COURGETTECONFITUUR – COURGETTEJAM

Voor wie het nog niet moest weten, we hebben hier een moestuin. Volledig in beheer van Mister Choco. Het was eigenlijk de bedoeling van onze kinderen een nieuwe hobby aan te meten, maar mannen van 5, 8 en 11 laten zich minder gemakkelijk sturen dan gepland.  Mannen van 40 zijn blijkbaar iets gemakkelijker… (wat zeg ik nu?????)

En als Mister Choco iets doet, jawel, dan doet hij dat “te goei”.  Met een overvloed aan courgetten, pompoenen, etc. als gevolg. Mannen moeten ook altijd overdrijven, hé…  Hoog tijd met andere woorden voor een stevig potje!

Vandaag ga ik voor de gele courgette. De groene staat dus nog op mijn to do -lijst.

 

courgetteconfituur

 

Zet klaar op het aanrecht: (voor 3 à 4 potjes)

 • 500 g gele courgette (in stukjes, met schil) (als de courgette heel groot is, verwijder dan de pitjes)
 • 450 g vruchtvlees van sinaasappels  (ongeveer 3 flinke sinaasappels)
 • 2 dobbelstenen gember (in kleine stukjes)
 • Sap van 1 citroen
 • 450 g confituursuiker (verhouding 500g suiker voor 1 kg fruit)

 

 

Retteketet, daar gaan we met die courgette.

Doe de courgette, de gember en het vruchtvlees van de sinaasappels in een ruime kookpot. Voeg hier het citroensap aan toe. Breng het geheel afgedekt aan de kook gedurende 10 minuten. Na deze kooksessie tovert u de mixer boven. Normaliter ben ik hier geen fan van, maar bij dit potje lukt mixen perfect. Maak alles egaal.

Voeg de suiker bij het mengsel, roer goed om en breng opnieuw aan de kook. Laat 3 minuten stevig doorkoken. Test of de confituur klaar is en schuim vervolgens af. Giet de hete confituur in steriele bokalen en laat omgekeerd afkoelen.

Heeft u zelf nog een uniek courgetterecept liggen? Please, please, please, stuur het even door. Want na ovenschotel 3000 ben ik aan wat verandering toe… 🙂

 

13 thoughts on “COURGETTECONFITUUR – COURGETTEJAM

 1. Goede avond mevrouw,
  heb zojuist de courgetteconfituur gemaakt,,,, met Eigen twist erin gelegd ,,,, heb het gemaakt met pompelmoes (roze) en in plaats van citroen heb ik een mineola gebruikt…ook gemberpoeder omdat mijne gember nog in de pot steekt dacht ik te proberen met de poeder .. en groene courgette nen mastedont die onder de bladeren verscholen zat !
  awel ik ben blij dat ik dat receptje heb … k had het van mijn oudste dochter daar hebben we een fabriekske opgestart !

 2. Hallo Madam Confituur,

  Bij welk gerecht kan je dit opeten? Of doe je dit ook gewoon op de boterham!

  Succes verder met je interessante blog.
  Mvg
  Hans

 3. Beste madam confituur,

  Ik ben werkelijk verslaafd aan jou receptjes en heb er dan ook menig uit geprobeerd allemaal zeer succesvol! Ook wij hebben een overvloed aan pompoenen en courgetten.. Kan je dit recept ook maken met groene courgetten? Alvast bedankt voor je antwoord. Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.