CHOCOPASTA MAKEN: DO IT YOURSELF!

50 jaar Nutella: u heeft er wellicht niet kunnen naast kijken in de winkel. 50 jaar, een halve eeuw, dat is straf gepresteerd! En eigenlijk is dat heel simpel gestart met iemand, ene meneer Ferrero: meester-patisserie uit Alba, die merkte dat pure chocolade te duur werd en daarom de populaire hazelnoot bij de chocolade voegde om de prijs te drukken. Er zijn ooit minder strakke plannen geweest.

Als blogger ontvang ik soms eens een presentje – ik ben wel nog aan het wachten op die diamanten en kaviaar, maar soit – en dit keer had meneer Ferrero, of toch zijn persbureau, aan mij gedacht. Nice!

Chocopasta maken
Nutella, 50 jaar

Hoewel ik chocopasta maken zelf leuk vind, kan ik de vingertjes van mijn kinderen meestal niet volgen en koop ik dus nog geregeld een potje choco in de winkel. U doet dit wellicht ook op die manier. Stel u voor een “stockbreuk” van choco in huis… Het zou een wereldoorlog kunnen ontketenen. Dat Nutella-cadeautje heb ik dus dankbaar in ontvangst genomen. 🙂

Vanaf maandag zal er weer druk gesmeerd worden… een boterham met choco, ene met confituur en ene met pesto (ja mijn kinderen doen soms vreemd).

Om alle boterhammetjes goed te voorzien, presenteer ik u hieronder mijn home made versie van chocopasta. Een receptje dat onder andere door Creamie werd uitgetest met een bende kleine koks tijdens een lekkere workshop zelf chocopasta maken. (Bedankt voor de zoete fotootjes via facebook trouwens)

chocopasta maken met kids

Wat zit er in deze potjes puur plezier? (voor 3 potjes van 250 ml)

  • 200 g pure chocolade in stukjes
  • 1 blik gecondenseerde melk met suiker (305 ml) (opgelet dit is niet hetzelfde als geëvaporeerde melk)
  • 240 g ongezouten boter (op kamertemperatuur)
  • 1 theelepel vanille suiker
  • 30 hazelnoten (zonder schil)
  • 2 dl water
  • 375 g suiker
  • Snuifje fleur de sel

Choco-time!

Doe de stukjes chocolade in een glazen kom. Plaats ze in de microgolfoven en laat op een zeer lage stand smelten. Check regelmatig en roer dan even in het mengsel. Haal de kom uit de oven als alle chocolade gesmolten is.

Snijd de boter in stukjes en leg ze in de chocolade. Laat rustig smelten.

Warm de gecondenseerde melk op in een kleine kookpot en voeg de vanillesuiker toe. Roer tot de suiker opgelost is.

Neem de melk van het vuur en voeg de chocolade toe. Mengen, mengen, mengen en klaar, se!

Allez t’ is te zeggen… onze nootjes nog, hé…  Doe de suiker en het water samen in een kookpot. Laat de suiker op een zacht vuurtje oplossen in het water. Blijf zeker goed roeren. Laat de siroop een 10 minuutjes sudderen tot alles mooi goudbruin kleurt. Ondertussen rooster je de hazelnoten kort even in een droge koekenpan.

Neem twee eetlepels en dompel elk nootje kort even in de karamel. Leg het nootje vervolgens op een stukje bakpapier en strooi er enkele korreltjes fleur de sel over. Laat hard worden.

De chocopasta giet u in een proper potje en bedekt u met de gekaramelliseerde nootjes. Mmm!!!

Euh en aflikken is hier zeker toegelaten!

Chocopasta maken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.