CONFITUUR VAN WATERMELOEN: EEN TROPISCH POTJE!

Multitasken, het moet een mens gegeven zijn… Ik denk dat ik daar dus goed in ben, maar niets is minder waar.
Gisterenochtend was ik al vroeg in de weer om een lekkere confituur van watermeloen te prepareren. Alles in de kookpot gedaan en lekker laten pruttelen.

Ondertussen kon ik deze confituur effen aankondigen op facebook met een fragment uit Dirty Dancing. U kent het “I carried a watermeloen” fragment vast.

Dat dit geen strak plan was, werd snel duidelijk. Na een keer of 30, Patrick Swayze in herhaling te bekijken (zweem, zucht, zweem), zou ik toch maar eens in de kookpot gaan zien. Daar was het dus ook duidelijk heet aan toegegaan… En omdat zwart geen schoon kleurke is voor een confituur, is deze Madam maar snel naar de markt vertrokken.

I also carried a watermelon, dus.

Confituur van watermeloen

Wat halen we in huis?

 • 250 g watermeloen
 • 3 schijfjes ananas (uit blik, ananas op sap)
 • sap van 2 limoenen
 • 20 cl water
 • 200 g confituursuiker (versie 1 kg fruit versus 500 g suiker)

Bereidingswijze van deze confituur van watermeloen:

Haal het vruchtvlees uit de watermeloen. Zorg dat er zeker geen pitjes in zitten. Snij het vruchtvlees in kleine stukjes en doe het in een ruime kookpot. Ook de schijfjes ananas snijdt u in kleine stukjes en mogen hierbij. Voeg het sap van de limoenen en het water toe. Breng aan de kook en laat alles pruttelen gedurende 25 minuten. Vergeet niet het deksel op de kookpot te doen en regelmatig om te roeren.

Vervolgens mixt u het geheel zodat er geen stukjes meer te bespeuren zijn. Doe de confituursuiker erbij en roer flink om. Breng daarna de confituur-in spe terug aan de kook. Na 3 minuten is de confituur klaar.

Doe de hete confituur van watermeloen in propere confituurpotjes. Sluit ze af met een deksel en laat ze omgekeerd afkoelen.

En nu is het aan u. Misschien wel eerst uw facebookaccount afsluiten… 🙂

9 Reacties

 • Marinette

  Ik heb confituur gemaakt van rabarber met appel.Ook zeer lekker.Ik doe wel een heel klein,klein nootje boter op het einde bij,gedaan met afschuimen,en geen verlies meer van heerlijke confituur.

 • carine

  voila se, na mijn eerste poging ben ik meteen doorgegaan. Een watermeloen is vrij groot, en 250gr uit die voetbal snijden is behoorlijk weinig. Dus nog maar eens 250gr fijngesneden, en deze keer 2 steranijsje toegevoegd. Moeten jullie doen ! en ga maar voor 3 sterrekes.
  Zelf kook in de zomer heel dikwijls een siroopje op basis van 250ml water, 250ml wijn, 200gr suiker, 5 steranijsjes en 1 pepertje (mag vrij sterk zijn). Goed laten doorkoken, laten afkolen, ananas snijden en bij siroop doen. Paar uur laten rusten in frigo. Heerlijk. Dus ik dacht, als steranijs perfect matcht bij ananas, en watermeloen is vrij neutraal, dan moet steranijs ook lekker zijn in deze confituur. Het pepertje heb ik (nog) niet toegevoegd, maar nu ik het resultaat proef zou het erbij mogen. Het zou net die extra ondefinieërbare touch zijn die voor een sublieme smaak zou zorgen.
  Amaai, amaai…. dit zal verslavend worden, voel ik nu al.

 • carine

  eerste confituurpoging : gelukt !!! super !!! kheb het te pakken – wel verse ananas gebruikt wegens gebrek aan blikananas maar de smaak is overheerlijk !!
  Thanks voor de receptjes. Het blijft niet bij deze ene poging, morgen gaan we verder !

 • Annick

  ik heb deze confituur geprobeerd met 3 rijpe nectarines ipv ananas ; wegens gebrek aan ananas 🙂 en de smaak ik ook heel lekker !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.