GELEI VAN RODE BIET: DURFT U HET AAN?

Gelei van rode biet? Ik zie u een raar gezicht trekken. Kan dat überhaupt? En gaat dat naar iets deftigs proeven? Awel, ik ga u verbazen.
In my early days dronk ik sloten appelsap met rode biet. Lekker! Echt waar! En ik had zoiets van waarom daar geen gelei van maken? Dus na wat gepieker, heb ik onderstaand recept gefabriceerd.

Gelei van rode biet

Wat haalt u in huis voor deze gelei van rode biet?

 • 1/2 rode biet (300 g in mijn geval)
 • 1 rode appel
 • 1 wortel
 • 2 cm gember
 • 1 peer
 • confituursuiker (ik gebruik confituursuiker met volgende verhouding: 1 kg fruit versus 500 g suiker)

Bereidingswijze:

Schil de rode biet, de wortel en de gember, en snijd ze in kleine stukjes. Was de appel en de peer en snijd beide vruchten in blokjes. Schillen of het klokkenhuis verwijderen, is niet nodig. Doe alles samen in een kookpot en zet het mengsel net onder water. Breng aan de kook en doe de deksel op de kookpot. Laat het geheel +/- 30 min rustig sudderen (20 minuten met deksel – 10 minuten zonder deksel) en roer regelmatig om. Merkt u dat het “waterpeil” te laag staat, vul dan aan tot alles net terug onder water staat.

Vervolgens giet u dit mengsel door een propere confituurdoek. Om zoveel mogelijk gelei te verkrijgen, laat u het mengsel goed uitlekken.

Na het uitlekken, meet u het sap af en schenkt het vervolgens in een kookpot. Per deciliter sap, voegt u 65 g confituursuiker toe.  Verwarm dit mengsel stilletjes en los de suiker al roerend op. Laat daarna het mengsel 3 minuten doorkoken. Haal vervolgens de kookpot van het vuur.  Schuim de gelei af en doe ze in propere potjes. Draai de potjes om en laat afkoelen.

Misschien nog een nuttige tip: let op met het sap van de rode biet! Vlekken dat dit maakt, amaai!

2 Reacties

 • Willy Van Dommelen

  Hallo madame C.,
  Reeds vele recepten heb ik gelezen en uit geprobeerd, zaaalig.
  Maar soms pas ik de samenstelling een beetje aan, net als voor de rode bieten confituur, maak ik al enkele jaren en bieten uit eigen tuin.
  Voor dit recept gebruik ik al jouw ingrediënten, maar ik giet de rode bieten niet af, ik gebruik gewoon alles en maak een lekkere (dikke) rode bieten confituur, weliswaar met een beetje meer suiker.
  Van harte dank voor je lekkere recepten 🥰

 • Francis Vandamme

  Gelei van rode biet is fantastisch, bedankt voor het recept.
  Iedereen is er zot van van en kunnen bijna niet geloven dat dit van rode biet is.

  Hartelijk bedankt, Francis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.