 Reacties

  • Madam Confituur

   Dag Edmond, dit is wellicht het moeilijkste recept van de hele Madam Confituur blog. Ik beken. Ik stel het volgende voor. Zet de pot af en laat het geheel helemaal afkoelen. Dan ziet u het beste of de vloeistof stolt of niet. Stolt hij na afkoeling, dan warmt u terug op en giet u de hete stroop in een steriele bokaal. Stolt het goedje niet, dan duvelt u eens flink op deze Madam en op uw bereiding, en dan voegt u agar agar na opwarming toe (in de natuurvoedingswinkel, kruidenwinkel,…te koop).

   Ik duim alvast met u mee!

   • Edmond

    Bedankt voor het snelle antwoord! En tja, het zal agar agar worden, want het blijft lopend. Nog een vraagje: dat wringen is me niet echt gelukt wegens ‘te warm’– ik behoor tot de categorie van mensen die dat niet kunnen blijkbaar …

  • Madam Confituur

   Sjiek, hé en persoonlijk vind ik hem lekkerder (smaakt natuurlijker)…

   Wees wel extra voorzichtig met het stollingspunt… De eerste keer ben ik stevig de mist in gegaan… een gewaarschuwde madam, is er twee waard 😉

    • Madam Confituur

     Poepgelei maken is idd geen simpele klus. Vaak is het te lopend of net te vast. U moet net op het goede moment stoppen met koken. Veel testen dus. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.