CONFITUUR VAN KERSEN MET JENEVER EN CITROENMELISSE

Kersenconfituur maken, is zo leuk. U moet dat zeker eens doen. En naast de basic version bestaan  er talloze speciallekes. Eén van mijn favorieten is een confituur van kersen met jenever (hik hik hik) en citroenmelisse. Fris en toch zeemzoet. Volgt u even mee?

Confituur van kersen

Wat halen we in huis?

 • 1 kg goed rijpe kersen (ontpit)
 • 500 g confituursuiker (versie 500g suiker voor 1kg fruit)
 • sap van 1 citroen
 • 10 blaadjes citroenmelisse (goed afspoelen en in kleine stukjes snijden)
 • 1 borreltje graanjenever (en dit mag natuurlijk iets meer of iets minder zijn…)

Deze confituur van kersen maakt u zo:

Was de kersen, snijd ze in twee en verwijder de pit. Doe ze samen met de confituursuiker in een kookpot. Ook het sap van de citroen mag hier bij. Meng alles goed onder elkaar en laat dit 4 à 5 uur trekken. (goed afdekken en koel zetten)

Zet vervolgens de kookpot op het vuur, voeg de citroenmelisse toe  en breng het kersenmengsel aan de kook.

Na 3 minuten flink borrelen is de kersenconfituur klaar. Hoog tijd om dat borreltje erbij te gieten. Roer even om en doe de warme confituur van kersen in propere bokalen en laat ze omgekeerd afkoelen.

Confituur van kersen met citroenmelisse en jenever

Wat denkt u? We want more… we want more… we want more! We zijn hier wel niet op Werchter, hé.  Ik zal mijn grijze massa nog eens aanspreken voor een extra recept met kersen. Wordt vervolgd dus…

12 Reacties

 • Mortier Martine

  Beste Madame Confituur,
  Ook dit jaar zijn de kersen goed gelukt! Maakte net de eerste kersenconfituur klaar met citroenmelisse en graan enerverende, en ze is om je vingers bij af te likken! Ik gebruikte ook deze keer de juiste geleisuiker, en stolt ze inderdaad wel veel beter dan vorig jaar! Bedankt voor de tip! En dit is nog maar het begin…👍😋😋😋
  Vele groetjes
  Martine

 • Doris Vuylsteke

  Hallo Madam confituur,
  Ik ben deze zomer met uw site in contact gekomen en kan het echt niet meer lossen , gelijk wat ik wil inmaken ga ik naar mijn favoriete site en dat ben u dus. Nu was ik op zoek naar een recept om de kersen die nog in de vriezer zaten reeds van deze zomer , daar heb ik nu met uw recept de confituur van gemaakt , maar in plaats van jenever heb ik er Kirch aan toe gevoegd en het is goddelijk. Zeer lekker
  Bedankt en groetjes Doris

 • Truus

  Hallo,
  Van de week in de kersenboom van de buren gehangen (met toestemming) en een overdosis aan heerlijke kersen. Dacht eerst die kunnen nog niet rijp zijn, maar is schijnbaar een vroeg soort. Enfin, weer even alle tips & trucs van Madam Confituur doorgenomen en heb in plaats van jenever een goeie scheut port er door gedaan, ik mag wel zeggen dat kersen en port een “match made in heaven” zijn. Vandaag de volgende lading gereedgezet en had iets minder dan 2 kg (ontpit), dus even creatief zijn en heb er nog 3 in stukjes gesneden appel doorgedaan. Vanmiddag de pot op het fornuis en weer een paar potten vullen.

  Groetjes Truus

 • margriet

  Dag Madame Confituur,
  Complimenten wat een leuke en leerrijke website. Ik ben zelf ook fanatiek bezig met jam maken en met het maken van chutneys. Heerlijk, eerst de gewone eenvoudige recepten, nu steeds meer met allerlei smaken en gebruik van kruiden. heerlijk.

  Groetjes, Margriet

 • Els

  Beste Madam confituur,
  Wat een leuke website! Ik ben sinds 3 dagen in de ban van het maken van “confituurkes”. Ik heb al verschillende recepten van je uitgeprobeerd: peren/gember, kersen/jenever, aardbei/basilicum, aardbei/balsamico en banaan/chocola. Heerlijk allemaal! Ik heb echter al een paar keer gemerkt dat ik blijkbaar de potjes te lang op de kop zet want de jam blijft aan de deksel plakken. Dus bij deze de vraag: hoe lang moet dat minimaal?
  Groet,
  Els

  • Madam Confituur

   Dag Els,
   Fijn dat u zo vlijtig aan het roeren bent 😉
   Wat het plakken aan het dekseltje betreft: probeer de confituurpotjes zo vol mogelijk te vullen. Dan is het probleem grotendeels al opgelost. Allez, dan ziet u het niet meer (denk dat dit vooral het probleem is).

   Hoe lang ze omgekeerd moeten afkoelen, is moeilijk te zeggen want dit hangt dus af van de grootte van het potje. Een potje van 200 ml zou ik twee minuten omgekeerd laten staan en dan terug draaien.

   Ik hoop dat u hier verder mee kan.

   Groetjes,
   Madam Confituur

   • Madam Confituur

    Dag Ingrid,
    Dit kan zeker lukken. Maar helaas geeft dit geen honderd procent garantie en om iedereen te vriend te houden, geef ik dit advies toch altijd mee.
    groetjes,
    Madam Confituur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.