LAVENDELMARMELADE: ZO MAAKT U HET!

De klokken zijn in aantocht. Hoort u ze nog niet? En mister Easter Bunny staat ook al te trappelen…
Tijd dus om in de Paas-mood te geraken. Ik weet niet wat u van plan bent, maar ik organiseer dit jaar een lekker Paasontbijt met onder andere een zelfgemaakte lavendelmarmelade! (Het moet niet allemaal ei zijn dat de klok slaat)

Klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het dus écht niet.

Lavendelmarmelade

Wat moet u in huis halen? (voor 2 bokalen van 200 g)

  • 4 eetsinaasappels
  • sap van 1 citroen
  • sap van 1 limoen
  • 1 dl water
  • 1 eetlepel gedroogde lavendelbloemen (in een zakje)
  • 200 g confituursuiker (2 kg fruit versus 1 kg suiker)

Bereidingswijze:

Schrob één sinaasappel grondig en doe deze in een kookpot met water. Kook de vrucht zachtjes gedurende een half uur.

Ondertussen doet u het water en het sap van de citroen en limoen in een andere kookpot. Voeg daarbij het vruchtvlees en het sap van drie sinaasappels.

Neem de “gekookte” sinaasappel uit de andere kookpot en pers hem uit. Een deel van zijn schil snijdt u in kleine, fijne stukjes. U heeft slechts één eetlepel zeste nodig. De zeste en het sap, mogen samen met het zakje met lavendelbloemen bij het mengsel van citroen, limoen en sinaasappel. Breng alles 10 minuten aan de kook.

Haal daarna het zakje met lavendel uit de kookpot en knijp het fijn zodat alle vocht terug in de pot belandt.

Los vervolgens de confituursuiker op in het mengsel en breng alles opnieuw aan de kook gedurende 3 minuten.

De lavendelmarmelade is nu klaar. Laat die propere potjes nu maar komen… vullen tot aan de rand, dekseltjes d’r op en hopla, laten afkoelen op hun kop.

De mevrouw van het kruidenwinkeltje zei me voorzichtig te zijn met de hoeveelheid lavendelbloemen. En gelijk heeft ze. Die eetlepel is precies goed. Meer of minder kan een totaal ander effect geven.

Ik ben er alvast wild van… Laat me zeker even weten wat u van deze marmelade vond.

7 Reacties

  • S

    Alo,

    U heeft hier een collectie interessante smaken en recepten. Ga er zeker eens lekker voor zitten en van te voren al lekkerbekken. 🙂

    Toch begrijp ik iets niet helemaal…
    Ik heb inmiddels al heel wat marmalades gemaakt,met de kilos tegelijk, en profesioneel verkocht. Nog nooooooit van zijn leven pectine in welke vorm dan ook toegevoegd. Ook nog nooooit confiture suiker (waar de pectine gemakshalve al is toegevoegd en de consument vet voor betaald) gebruikt.

    Citrus fruit zit booordevol natuurlijke pectines. Zelfs zozeer dat als je even niet oplet, de marmalade gerust in een stuiterbal veranderen kan en verre van smeerbaar wordt. Waarom geeft u er dan de voorkeur aan pectine toe tevoegen? Hij heeft het werkelijk niet nodig…?

    • Madam Confituur

      Hallokes, u heeft zeker een punt. Het ligt eraan hoe u precies te werk gaat:
      Allereerst is er een verschil tussen marmelade met veel vruchtvlees en dikkere schillen of een fijne gelei met schilletjes. Deze laatste stolt bv. al veel moeilijker.
      Daarnaast heeft het gebruik van confituursuikers een groot voordeel: het lukt altijd en is perfect te timen. Ik wil op deze website vooral potjes die goed lukken. En wellicht zal het zonder pectine en met een beetje langer koken ook lukken… toch is het voor veel mensen niet altijd duidelijk wanneer de marmelade klaar is. En dan krijg ik naar mijn voeten… 😉

      Ik ben content dat u deze kanttekening maakt. Thanks! Is er een receptje dat u van uw sokken blaast en met mij (en dus ook met de lezers) wil delen? I’m all ears. (uw naam komt er uiteraard bij te staan)

  • mylene

    Ik heb ook je boek gekocht, en vraag me nu af hoe het komt dat de lavendelmarmelade verschillend is dan het recept op de website?
    Verder gemakkelijke en zeer lekkere recepten!!
    Groetjes
    Mylène

    • Madam Confituur

      In het boek staan een aantal recepten die u ook op de blog terug vindt, of in een andere versie. groetjes, Madam Confituur

    • gil

      Gebruikte, eigenwijs als ik ben, de zeste van de hele gekookte confituur en kieperde de bloemetjes na het koken in het zakje, terug bij de marmelade. Gewoon al voor het zicht.
      Het resultaat ….. gewoon goddelijk !!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.