DRUIVENGELEI MET CAVA: EEN GELEI MET STIJL!

D’r hebben al verschillende mensen aan mijn oren getrokken voor een druivengelei. Awel, en het is er eindelijk van gekomen. En dat het potteke deels gevuld is met cava, gaat niemand hier erg vinden, zeker?

Persoonlijk vind ik deze druivengelei het strafst bij een lekkere kaasschotel. Zeker uitproberen, dus!

druivengelei met cava

Meeslepen van de winkel: (voor 3 potjes)

 • 1,2 kg witte druiven
 • 3 dl cava (zonder schuim meten)
 • Confituursuiker (versie 1 kg suiker voor 2 kg fruit)

Laat die kurken maar eens goed knallen:

Was de druiven en haal ze vervolgens van de trosjes. Doe ze in een kookpot met de cava en breng aan de kook. Laat alles een vijftien minuten zachtjes koken met het deksel op de kookpot. Ik plet halverwege deze kooksessie met mijn pureestamper de druiven open.

Neem vervolgens een zeef met een natte geleidoek in en filter het druiven-cava mengsel. Laat het enkele uren uitdruppen. Vindt u een troebele versie even geslaagd, dan gebruikt u enkel een fijne zeef.

Nu is het tijd om te meten wat er na het filteren, is overgebleven. En daarna, mag u uw grijze massa pijnigen met het betere rekenwerk… of u gebruikt zoals ik een rekenmachine… ik voeg 60g confituursuiker per deciliter sap toe.

Los de suiker goed op en breng de druivengelei in spe aan de kook. Na 3 minuten mag u de stolling checken. Vervolgens giet u de hete gelei in propere potjes, sluit u ze af en laat u alles omgekeerd afkoelen.

Voilà se, en heeft u geen cava in huis? Witte wijn of zelfs water kan u gebruiken in dit recept. Als extraatje mag u naast confituursuiker ook een eetlepel honing toevoegen. Mmm…

druivengelei met cava

25 Reacties

 • Tina

  Beste madam confituur,

  Ik ben van plan deze confituur eerstdaags te maken.
  Het druivensap van de druifjes uit onze tuin zit al gezeefd in de diepvries te popelen om omgetoverd te worden in een heerlijke confituur. Omdat ik niet weet hoeveel kg druiven ik had, is mijn vraag nu: “Hebt u enig idee op hoeveel sap ik een dl cava moet bijvoegen?”

  Alvast heel erg bedankt!
  Tina

   • Tina

    Beste Madam Confituur,
    Ik heb de veilige weg gekozen en jouw gevoel gevolgd! Bedankt! 🙂
    Alleen heb ik er op bijna het einde van de kooktijd van de confituur nog een extra scheut cava bijgevoegd.
    Om ervoor te zorgen dat hij stijf genoeg zou zijn, heb ik er ook wat pectine bijgedaan.
    Enne… daarna ongeduldig geproefd natuurlijk…
    Verdict: Hij is heerlijk en precies goed van dikte!
    Nogmaals een dikke dankjewel voor je vele zalige receptjes en je support!
    Groetjes,
    Tina

 • Karine Dierickx

  Ik heb een druivelaar geplant maar de witte druiven zijn superzuur, bah. Zou ik er mee deze gelei kunnen maken?
  ’t Zou zonde zijn ze weg te gooien want heb toch wat trosjes hangen.

 • Micheline P.

  Heb vandaag de variant met blauwe druiven uit onze serre gemaakt, en met witte wijn i.p.v. met cava (wij hebben dat nooit in huis). Zonder extra hard uitpersen had ik na een kwartiertje koken 1,2 liter sap om mee aan de slag te gaan. Hoeveelheden suiker aangepast, kooktijd idem (was 5 minuten). De gelei is mooi helder donkerrood en prima gelukt! Morgen op de boterham. Mjammie. Nu enkel nog aangepaste etiketten maken.

 • Amy

  Had de confituur al eerder gemaakt en toen was ie gelukt. Deze keer blijft hij véééél te lopend. Kan ik die nog een 2de maal inkoken?
  De confituur zit al in potjes, maar stijft dus helemaal niet op.
  Zou zonde zijn als ik 2 liter moet weg gooien 🙁

  • Madam Confituur

   Dag Amy,
   Kook het zeker een tweede keer in. En moest u zeker van uw zaak willen zijn, dan kan u altijd wat agaragar toevoegen. Mag het wat zuurder van smaak, dan is citroensap ook een optie.

   gr,
   Madam Confituur

  • Ria

   Zelfde probleem hier…. 🙁 had nochtans ook al sap van een halve citroen bijgevoegd…. Niks geholpen…. Agar agar waar kan ik dat vinden? Apotheek?

    • Madam Confituur

     Het is idd zo dat gelei soms pas na een dag stevig wordt. Heb nog even geduld, zou ik zeggen. De redenen voor lopende confituur kunnen divers zijn: te weinig pectine (al denk ik niet dat dit hier het geval is), pectine heeft zijn werk nog niet kunnen doen,…

     Maar zoals ik al zei, geef de hoop nog niet op. De stolling komt mss nog. Ik duim met u mee!

    • Ria

     De gelei is super…. Heel fris en zooo delicaat van smaak…. Zaaalig. Bijna te goed om op een boterham te doen! Iemand nog een suggestie voor het gebruik ervan?

     • Igor

      Wat dacht u om de gelei bij een nagerecht te serveren? Als begeleider van (lokale) kazen, (vijgen)brood en een mooi glaasje witte of rode port? Nog een handje noten erbij en wat, waarom niet blauwe druiven en het diner heeft een genoeglijke afsluiter!

     • Chris Gysel

      Bij wild. En pate’ ik maak ze zo 2kg druiven, een heel klein beetje water en konfituur suiker, laat ongeveer een kwartier tot twentig minuten koken, doet alles en een neteldoek en laat uitdruppen, neem dan het vocht en laat nog een paar minuten koken,dik ze niet dan doet ik een blaadje pectine bij heel lekker ook op toost!

  • eveline ghekiere

   Ik had dat ook met m’n eerste reeks,
   vorig jaar heb ik dan de druiven niet meer door een neteldoek geduwd maar met een sapcentrifuge ‘geperst’. Ik moest wel 3 à4 cycli invoegen (het fruitafval terug in de centrifuge om nog meer sap eruit te halen).
   ik denk dat ik zo meer vezels heb want hij stijft veel beter op, bovendien heb ik nu een super mooi donker kleurtje (kinderen vonden die geel-achtige kleur niet smakelijk) en zelfs een iets pittigere smaak.

   • Chris Gysel

    Ik kook eerst de druiven tot ze mals zijn, dan in neteldoek ophangen voor ongeveer 2u,het sap opnieuw aan de kook brengen en je suiker bijdoen een vijftiental minuten koken, het sap van een Citroen bijvoegen, dan doe ik 3 blaadjes gelatine bij voor niet lopend te zijn op een liter vocht, lekker!

 • mady d'haese

  Kan je de druiven eerst ontsappen in een ontsapper en dan daarna de Cava toevoegen en het sap laten inkoken?
  Voor een heldere gelei ga ik meestal op deze manier te werk, dat bespaart heel wat gezeef

  • Madam Confituur

   Ik heb het zelf zo nog niet getest, maar volgens mij moet dit lukken. Respecteer wel de verhoudingen, want anders gaat het slappe kost worden…
   groetjes,
   Madam Confituur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.