ABRIKOZENCONFITUUR – BASIC VERSION

Ik weet niet hoe dat bij u thuis zit, maar hier woedt momenteel een flinke oorlog… Een ware strijd om het kaske (zo noemen wij de afstandsbediening).

Met al die étapes, klimmekes, cols, … die dan nog eens 300 keer geanalyseerd worden, bereikt deze madam zeer regelmatig haar stollingspunt.  Ok, ok, u weet ondertussen al hoe “geweldig sportief” ik ben…

Moesten ze daar nu eens een Tour de Confiture van maken. Ja, dat zou nogal eens iets anders zijn, hé.

En iets wat dan zeker niet mag ontbreken, is een traditionele abrikozenconfituur.

Abrikozenconfituur
Abrikozenconfituur: een superlekkere klassieker

 

Van de winkel meesleuren:

 • 1 kg abrikozen (zonder pit)
 • 500 g confituursuiker (versie: verhouding 2 kg fruit versus 1 kg suiker)
 • sap van 1 citroen

 

Op de trappers…

Maak de abrikozen schoon en snijd ze in niet te kleine stukjes. Doe deze stukjes in een ruime kookpot en breng ze samen met 2 cm water aan de kook. Voeg het citroensap toe.

Vervolgens voegt u de confituursuiker toe. Laat deze goed oplossen in het fruitmengel. Breng het geheel aan de kook en blijf goed roeren in de kookpot tot de confituur de gewenste dikte bereikt.

Verwijder eventueel schuim met een schuimspaan.  Schep de abrikozenconfituur in propere potjes. Doe het deksel erop en plaats de bokalen op hun kop.

 

Misschien dat u eens een bokaaltje of een carré confituurke met abrikozenconfituur kan wisselen tegen het kaske. Wel gelijk oversteken, hé. 😉

14 thoughts on “ABRIKOZENCONFITUUR – BASIC VERSION

  1. Dag Lynn
   Ik zou eerder de Maxi-fruit suiker kopen. Dit is een 3 op 1 versie en zeer lekker bij abrikozen.
   Suiker heeft naast zoeten ook een bewarende functie. Gaat u de verhouding wijzigen, dan kan dit effect hebben op de houdbaarheid eens u het potje opent.

 1. Kan je ook abrikoos lavendel maken zonder stoomoven? En gaat de jam niet naar zeep smaken als je die lavendel laat meekoken?

  1. Dat kan zeker! En als u niet te veel lavendel gebruikt, gaat er geen zeepsmaak naar boven komen. Integendeel. Groetjes, Madam Confituur

  1. Dag Els
   U kan zoveel variaties bedenken als u zelf maar wilt. Dus dat kan. Voorbeeld: http://madamconfituur.com/rabarber-abrikozen-confituur/
   Qua minder suiker: Als u zeker wilt zijn van de houdbaarheid, kies dan voor de 3:1 suiker Maxi Fruit Tiense Suiker.
   Als u graag suikerarme confituur maakt, kies dan voor bv. Tagatesse of appeldiksap. Denk eraan, eens u het potje opent, kan u het maar 5 dagen bewaren. http://madamconfituur.com/category/suikerarm/
   SUCCES!

 2. Wat de abrikozen confituur betreft, die lijkt me wel te bekoren.Ik heb wel nog een paar vraagjes vooralleer er aan te beginnen.
  1)ZIJN DE ABRIKOZEN VAN WAAR SPRAKE VERSE OF GEDROOGDE,
  2)IS DE SUIKER WAT WE NOEMEN MINUUT SUIKER OF EEN ANDERE SUIKER SOORT. WAAROM DE INGREDIEENTEN DIE JE GEBRUIKT NIET SPECIFIEREN OF MAG DAT NIET?
  3)IK MAAK VEEL CONFITUUR MET EEN VERHOUDING 1KG/300GR SUIKER EN GEBRUIK AGAR,TER VERVANGING VAN PECTINE,WAT EEN ONDERDEEL IS VAN MINUUT SUIKER.

  1. De abrikozen die gebruikt worden zijn verse abrikozen. De confituur- of geleisuiker die ik gebruik, specifieer ik niet omdat ik mensen de keuze laat in het merk dat ze willen gebruiken.

 3. Zojuist deze gemaakt, een keer door de passe vite zodat de stukjes er uit zijn en met het koken wat vanille er bij…. Oooooh… Heerlijk zoet met een lichtzure nasmaak… Heerlijk!

  Overigens, op de markt vanochtend ontdekte ik dat je moet vragen naar zeer ruip fruit voor confituur, dat is vaak goedkoper dan wat ze zo hebben staan. Ideaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.