PRUIMEN-DRUIVENGELEI OM VAN TE SMULLEN

Een muizenkopje in de confituur. Het was gisteren hot news. Echt smakelijk zag het er inderdaad niet uit. Voor mij was dit uiteraard de ideale gelegenheid om te vertellen dat u uw confituur beter zelf maakt.

Maar, maar, maar… Ik heb zelf ook ooit in een voedingsbedrijf gewerkt en weet hoe het er aan toe gaat. En ik weet welke toffe collega’s ik vroeger had, die zich krom werkten om de beste kwaliteit te garanderen. Als het dan al eens misliep, werd er veel gewoeld en gedraaid in hun slaap. Dus vandaar breek ik graag een lans voor hen. Zelfgemaakt of van het fabriek is naar smaak toe zeer verschillend, maar naar goede intenties meestal niet.

Bon, dit gezegd zijnde, gaan we aan een tof geleike beginnen… het wordt hier anders te serieus. 😉 Pruimen-druivengelei staat op mijn to do!

Pruimen-druivengelei

Wat haalt u in huis voor deze pruimen-druivengelei?

 • 1 kg blauwe pruimen (zonder pit)
 • 600 g blauwe druiven
 • 6 dl water
 • 4 eetlepels citroensap
 • Confituursuiker (versie 1 kg suiker voor 2 kg fruit)

Klaar voor wat actie?

Snijd de pruimen in kleine stukjes. Vierendeel de blauwe druiven.

Doe de stukjes pruim en druif samen met het water in een grote kookpot. Breng aan de kook en laat 20-30 minuten zachtjes afgedekt koken. Roer regelmatig in de kookpot zodat niets aanbakt. Giet vervolgens deze hete fruitmoes door een fijne zeef. Leg voor de fijnere versie een gesteriliseerde geleidoek in de zeef.

Meet af hoeveel sap u overhoudt. Voeg vervolgens 55 g à 60 g confituursuiker per deciliter sap toe. Roer goed en zet daarna de kookpot opnieuw op een zacht vuur.
Roer tot de suiker opgelost is. Voeg het citroensap toe en breng aan de kook. Laat 3 minuten flink borrelen. De gelei zou nu klaar moeten zijn.

Check eerst nog even de stolling en schuim af met een schuimspaan als dat nodig is. Giet de hete gelei in propere confituurpotjes tot aan de rand. Sluit onmiddellijk af met een deksel, keer om en laat afkoelen.

14 Reacties

 • Stef

  Deze confituur vandaag uitgetest en ik weet nu al dat deze gelei een topper zal zijn bij de kinderen. Superlekkere smaak en ‘zonder brokken’ zoals ze zullen zeggen! Bedankt voor het recept!

  • Madam Confituur

   Pruimen zijn nogal pectinerijk. Dus als u alles vervangt door druiven, kan de stolling mss wel wat mopperen… ofwel voegt u er een deciliter minder water bij. Ofwel gaat u hier eens piepen: “>Druivengelei met cava.

  • Madam Confituur

   Ja, maar….

   Dan zou ik het zo doen:
   Pruimen en druiven in stukjes doen (druiven trouwens ontpitten) en met suiker (verhouding 2:1) vermengen. Laat het een nachtje staan. Doe daarna het citroensap erbij en laat het geheel een 3 minuten stevig doorkoken. Voeg zeker geen water toe zoals bij de gelei. Suc6!

 • Jeannine

  Ik heb zojuist deze confituur gemaakt hij is in één woord LEKKER!!
  Maar ik heb nog een vraagje, onlangs waren we in een plaatselijk restaurantje in Frankrijk en daar verkochten ze eigengemaakte confituur, één van deze confituren was pompoen met peperkoek (patiron avec pain d’épice). Ik heb hem niet gekocht of geproefd maar binnenkort zijn er weer volop pompoenen, hoe zou ik dat het beste aanpakken denk je alvast bedankt op voorhand.

 • Sarah

  Madam, ik heb uw boek en ben absolute fan, maar kan je eens uitleggen waarom je de potten altijd omkeert om af te koelen? Ik deed dit nog nooit, dan wordt je deksel toch ‘vuil’ en kan het toch schimmelen?
  Los daarvan, lijkt me dit weer een toppertje! Druiven deed ik nog nooit eerder in een confituur…

  • Madam Confituur

   De potjes moet u tot aan de rand vullen (dus bomvol doen) en dan omkeren. Het omkeren zorgt er voor dat de dekseltjes in aanraking komen met de hete confituur/gelei en dat heeft een soort van steriel maken als effect.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.