GELEI VAN KLAPROZEN: ZONDER HALLUCINATIES!

Vandaag heb ik een spectaculaire gelei van klaprozen gemaakt!

Op dit moment staan die bloemen echt overal geparkeerd naast de weg. Dus waarom dat niet eens uittesten? Voor alle ongeruste zielen onder mijn lezers, dit recept bezorgt u geen hallucinaties. U wordt enkel high van de lekkere smaak. 🙂

Gelei van klaprozen

Ingrediënten:

 • ongeveer 2 handjes blaadjes van klaprozen (maximum 20 g in totaal)
 • 1 liter kokend water
 • sap van 1 citroen
 • 550 g confituursuiker (verhouding: 2 kg fruit versus 1 kg suiker)

En nu flower power!

Pluk de blaadjes van de klaprozen en doe ze in een pot. Overgiet de bloemblaadjes met kokend water. Voeg het citroensap bij het bloemenmengsel. Dek de pot af en laat alles gedurende 12 uur trekken.

Na deze “rustperiode” is het tijd om de confituurdoek boven te toveren. Doe het mengsel in deze doek en filter het sap eruit.

Meet het sap af en voeg per 100 ml sap, 55 g confituursuiker toe. Los dit eerst goed op en breng daarna alles aan de kook in een ruime kookpot. Test na 3 minuten koken of de gelei voldoende stolt.

Doe de hete gelei van klaprozen in propere bokalen, sluit ze af met een deksel. Laat alles omgekeerd afkoelen.

Ik moet nu toch toegeven, dat klinkt eigenlijk wel sjiek zo “gelei van klaprozen”. Ik ga zeker eens meer in het onkruid wroeten…

PS: Check wel even hoe vlijtig manlief, de buurman of… is geweest met onkruidverdelger, want dan zou ik ze braafkes laten staan. In het andere geval, plukken die handel.

PS2: Nog meer bloemetjes-inspiratie nodig? Check dit fleurige overzicht!

11 Reacties

 • Terry

  Hoi
  Ik heb me dit jaar ook eens gewaagd aan de klaprozengelei… de kleur is prachtig maar de kleur stond me tegen toen het afkooksel klaar was. Omdat ik het toch niet zomaar wilde weggieten, heb ik er een scheutje rozenwater bij gedaan en de geur is nu ook fantastisch. In afwachting of de maak ook meevalt nu..?

 • Renske

  Beste Madam,
  Spennend recept, ik ga het dit jaar zeker proberen. Ik zou echter de klaprozen in de wegbermen zeker laten staan…uitlaatgassen van auto’s slaan daarop en op de grond neer. In die gassen zitten vele giftige stoffen zoals zware metalen. Beter je wilde bloemen minstens een paar honderd meter van de weg geplukt!

 • Anne Marie

  Hallo Madame Confiture,
  Door uw aanstekelijke recepten ben ik een verwoede confituurmaakster geworden tot grote vreugde van mijn kleinkinderen die de choco hebben afgezworen. Heb zojuist klaprozengelei gemaakt, het ziet er prachtig rood uit en de smaak is wel speciaal maar wel heel zoet. De potten zullen wel opgeraken
  Groetjes

 • Annelore

  Ik heb gisteren jouw boek gekocht en er staan echt super veel receptjes in dat ik eens wil maken. Ik heb alvast tegen mijn oma gezegd dat ze haar confituurpotten moet bijhouden. 🙂
  Ik heb net deze met klaprozen net gemaakt met de blaadjes van de laatste klaprozen die de storm overleefd hebben. 🙂 Tijdens het koken vond ik het verschrikkelijk stinken dus ik hoop in ieder geval dat hij beter smaakt dat hij ruikt. 😉
  Nu wachten tot hij is afgekoeld, ik ben benieuwd!

  • Madam Confituur

   Oei, stinkende dinges… dat klinkt een beetje vreemd 😉 Laat maar weten hoe het resultaat geworden is. Bij mij was dit super lekker.

 • Gitte

  Hoi lieve madam konfituur,
  Ik heb sinds kort je ongelooflijk leuke site ontdekt. Wat een plezier om hier uren op rond te neuzen en wat een ontdekkingen! Ik heb met succes de kiwi/banaan konfituur gemaakt, mmm …
  Na verder neuzen vroeg ik me af of klaprozen een aparte smaak hebben.
  Jou grappige tekstjes erbij vind ik ook wel geslaagd 🙂
  Je hebt er zeker een fan bij! Bedankt!

  Gitte

   • Ingegert De Smet

    Die klaprozengelei wil ik toch even uittesten dit voorjaar…de foto van de blaadjes is heel mooi…Als kunstenaar ben ik vaak bezig met klaprozen.heb gisteren voor het eerst in jaren weer eens confituur gemaakt…Besmet door jouw virus, perenconfituur met vanille …lekker;-)
    Jouw enthousiasme werkt zeer aanstekelijk…maar om niet te verdrinken tussen teveel confituurpotjes…sta ik mezelf enkel toe er een nieuwe uit te proberen als de vorige pot leeg is. Kwestie van niet te vervallen in overdaad;-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.